A szülő mindig a legjobbat szeretné nyújtani gyermekének. Nevelni, felnőni egy kiszámíthatatlan világban azonban nem a legegyszerűbb feladat. Egy friss tanulmány szerint a vallás segít a kihívásokban való eligazodásban, így a nevelésbe beépítve támaszt nyújthat.  Következő cikkünkben a vallás jótékony hatásait nézzük meg a fiatal generációkra vetítve. 

A tudatos nevelés a tudatos szülőkkel kezdődik

A gyermek elsődleges fejlődési helyszíne az otthona. A szülők jelentős szereppel bírnak a gyermekek életében, ugyanis ők adják át a legfontosabb tanulási, mentális, spirituális üzeneteket, amiket később hasznosítani tudnak. A vallási nevelés is a családban kezdődik. Alappillére a házastársak, párok kiegyensúlyozott, egészséges viszonya. 

Számos szociológiai kutatás kimutatta azt, hogy a vallás rendszeres gyakorlása nagyobb családi stabilitást eredményez. A házaspárok magasabb elégedettségi szintet érezhetnek. Olyan, vallásos párokat is vizsgáltak, akik minimum harminc éve voltak házasok, ők arról számoltak be, hogy Isten követése segítette őket át a nehezebb időszakokon. 

Akik elismerik Istent a házasságukban, kisebb valószínűséggel váltak el, vagy alkalmaztak agresszív megnyilvánulásokat egymás ellen.

Isten ajándéka: élet az anyaméhben 

A várandósság gyakran jár aggódással, félelemmel. A terhesség és a szülés egy új mentális és fizikai tapasztalat, amely okozhat szorongást, feszültséget az édesanyákban. Ez azonban hatással van mind a magzatra, mind pedig az anyákra. Egy 2006-ban végzett tanulmány szerint a stressz fokozza a noradrenalin termelését, ami kedvezőtlen hatással van a méh vérellátására, csökkenti az oxigénellátást, így károsan befolyásolhatja a magzat fejlődését. Különféle stratégiák vannak azonban a feszültség csökkentésére. Ezek közé tartozik a meditáció vagy a vallási rituálék követése. Az istentiszteletekre járás csökkenti a stresszt, ezáltal a depresszió kialakulását. Bebizonyosodott, hogy a  imádkozásnak pozitív hozadékai vannak, nemcsak  a várandósság, hanem a szülés alatt egyaránt. Sokan a szülést Isten akarataként végzik, mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül. Sok nő arról számolt be, hogy az Istenhez való imádkozás csökkentette a vajúdás fájdalmát.

Fontos a kiegyensúlyozott várandósság megalapozása

A tudatos, vallási nevelés gyerekkorban kezdődik

Számos tanulmány foglalkozik az ima és a vallás jótékony hatásaival az egyénre nézve. Azonban a családon belüli dinamikára is nagy hatással van. Kutatások bebizonyították, hogy azok a szülők, akik gyermekükkel, vagy nélkülük jártak vallási istentiszteletekre, később sokkal pozitívabb kapcsolatról számoltak be utódaikkal. 

Egy nemrégiben, a Harvardon végzett kutatás ötezer serdülőt vizsgált nyolc éven keresztül, különös tekintettel vallási életükre, nevelésükre. A megfigyelés jelentős eredménnyel zárult: a vallás gyakorlása, az ima, meditáció segíthet a serdülőknek, fiatal felnőtteknek abban, hogy könnyebben, sikeresebben tudjanak kiigazodni a kihívásokkal teli világban. Kimondták, hogy akik rendszeresen, hetente egyszer vettek részt istentiszteleten, 12 százalékkal ritkábban szenvedtek depresszióban, egyharmaduk pedig kisebb valószínűséggel nyúlt tudatmódosító szerekhez. 

Arról is beszámoltak, hogy a kutatásban részt vett fiatalok 87 százaléka bizonyos helyzetekben nagyobb megbocsátást tanúsított, 18 százalékuk pedig nagyobb boldogságszintről számolt be. 

A kamaszkor közeledtével a szülőknek is hatalmas felelősségük van a szexuális felvilágosításban, különböző prevenciós feladatokban. A Harvardon végzett tanulmány azt is megállapította, hogy azok a gyermekek, fiatalok, akik vallási nevelést kaptak 30 százalékkal kisebb eséllyel kezdik el a a korai nemi életet. Ebből is következik, hogy 40 százalékkal kisebb volt az esély a szexuális úton terjedő betegségek megjelenésére. 

A vallás gyakorlása segíthet kiigazodni az élet nehézségeiben.

A fentiekből láthattuk, hogy milyen pozitív hatásai lehetnek a vallási nevelésnek az egyén, illetve a család szintjén. Képes stabilizálni a kapcsolatokat, segít a házastársak közötti összefogásban, összetartásban. A vallásos nevelést kapott gyermekek pedig harmonikusabban tudnak eligazodni a világban. Fontos azonban azt is hozzátenni, hogy minden szülő saját, személyes meggyőződése alapján neveli gyermekeit, úgy, ahogyan az neki a legkézenfekvőbb.

Felhasznált szakirodalom:

http://marripedia.org/effects_of_religious_practice_on_marriage

https://jmrh.mums.ac.ir/article_10778.html

https://www.irishtimes.com/news/science/is-religion-good-for-children-1.3674350

https://qz.com/1301084/should-you-raise-your-kids-religious-heres-what-the-science-says/

https://ifstudies.org/blog/religious-upbringing-and-adolescence