A világméretű mentálhigiénés krízis a szervezeti kultúrában is egyre inkább érezteti hatásait. A munkavállalók mentális egészségi állapotának fokozott romlása a teljesítmény visszaeséséhez, az elkötelezettség csökkenéséhez, valamint a fluktuáció növekedéséhez vezet. Kialakult krízishelyzet esetén érdemes komplex szemléletű beavatkozás lehetőségét választani, ami az egyéni problémák megoldásán túl segíthet a szervezeti folyamatok dinamikus áramlásának és a szervezet belső egyensúlyának helyreállításában. 

A statisztikai adatok globálisan aggasztó képet festenek a társadalom mentális egészségügyi helyzetéről. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2019-es jelentése szerint 8-ból 1 ember, ami világszerte 970 millió embert jelent, küzd mentális betegséggel – ezek közül vezető helyen áll a depresszió és a szorongás. A pandémia idején 2020-ban pedig ez a szám jelentősen emelkedett: a kezdeti becslések alapján egy év alatt a szorongás esetében 26%-os, a depresszió esetében 28%-os növekedésről beszélhetünk. 

Cikkünkből kiderül: 

  • Miért fontos, hogy foglalkozzunk a munkavállalók mentális egészségi állapotával? 
  • Hogyan nyújthat egy cég pszichológiai támogatást az alkalmazottainak? 
  • Miért fontos, hogy a pszichológus „külsős” legyen? 

Pszichés állapotromlás a társadalom különböző szintjein 

A mentálhigiénés állapotromlás nyomai az utóbbi években egyéni és társadalmi szinten is láthatóbbá váltak. Ez egyrészt a pszichológiatudomány nagy léptékű, szerteágazó fejlődésének és népszerűségének, másrészt annak a tendenciának köszönhető, hogy napjainkban általánosan nagyobb hangsúlyt fektetünk a lelki egészséggondozásra. Így óhatatlanul kirajzolódnak azok a problémák, amelyek a társadalmi szerveződés különböző szintjein jelentős kríziseket okoznak. 

Ha a munkavállalót a személyes életében visszatérő negatív érzések gyötrik, kilátástalanságot és boldogtalanságot él át, a depresszió bármilyen mértékét tapasztalja, és/vagy válságba kerül, az előbb-utóbb kétségtelenül kihat minden életterületére. A személyes problémák továbbgyűrűznek, és az egyén környezetében is gondokat okoznak. Elsősorban a magánéleti színtereken, a családi életben, de mivel napjaink jelentős részét a munkahelyen töltött idő fedi le, nem zárható ki a körből a munkahelyi közeg sem. Éppen ezért a mentális egészségromlást nem kezelhetjük kizárólag személyes problémaként, hiszen az egyénen keresztül a szervezeteket is megterhelő állapotról van szó. 

Bármilyen elidegenítően is hangzik, tény, hogy a rossz pszichés állapotú munkavállalók negatívan befolyásolják a szervezetek működését, ami rányomja bélyegét a termelékenységre is. Ezért nem árt, ha a vezetők aktívan részt vesznek a cég mindennapjaiban, és éles receptorokkal rendelkeznek, ami a munkahelyi légkört és hangulatot illeti. Ha pedig bajt vagy negatív változásokat észlelnek, nyitottak a beavatkozásra, és különös figyelmet fordítanak a céges alkalmazottak pszichés egyensúlyának „karbantartására”. 

A céges alkalmazottak lelki támogatásának lehetőségei 

Az alkalmazottak mentális egészségének támogatása tehát mindkét fél számára, az egyéneknek és a vállalatoknak egyaránt fontos. Az álláshirdetések nemrégiben még sztárolt elemei, az elmaradhatatlan csocsóasztal és a babzsákos lazaság egyre kevésbé kecsegtetőek a munkavállalók számára, hiszen általában nem ezeken múlik, hogy mennyire érzik jól magukat a cégnél. Sokkal inkább a vezető rátermettsége, az átláthatóság, az elismerés és a munka–magánélet egyensúlya válik döntő tényezővé. 

