A karácsony az egyik legkülönlegesebb ünnep az évben, amikor is Jézus születését ünnepeljük. Bárhogyan is ünnepeljük, egy biztos: a világ ilyenkor picit jobbá válik. Ahogyan a csillagszóró fényes szikrái lehullanak a zöld, gyantaillatú fenyőről, azalatt a szempillantás alatt egy új élet parányi szívdobbanásai kerülnek ki a nagyvilágba: megszületik egy kisbaba. Mit tudunk a karácsonyról mint családi ünnepről? Milyen kihívásokkal találják szembe magukat a szülők a karácsonyi babákkal? Hogyan élik meg mindezt a gyermekek? Jelen cikkünkben ezt járjuk körül.

Ha megkérdezünk egy szülőt, aki karácsonykor (vagy környékén) adott életet csemetéjének, hogyan élte ezt meg, szinte kivétel nélkül azt a választ kapnánk, hogy: ,,Igazi karácsonyi csoda volt!" vagy ,,Ő(k) volt(ak) a legszebb karácsonyi ajándék, amit kaphattam!" 

Nézzünk egy kis statisztikát

Talán senkit nem fog meglepni, hogy a karácsony nem a legnépszerűbb szülési időszak, de úgy általában a december sem az. A KSH 2018-as adatai szerint kimondottan ritka, hogy valaki december második felében szülessen, ez pedig szerte a világon helytálló megállapításnak bizonyul. Mit jelent ez számokban?

2018-ban Magyarországon 89 800-ra becsülték a született gyermekeket, közülük csak 7200-an születtek decemberben.

Ennek több oka is van: egyrészt nemcsak a tavaszi párkeresős, de a téli bekuckózós időszak is kedvez a gyermekfogantatásnak. Másrészről, amennyiben ebbe ,,beleszólásuk" van a szülőknek (császármetszés, fogantatás, mesterséges megtermékenyítés) általában kifejezetten odafigyelnek arra, hogy ne ünnepekre essen gyermekük születése. Persze sokszor a természet közbeszól, és ha menni kell, hát menni kell.

Mi a helyzet a karácsonnyal?

Elblinger és Bernáth 2013-as kutatásukban azt vizsgálták, a karácsonynak milyen szerepe van a családi életben, hogyan járul hozzá a család identitáshoz (tehát ahhoz, mennyire értünk egyet családunk értékrendszerével, tekintjük magunkat a tagjának, értékeljük referenciacsoportként). Az eredményeik alapján

a karácsony minden más családi rituáléval szemben kiemelkedőbb

mind az ünnep jelentőségteljessége, mind a ceremoniális jellege tekintetében. A családdal való összetartozás-érzés intenzitása és a karácsony jelentőségének értékelése között pozitív kapcsolatot találtak. Attól függően, hogy valakinek mennyire jelentőségteljes az ünnep, bejósolható, mennyire erősen tud családjával azonosulni. A vizsgálat eredményei arra utalnak, érdemes a karácsony lélektanát a továbbiakban is behatóan tanulmányozni, jelen cikkben azonban, csak a felszínt kémleljük.

Gyermekek, születésnap, ünneplés

A család egyes tagjainak születésnapja mellett beszélhetünk családi születésnapról is, melyet több családtag születési dátumából számítunk ki. Ez egy matematikailag meghatározott időpont, nem a család születésének napja vagy éppen egy hozzá fűződő konkrét időpont. Ezen a napon a család annyi éves összességében, mint családtagjai abban az évben betöltött korának összege. Ez egy olyan ,,ünneplési lehetőség", ami szintén erősíti a családi kohéziót.

Na de mi a helyzet azzal, ha a születésnap karácsonykor van? Ez bizony sok szülőnek bonyodalmat okozhat, de

semmiféle szabály nincs arra vonatkozóan, hogy az ünnepekkel együtt, vagy azoktól külön érdemes tartani a születésnapokat.

