Nem mindenki gondol azonos módon az alvásra. Vannak, akiknek jutalmat jelent egy hosszú és fárasztó nap után. Ám akadnak, akik munkával vagy tanulással töltik az éjszakát. Akiken túl nagy nyomás van, alulbecsülik az alvás pozitív hatásait, amikor úgy döntenek, folytatják a tanulást hajnal egykor. Az olyan emberek pedig tévednek, akik azt hiszik, hogy ha egy zárt, sötét szobában, passzív helyzetben fekszenek és nyolc órát alszanak, akkor újratöltődnek. Az alvás egy sokkal dinamikusabb folyamat, amelynek hiánya súlyos következményekhez vezethet: egyrészt a mentális jóllétet, másrészt pedig a szociális életet tekintve. Cikkünkben elmagyarázzuk ezeket! 

Egyértelmű, hogy alvás nélkül nem tudunk megfelelően teljesíteni, mivel az összes olyan kognitív képességünk leromlik, amely szükséges lenne az iskolában vagy a munkahelyen. Ezenkívül egy másik fontos aspektus is sérül az életünkben: nevezetesen a szociális életünk. Gordon és Mendes (2017) kutatása szerint

összefonódik az alvás és a szociális élet. tehát, amikor csökken az alvással töltött idő, romlanak a kapcsolataink,

ez pedig rossz szociális élményeket szül, ami pedig azután szintén megakadályozza a jó alvást. Miközben alszunk, az agyi funkciók nagyon aktívak, újraelemzik az elmúlt nap történéseit, válogatnak az emlékek között, takarítanak és tisztázzák a zűrzavaros eseményeket, interakciókat, amelyekkel találkoztunk. Nem csak újratöltődés zajlik, hanem mentális karbantartás is.

Az alváshiány kapcsolati konfliktusokat szülhet.

Az alvás szociális oldala

Kutatott és ismert téma az alvási depriváció hatása a kognitív képességeinkre, ugyanakkor van egy szociális aspektus is, amire ugyanúgy kihathat. A három legnagyobb terület, amelyre befolyással van az alváshiány: a közeli kapcsolatok, az emberi észlelés és a szociális stressz.

Az alvásnak nagy hatása lehet a párkapcsolatunkra is. Ugyanis, ha az egyik fél rosszul aludt előző éjszaka, több konfliktus keletkezhet másnap. Ez azért lehet, mert az alváshiány miatt alacsonyabb lesz az empátiás szintünk, emiatt csökkenni fog a hatékony konfliktusmegoldó viselkedésünk. Egy ilyen esetben a kipihent fél is csökkent empátiát fog mutatni, amikor az alvásdeprivált partnerével kell foglalkoznia. Továbbá nehezebb a pároknak jól aludni éjszaka, ha azon a napon sok konfliktusuk volt. Ez viszont egy kapcsolati konfliktus-alváshiány ördögi körhöz vezethet.

Emberi észlelés

Ahhoz, hogy hatékonyan tudjuk bánni másokkal és megfelelően le tudjuk olvasni arckifejezésüket, szintén fontos az alvás. Ugyanis az előbb leírtak nehezebben mennek azoknak, akik kevesebbet alszanak. Egy kutatás szerint, a nem jól alvó résztvevők

kevésbé pontosan észlelték a képeken lévő emberek boldogságát és haragját,

mint kellemesen kipihent társaik. Nagyobb az esélye annak is, hogy sztereotip és előítéletes gondolkodásmódot vesznek fel azok az emberek, akik nem aludtak eleget. Az érzelmek pontos észlelése idegen és ismerős személyeknél, ezenkívül az előítéletmentesség nélkülözhetetlen egy jól működő munkahelyen. Tehát, az alváshiány a munkahelyi teljesítményt is befolyásolhatja.

Fontos a mentális karbantartás: aludj egy jót, és felejtsd el a negatívumokat!

Szociális stressz

Egy stresszes, megalázó vagy diszkrimináló helyzetbe kerülni munkatársunkkal vagy egy hozzánk közel állóval csökkenti annak esélyét, hogy jól fogunk aludni éjszaka. A stresszes szociális helyzetek sajnos elkerülhetetlenek, viszont az, hogy mi milyen sikeresen küzdünk meg velük, attól is függ, hogy milyen kipihentek vagyunk. Az alvás segít az érzelmek szabályozásában. Ilyenkor újraértékeljük érzelmeinket, illetve próbáljuk beilleszteni őket egy megfelelő perspektívában. Az érzelmi újraértékelés nagyfokú erőfeszítést igényel, amire nem biztos, hogy képesek vagyunk, ha nem aludtunk eleget. Tehát irány időben az ágy!