Megterhelő időszakok viszont minden vállalat életében előfordulnak, így az alkalmazottak mentális állapota adott esetben akkor is sérülhet, ha minden feltétel adott a jóllétükhöz.

Ismét elmondható, hogy nagyrészt a vezető helyzetfelismerésén és nyitottságán múlik, hogy időben reagáljon a kialakult helyzetre. Az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a vezetők számára, ha szeretnék helyrebillenteni a szervezeti egyensúlyt, és újra normális mederbe terelni a vállalati légkört és az általános hangulatot, a céges pszichológiai tanácsadás, amit akár cafeteriaként is igénybe lehet venni. 

„A jövedelem választható részének – közismerten a cafeteriának – kiemelt részévé vált a testi és lelki egészség karbantartását szolgáló lehetőségek csomagja. A pszichológiai tanácsadás az egyén mentálhigiénéjét támogatja a költségek átvállalásával és az erre fordítható idő, valamint a helyszín biztosításával. Így a munkavállalók széles rétegeinek is elérhetővé válik egy modern szolgáltatás, ami juttatás a pszichés jóllét érdekében” – fejtette ki kérdésünkre Csúsz Klára klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta. 

Miért előnyös a céges pszichológiai tanácsadás? 

A munkavállalók pszichés jóllétének és elégedettségének mértéke a szervezet szempontjából egyértelműen átfordítható és mérhető a teljesítményben. Nem igényel különösebb magyarázatot, hogy egy jókedvű, motivált munkavállaló lelkesebben, dinamikusabban végzi feladatait, és nagyobb teljesítményre képes, mint egy demotivált, depressziós, lehangolt alkalmazott. A céges tanácsadásnak azonban a munkavállaló számára is jól körülhatárolható előnyei vannak. 

Grúz László, a Mindset pszichológusa segített eligazodni a kérdésben, hogy miért lényeges és hasznos a pszichológiai tanácsadás a céges alkalmazottak számára. A Mindset és a Samsung közötti megállapodásnak köszönhetően Laci tanácsadóként egy éve támogatja a Samsung munkatársait, így személyes tapasztalatain keresztül világította meg a témát.   

Tanácsadás rugalmasan munkaidőben  

A céges pszichológiai tanácsadás egyik fő előnye, hogy az alkalmazottak számára munkaidőben vehető igénybe, vagyis nem szükséges munka előtt vagy után külön időt fordítani erre. A lehetőség elsősorban a rugalmas konstrukcióban dolgozóknak kedvez, a gyártósoron kevésbé megoldható a hiányzás. A tanácsadás keretei a megszokotthoz hasonlóak: a pszichológus egy klienst, a cég egy alkalmazottját fogadja, és segít lelki problémáinak, elakadásainak feldolgozásában. A különbség viszont, hogy a kliensnek nem szükséges külső helyszínre mennie, ugyanis a céges épületben külön rendelőt alakítanak ki a tanácsadó alkalmak számára. 

„A cél az, hogy a cégen belüli mentális egészséget támogassuk. Kimegyek a cég telephelyére, ahol van kialakított rendelőnk. A munkavállalók egy belső applikáción keresztül tudnak bejelentkezni konzultációra; az időkeret egy alkalomra 50 perc. Összesen hat alkalom van számukra biztosítva, de van egy 6-os bővítési keret, tehát kvázi 6+6. A tapasztalatom az, hogy szeretnek élni a lehetőséggel. Már az is segít, ha kicsit ventilálhatnak a problémáikról, de a tanácsadás során komplex támogatást nyújtok ahhoz, hogy más szemszögből rálássanak a helyzetükre, új megküzdési módokat alakítsanak ki, felismerjék és felülírják negatív gondolkodási mintáikat, kognitív torzításaikat, így adott esetben másképp vegyenek részt a vállalati dinamikában is” – részletezte Grúz László. „A bejelentkezés teljesen anonim módon történik, így még a HR-esek sem látnak bele, hogy ki jár pszichológushoz” – tette hozzá. 