A születésnapok megünneplése sokkal inkább a rituálék és szocializáció szempontjából fontos, mintsem fejlődéslélektani aspektusaiban. A rendszeresség és idő megértésének szempontjából tényleg jelentőségteljes, hogy évről évre szokásainkhoz, kultúránkhoz alkalmazkodva elsajátítsunk bizonyos készségeket, ezáltal (családi) identitásunkat erősítsük, beilleszkedjünk az adott társadalomba. Arról azonban nem áll rendelkezésünkre kutatás vagy empirikus bizonyíték, hogy ezt a folyamatot gátolná vagy befolyásolná a születésnapok és ünnepek közelsége, kapcsolata.

Mindenki saját maga dönti el, hogyan ünnepel.

Van, aki egyszerre ajándékozza meg szeretteit, és van aki úgy gondolja, ezek külön események, amelyek külön jelentéssel bírnak számukra. Hiszen még a születésnap annak ünneplését jelenti, hogy egy általunk szeretett személy megszületett, addig a karácsony a szeretet, valamint a család ünnepe. Ha itt egy pillanatra megállunk, és visszaolvassuk az előbbi megállapítást...mi a különbség? A hangsúly.

A gyerekeknek: minden

A gyermekek egocentrikus világképében központi helyet foglal el a születésnap, de tegyük szívünkre a kezünket: kinek nem? Amíg fiatalabbak vagyunk azért, amikor pedig idősödünk, azért válik kardinális kérdéssé, hogy mikor és hogyan, de ami a legfontosabb, kikkel ünnepeljük születésnapunkat. Mindenki számára ismerős lehet az alábbi két szituáció: Maja 3 éves, csillogó szemekkel, színes lufikkal és talpig boldogan várja a cukormázas születésnapi tortáját, körülötte büszke szüleivel és az egész családdal. Másik esetünkben Bertalan 80-dik születésnapja közeledik, amit ő már meg sem akar tartani, mert volt előtte 79 másik, de a család mégis összegyűl megünnepelni, mert ez egy olyan ritka alkalom, amikor találkozhatnak. Mert szeretik a férjet, apát, nagypapát.

Teljesen normális kiskorunkban, hogy azt szeretnénk, a születésnapunk rólunk szóljon.

Szülőként ügyeljük arra, hogy ilyenkor a gyermekek még nehezebben viselik, ha egybevont ajándékokat és ünneplést kapnak, de amint felnőnek, rájönnek majd, hogy ez nem feltétlenül kizárólag róluk szól, hanem a család egészéről.

Akkor mi a lényeg?

Az ünnepek a család életében és szerkezetében jelentős szerepet töltenek be, hiszen ekkor gyűlünk leginkább össze a rohanó világ hétköznapjaiból kiszakadva. Használjuk az ünnepeket arra, hogy együtt, minőségi időt töltsünk el szeretetben, lelki gazdagságban! Ezt tehetjük karácsonykor, tehetjük születésnapokkor vagy bármikor, mikor kellemes dolgok történnek velünk! Ne várjunk a tökéletes alkalmakra, teremtsük meg őket!

Felhasznált irodalom

Ábrám, Z. (2017). Családi születésnap–meghatározás, esetismertetés, jelentőség. Erdélyi Múzeum, 79(4), 176-184.

Elblinger, Cs., & Bernáth, L. (2013). Ünnep és családi identitás. Pszichológia, 33(1), 61-79.

Elblinger, Cs. (2013). A családi rituálék szerepe a családi identitás-konstrukcióban (Doktori értekezés, Pécsi Tudományegyetem, Személyiség- és egészségpszichológiai Doktori Program), 11, 142,184-187.

Központi S. H. (2018). Népmozgalom. Statisztikai Tükör, 1-12. Letöltve: 2020. 12.08. https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz18.pdf

Lugosi Péter: Miért születik kevés gyermek karácsonykor?