Mikor minden rosszul megy a munkahelyünket, a családunkat és az egészségünket illetően, nagyon könnyű kibillenni az egyensúlyunkból. A legközelebbi kijáratot keressük, és mint a kis légy, aki a szobából a zárt ablakon akar keresztülrepülni, mi is könnyen megüthetjük magunkat. A folyamatos változás nagyon hosszú és kilátástalannak is tűnhet olykor, de a türelem valóban rózsát terem. Lássuk, mik a jótékony hatások!  

Gyakoroljuk a toleranciát!

Egy 2012-es pozitív pszichológia témakörben végzett kutatásban a türelem három típusát határozták meg: a személyközi kapcsolatainkra, az élet nehézségeire és a napi szóváltásainkra vonatkozó toleranciát.

A türelem

„hajlam arra, hogy nyugodtan várjunk a frusztrációval vagy szerencsétlenséggel szemben.”

 Könnyű belátni, hogy a munkahelyi teljesítménnyel, az egészséggel és a jólléttel is szoros összefüggésben van a türelem aktív gyakorlása. Ugyan nehéz elérni, hogy toleránssá váljunk, gyakorlással azonban lényegesen megkönnyíthetjük a helyzetünket.

Milyenek a türelmes emberek? 

Jobban és hatékonyabban dolgoznak.

A kevésbé ingerlékeny és robbanékony emberek úgy nyilatkoztak, a munkaigény növeli az elégedettségüket. A türelem élvezetessé teszi a kihívásokat. Lássuk a kontrasztot: a türelmetlen emberek levertek, kevésbé hatékonyak nyomás alatt. Ezek mellett hátrányosabban érinti őket a munkahelyük politikája és a bürokrácia.

Az „A” típusú emberekre jellemző a fokozott türelmetlenség és a perfekcionista ambíciók. Ők azok, akik egyszerre több feladatot is ellátnak, de nem hatékony módon. Ezzel szemben a türelmes emberek a multitaskingot (több tevékenység egy időben történő párhuzamos végzése) is óvatosan kezelik. Tisztában vannak vele, hogy kizökkentheti őket a nyugalmukból, és gyakran a lényeg kerüli el a figyelmüket azáltal, hogy egyszerre több dolgot csinálnak. Míg a türelmetlen „A” típusú emberek igyekezenek jól dolgozni, de anélkül, hogy tudnák, hogyan érjék el a kívánt eredményeiket, a türelmesebbek tervekkel készülnek, és időt takarítanak meg.

A türelmes emberek egészségesebbek.

Az ingerlékeny emberek hajlamosak több pénzt költeni alkoholra és cigarettára, a fiatalok rosszabban teljesítenek az iskolában, és magasabb testtömeg-indexszel rendelkeznek. Ezekből az is következik, hogy nem tudnak pénzt megtakarítani. A toleráns emberek ezzel szemben ritkábban depressziósak. Priorizálnak, előrébb helyezik a fizikai és pszichológiai szükségleteiket a tennivalóik hosszú listájával szemben.

A türelmes emberek gyakorolnak.

A múltunkra visszatekintve mindig úgy érzékelhetjük, hogy az adott pillanat a legfontosabb az életünkben. Néhányan közülünk minden nap úgy élhetnek, mintha éppen klimaxolnának. Tény, a jelenlegi pillanat mindig egy a legfontosabbak közül, de legtöbb esetben valószínűleg nem az a pillanat, amely éppen meghatározza egész hátralévő életünket. Ettől függetlenül azonban fontos: a türelmes emberek gyakorlásként tekintenek életünkre.

A türelmes emberek másokkal is jobban bánnak.

Koordinációs játékokban a türelmes játékospárok hajlamosabbak együttműködni a cél elérése érdekében. Néhány teória szerint a türelem fejlesztése elengedhetetlen tényező a kölcsönös altruizmus eléréséhez. Az egymással szembeni tolerancia kiemelten fontos a megfelelő emberi kapcsolatok ápolásához és a társadalom fejlesztéséhez. Nem csoda hát, hogy a türelem erény minden vallásnál. A keresztények a Bibliában számtalan helyen leírják, legyünk egymással alázatosak, türelmesek, bánjunk másokkal felebaráti szeretettel.

A türelmes emberek remélnek.

Egy 500 egyetemistával végzett kutatás szerint a türelem negatívan korrelál a reménytelenséggel, ami annyit tesz: minél türelmesebb valaki, annál kevésbé érzi reménytelennek a dolgokat.

Amikor minden rosszul megy, próbáljuk meg életünket kívülről szemlélni, emlékezzünk: az élet gyakorlás! Bánjunk testünkkel és elménkkel szeretettel, és reménykedjünk! Ha még nem is találtuk meg a megfelelő megoldást, legalább a türelemre törekedjünk!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!