Nemrég került a mozikba a Bob Marley életéről szóló film, Bob Marley: One Love címmel. A Reinaldo Marcus Green által rendezett életrajzi film a zenész életének ugyan csak egy rövid periódusát mutatja be, kulcspontokat kiemelve, azonban arra nagy hangsúlyt fektet, hogy a békére törekvés milyen meghatározó eleme volt Marley munkásságának. Ennek kapcsán gondolkodunk a reggae legnagyobb alakjának zenéjéről, annak közösségteremtő erejéről és arról, hogyan hozhat a zene békét.

„Apám fehér volt, anyám fekete. Engem félvérnek neveznek. De én nem állok senkinek az oldalára.”

Marley 1945-ben született Jamaicában, egy angol tengerésztiszt és egy fiatal jamaicai nő gyermekeként. Nélkülözésben és megkülönböztetésben telt gyermekkora. Mindezt tetézte, hogy az ötvenes évek második felében Jamaicát az erőszak és a zavargások jellemezték.

„A reggae a nép zenéje, a mindennapi történésekről szól, de nem egy történelmi szemszögből. Olyan dolgokról mesél, amiket nem tanítanak az iskolában.”

14 évesen abbahagyta a tanulmányait és a reggae zene felé fordult, innentől kezdve pedig ennek szentelte életét. És habár 36 évesen – nagyon fiatalon – meghalt, mégis rengeteg mindent hagyott maga után: a hazája kultúráját és zenéjét, a sajátos életfilozófiáját, illetve látásmódját az egész világgal megismertette. Dalszövegei a békét, a szeretetet, az empátiát és az elfogadást szorgalmazzák, habár felhívják a figyelmet a nehézségekre és problémákra is.

„Egy nép a történelmi ismerete, származása és kultúrája nélkül olyan, mint egy fa gyökerek nélkül.”

Marley Jamaica politikai életére és társadalmára is nagy hatással volt mind személyével, mind zenéjével. Éppen ezért célpontja is volt az erőszakos eseményeknek. 1976-ban merényletet követtek el ellene, ahol rajta kívül többen is megsérültek. Habár őt és a feleségét is meglőtték, az énekes mégis megtartotta az ingyenes koncertjét Jamaica békéjéért, utána viszont elhagyta a szigetországot. 1978-ban tért csak újra vissza, szintén egy békekoncertre, ahol harmincezer ember szeme láttára a két szembenálló, egymással véres háborút vívó párt vezetőjét a színpadon kibékítette – de legalábbis összefont kezeiket felemelve jelképesen megmutatta, hogy összetartoznak.

„A zene pszichológia. Ha nem jut be a szívbe, a lélekbe, az elmébe, az emberek nem fogják érezni.”

De hogy érhet el egy énekes ekkora változást a népe életében? Hogyan terjesztheti a békét egy dal? Mekkora szerepe van a zenének? Emberi létünket behálózza és nagyban befolyásolja az ének és a zene. A kezdetektől kísér minket, az életünk szerves része és meghatározó eleme.

A történelem során minden kultúra alkotott zenét és ez a zenei örökség elválaszthatatlan részévé vált annak, akik egyénekként és akik közösségként vagyunk.

A zene a saját kultúránk megosztásának és mások megtapasztalásának az eszköze, általa bepillantást nyerhetünk más életmódokba is. Ez különösen fontos konfliktushelyzetekben, amikor az interakció egyéb módjai zárva vannak előttünk. A zene a társadalmi normák, gyakorlatok és értékek határain belül működik. Éppen ezért lehet képes arra, hogy összehozza az embereket, csoportokat formáljon, közösségteremtő erővé váljon, akár történelmileg töredezett vagy épp erőszaktól sújtott társadalmakban is.

A zene felülemelkedik a politikán, mélyebb és tartalmasabb szinten tudja összekapcsolni az embereket. Inspirál és motivál, együttes célok elérésére sarkall – rávilágít arra, hogy ami talán egy egyedül cselekvő embernek elképzelhetetlen, az közösen mégis elérhető.

Lehetőséget ad, hogy meglássuk egymásban az emberséget, segít lebontani a korlátokat és megtalálni a közös hangot.

A zene olyan eszközt biztosít, amelyen keresztül kifejezhetjük az érzelmeinket és fejleszthetjük az empátiás készségünket. A zenészek a művészetük által fejezik ki az érzelmeiket, a rajongóik pedig velük együtt élik át ezt az érzelmi utazást. A dalok közös élményén keresztül kapcsolatba lépnek az előadóval, sőt egymással is.

A zene számos módon és formában felhasználható a konfliktusok megelőzésének és a béke előmozdításának érdekében. A békét és elfogadást szorgalmazó dalok például ösztönözhetik az embereket arra, hogy elhigyjék: együttes erővel előmozdíthatják és fenntarthatják a békét.

A zene párbeszédet nyithat különböző csoportok, közösségek, de akár országok között is.

De hogyan is működhet ez? A zene önmagában nem tudja megváltoztatni a világot, de képes lehet arra, hogy olyan csatornákat nyisson, amely egymásra hangol, ami megértést és együttérzést teremt, mély pszichoszociális hatást gyakorol a közösségekre. Éppen ezért ha a zene kollektív, nem pedig egyéni zenei élményben gyökerezik, akkor lehetőséget biztosíthat a gyógyulásra és a társadalom formálására.

„Egyesülve nyerünk, szétszakítva elesünk.”

A zene tehát egy rendkívül különleges és erős nyelv. Egy olyan univerzális műfaj, amely legyőzi a nyelvi akadályokat, egyesít, mindenkihez szól és elmossa a határokat. A zene hidakat épít, amelyek összekötik a világ különböző részein élő embereket és elősegíti a kulturális sokszínűség elismerését. Békét hozhat az emberek szívébe és elméjébe, nem beszélve arról, hogy nagyszerű eszköz a megértés, az empátia, a tolerancia és a kulturális diplomácia előmozdítására.

Levy, B., Sidel, V. (2014). Using music to create peace. 

Hintjens, H., Ubaldo, R. (2019). Music, Violence, and Peace-Building. Peace Review, 31:3, 279-288.

Bornstein, J. (2015). Music and Peace. In: Bretherton, D., Law, S. (eds) Methodologies in Peace Psychology. Peace Psychology Book Series, vol 26. Springer, Cham.