Mentális egészséggondozás díjmentesen  

Nem titok, hogy sokan azért nem jutnak el pszichológushoz, mert nem tudják vállalni a tanácsadás anyagi terheit. A céges pszichológiai tanácsadás ezzel szemben semmilyen anyagi felelősséggel nem jár a munkavállalók részéről.  

„Ez úgy működik, mint egy cafeteria, béren kívüli kiegészítésképpen. A kliensek ugyanúgy kapnak ventilációs teret – néha csak arra van szükségünk, hogy valaki értő figyelemmel meghallgasson minket –, mint az egyéni konzultáció esetében, viszont nem érzik az anyagi terhét ennek, és nincs az a haladásnyomás sem rajtuk, hogy rengeteg pénzt itt hagytak, és szeretnék látni a gyors fejlődést” – vázolta a Mindset pszichológusa, aki ehhez kapcsolta a legnagyobb sikerélményét is céges tanácsadóként:

„A legnagyobb siker, hogy így azokhoz is eljuthatunk, akik a szocializációjuk vagy az anyagi hátterük miatt még nem találkoztak a pszichológiával. Együtt dolgozhatunk, részt vehetünk az önismereti fejlesztésükben, és támogathatjuk a munkahelyi megküzdéseiket.” 

A pszichológus független, külső szemlélő 

A céges tanácsadás esetén különösen fontos, hogy a pszichológus külsős szakember legyen, hiszen akkor tud független maradni, ha nem kerül be a szervezeti struktúrába. Grúz László bevallotta, valószínűleg torzítaná a szerepét és a vele szemben támasztott elvárásokat, ha ő is a cég munkatársa lenne: „Ha a Samsung alkalmazottja lennék, és mondjuk elégedetlen lennék a céggel, akkor nem tudnék olyan objektíven segíteni ezekben a helyzetekben, mint így. Nekem is könnyebb, hogy nincsen elszámolási kötelezettségem a cég felé az elvégzett munkával kapcsolatban.” 

A pszichológus függetlensége másfelől az alkalmazottak biztonságérzete szempontjából is hangsúlyt kap. „Nem egy kliens volt már, aki megkérdezte, hogy amit beszélünk, az ugye köztünk marad. Mondom, természetesen, és ilyenkor mindig felvilágosítom őket, hogy én nem a Samsung munkavállalója vagyok, én egy cégnél dolgozom, amelyiknek szerződése van a Samsunggal. A függetlenség nyilván támogatja a szakmánkban amúgy is szigorúan elvárt titoktartási elveket” – magyarázta a Mindset szakembere. 

Grúz László elmondta, a céges pszichológiai segítségnyújtás esetén is ugyanazok a problémák merülnek fel, mint a normál terápiás folyamatban, nincs különösebb hangsúlyeltolódás a munkahelyi problémák irányába. Ami nagyon fontos, hogy szakemberként az egyéni beavatkozás szintjén is hatni tud a munkahelyi folyamatokra, a társas dinamikák alakulására, így a pozitív visszajelzések sem maradnak el. 

„Tudunk hatni a munkavállalók attitűdjére, megélésére, így valamelyest puhítani tudjuk az esetleges konfliktusos helyzeteket. Az egyén nem elválasztható a külvilágtól, így az egyéni változások kihatnak a környezetre is. Azt hiszem, ezen a területen mi, Mindset-pszichológusok sikereket könyvelhetünk el.

Azok az alkalmazottak is, akik régebb óta dolgoznak a cégnél, visszajelezték, hogy pozitív irányba fejlődtek a kollégák közötti viszonyok, és a vezetők is valamelyest adaptálódtak, amióta pszichológiai tanácsadást nyújtunk a Samsungnak.” 

Ha szeretnéd cégedben te is megtapasztalni a vállalati mentális egészségfejlesztés és tanácsadás pozitív hatásait, válaszd a Mindset megbízható, szakmailag felkészült csapatát!