A Forest egy olyan alkalmazás, amely segít a munkánkra való koncentrálásban, hatékonyságunk növelésében és az időnk jobb, tudatosabb beosztásában. Mindezt egy nagyon játékos és szórakoztató módon prezentálva. Hogy hogyan is segíthet a faültetés a fókuszálásban? Cikkünkből kiderül.

Az alkalmazás alapvető célja, hogy csökkentse az internethasználat mennyiségét, és ehelyett sokkal hatékonyabban töltsük az időnket. Használhatjuk az irodában munkavégzéshez, tanuláshoz a könyvtárban, vagy akár arra is, hogy minőségi időt töltsünk együtt a barátainkkal. Az applikáció segítségével fákat ültethetünk és növeszthetünk, ha viszont elkezdjük használni a telefonunkat, először csak figyelmeztető üzenet érkezik, de ha ennek ellenére is használjuk, akkor a növekvő fánk helyett már csak egy csonk fog ránk várni. Szabadon állíthatjuk be az időkeretet, hogy meddig szeretnénk fókuszálni 10 és 120 perc között. Minden egyes teljesített időtartam után pénzérméket kapunk, arányosan azzal, hogy mennyi ideig nem használtuk a telefonunkat. Amiből aztán vásárolhatunk szebbnél szebb fákat, amik csak arra várnak, hogy megnövesszük őket. Sőt, ha elég kitartóak vagyunk, akkor a faültetésből gyűlt pénzünket arra is költhetjük, hogy egy erre kijelölt helyen egy valódi fát ültessenek, ami pedig igazi motiváló erő lehet. Ami még segíti a fókuszálást és a külső zajok kizárását, az a relaxáló zene. Az alkalmazás keretein belül hallgathatjuk egy párizsi kávézó alapzaját, vagy esetleg egy homokos tengerpart neszeit. Valamint különböző motiváló üzeneteket is kapunk, hogy fókuszáltak maradjunk.

„Maradj fókuszált, legyél jelen”,

ahogy az alkalmazás szlogenje szól.

Miben rejlik a siker?

Az alkalmazás egyik nagy előnye hogy teljes mértékben személyre szabható, vásárolhatunk nekünk tetsző fákat, kiválaszthatjuk, hogy épp melyiket szeretnénk növeszteni, kiválaszthatjuk, milyen zenét szeretnénk hallgatni közben, sőt, még saját motiváló üzeneteket is írhatunk be a magunk, vagy akár a barátaink számára is. A videójátékokból is jól ismert az a funkció, miszerint

önkifejezésünk egyik eszköze is lehet a játék vagy éppen egy ilyen alkalmazás is.

Nick Yee és munkatársai megalkották a „Gaming Motivations Modellt”-t (Játszás Motivációs Modell) amiben különböző csoportokat különítettek el a játékosi motivációk feltárására. Erről bővebb információ itt érhető el. Akik a kreativitás csoportba tartoznak, azok szeretik, ha egy játék minél aprólékosabb részletekből áll és minél kidolgozottabb, valamint ha az egyén igényeihez szabható. Ez figyelhető meg a Forest esetében is, az alkalmazás kinézete modernnek és egységesnek mondható, sőt még az aktuális évszakhoz is alkalmazkodik (például télen karácsonyfákat is növeszthetünk). Ami pedig szép és esztétikus, azt szeretjük ismételten használni. Ezt a hatást fokozhatja még, ha a személyre szabás által önazonossá is tudjuk tenni, akkor a személyiségünk darabkáit is láthatjuk benne visszatükröződni. A megjelenő fa motívum pedig általában pozitív képpel társul, sokszor magának az élet szimbólumának is szokták tekinteni.

Egy, az alkalmazásban építhető erdő.

Ami pedig tovább erősítheti a belső motivációnkat a használatra, azok a fejlesztési lehetőségek. Minél többet használjuk, annál sokszínűbb fák közül tudunk válogatni. Ami pedig a miénk, az a birtoklás által felértékelődik, és azt kedveljük, ezáltal a használat gyakorisága is megnövekedhet. Remek eszköze lehet az alkalmazás a már kialakult attitűdjeink megerősítésére is. Az attitűdjeink segítségével kifejezhetjük önmagunkat, szabadon vállalhatjuk a saját csoportunkat és kiállhatunk amellett, ami számárunkra fontos.

Például, ha valaki számára fontos a környezet, az alkalmazás használatával is kifejezheti ezt, ugyanis a fentebb említett módon egy igazi fa ültetéséhez is hozzájárulhat a használattal.

A zenehallgatásnak pedig számos kutatás igazolta a hatékonyságát. A zene feldolgozását több, eltérő feladatokra specializálódott agyterület végzi. Ha ezeket a területeket zenével stimuláljuk, valamint a köztük lévő kapcsolatot zenével erősítjük meg, a transzferhatás révén sok más képességet is fejleszthet, például a koncentrációt. Meg kell még említenünk, hogyha megvásároljuk egy továbbfejlesztett verzióját az alkalmazásnak, akkor közösségi tevékenység is válhat a használatból. Hozzáadhatjuk a barátainkat, és együtt tanulhatunk vagy dolgozhatunk velük, azonban ha bármelyikünk is használni kezdi a telefonját, mindenki más fájából is csonk válik. Ezáltal szocializációs funkciója is lehet az alkalmazásnak, és a társas tevékenység révén még inkább elkötelezetté válhatunk a feladatunk elvégzésére.

Kinek ajánljuk a használatát?

Annak ajánljuk, aki szeretné hatékonyabban beosztani az idejét, aki szeretne növelni a teljesítménybeli hatékonyságán, valamit megküzdeni az internetaddikció káros hatásaival. Az alkalmazás bárki számára letölthető.

 

Felhasznált szakirodalom: Dunai T. (2016). Önelbeszélések a médiatérben. In: ME.DOK Média-Történet-Kommunikáció. 11, (2), 43-52. Gombás J. (2014). A zenei tevékenységek pszichológiai hatásai. In: Sokszínű pedagógiai kultúra. 239-243. Claypool, H.M., Mackie D.M., Smith E.R. (2016): Szociálpszichológia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. https://mindsetpszichologia.hu/2019/02/23/ki-miert-jatszik-motivaciok-a-videojatek-hasznalat-mogott/