Tudósok csúcstechnológiás agystimulációt alkalmaztak, hogy hipnotizálhatóbbá tegyék az embereket – olvashatjuk a Stanford Medicine-ben. De miért is akarják hipnotizálhatóbbá tenni az embereket? Mire jó a hipnózis és miért lehet hasznos fokozni a rá való fogékonyságot?

A hipnózis a hiedelmekkel ellentétben egy roppant hasznos eszköz, melyet akár a gyógyításban, fájdalomcsillapításban (például krónikus fájdalomban szenvedő betegek esetében) is eredményesen használhatunk, de stresszcsökkentésre is alkalmazható vagy épp segíthet leszokni a dohányzásról.

De vajon egyformán hat az emberekre? Nem, hiszen nem mindenki ugyanolyan mértékben hipnotizálható. Vannak fogékonyabbak, azaz hipnábilisabb személyek és kevésbé fogékonyak.

A felnőttek körülbelül kétharmada legalább valamilyen szinten hipnotizálható, 15 százalékuk pedig erősen hipnotizálhatónak számít.

Akik szenzitívebbek erre a módszerre, azoknál eredményesebb lehet például a fájdalomcsillapító hatás is. Így talán már könnyebben érthető, hogy miért is keresik a kutatók a választ arra, hogyan tehetnének egy kevésbé hipnábilis embert bevonhatóbbá. „A hipnózis az erősen összpontosított figyelem állapota, és a magasabb hipnotizálhatóság növeli annak esélyét, hogy a hipnózist használó technikák eredményesebben működjenek” – mondta David Spiegel, a tanulmány vezető szerzője.

Az, hogy valakit milyen mélyen lehet hipnotizálni, egy olyan stabil tulajdonság, mint például az IQ – egyik sem sokat változik a felnőttkor során, azaz genetikai alapjai lehetnek. A Stanford Medicine kutatói azonban olyan módszert találtak a hipnotizálhatóság átmeneti fokozására, amely potenciálisan több ember számára teszi lehetővé a hipnózis alapú terápia előnyeinek elérését.

A kutatók a koponyán keresztül mágneses stimulációt alkalmaztak a krónikus fájdalomban szenvedő betegek hipnotizálhatóságának átmeneti fokozására, akik így jobb jelöltek lettek a hipnoterápiára. Egy 2 percnél rövidebb elektromos stimulációról beszélünk, ami egy pontos agyterületet céloz meg és ezzel körülbelül egy órára növelheti a résztvevők hipnábilitását.

hipnózis mindset pszichológia

A kutatás során 80 fibromyalgiában szenvedő résztvevőt vontak be. A fibromyalgia tulajdonképpen az egész testre kiterjedő krónikus izomfájdalommal és fáradtsággal járó állapot, amelyet a központi idegrendszer problémája okoz. A hipnoterápia segítségével azonban mérsékelhető a betegség okozta szenvedés.

A résztvevők fele két 46 másodperces elektromos impulzust kapott, míg a résztvevők másik fele álkezelésben részesült. A hipnotizálhatóságot közvetlenül a kezelések előtt és után értékelték olyan módon, hogy sem a betegek, sem a kísérletvezetők nem tudták, ki melyik csoportba tartozik. A végeredmény azt mutatta, hogy a neurostimulációban részesült személyek hipnotizációra való fogékonysága szignifikánsan nőtt, míg a színlelt csoport hipnábilitása nem változott. Egy órával később azonban a hatás elmúlt és nem volt statisztikailag szignifikáns különbség a két csoport tagjai között.

Az előzetes remény tehát, hogy a neurostimuláció még egy olyan stabil tulajdonságot is megváltoztathat, mint a hipnotizálhatóság, a kutatás alapján beigazolódni látszik.

A kutatók azt tervezik, megvizsgálják, hogy a neurostimuláció különböző dózisai javíthatják-e még jobban a hipnábilitást. Az új eredményeknek a hipnózison túlmutató következményei is lehetnek.

Elképzelhető, hogy a neurostimuláció képes lehet ideiglenesen egyéb stabil tulajdonságokat is megváltoztatni, vagy fokozni az emberek válaszát a pszichoterápia más formáira.

Faerman, A., Bishop, J.H., Stimpson, K.H., Phillips, A., Gülser, M., Amin, H., Nejad, R., DeSouza, D.D., Geoly, A.D., Kallioniemi, E., Jo, B., Williams, N.R., Spiegel, D. (2024). Stanford Hypnosis Integrated with Functional Connectivity-targeted Transcranial Stimulation (SHIFT): a preregistered randomized controlled trial. Nature Mental Health, 2, 96–103 https://doi.org/10.1038/s44220-023-00184-z

Hilgard, E.R., Hilgard, J.R. (1994). Hypnosis In The Relief Of Pain (1st ed.). Routledge. https://doi.org/10.4324/9780203765647