Egy nő szexuális izgalmának létrejöttéhez mind testileg, mind pszichésen megfelelő stimulációra van szüksége. A megfelelő izgalmi szint pedig elengedhetetlen az orgazmus megtapasztalásához. Miért fontos az előjáték? Hogy jelenik meg a teljesítménykényszer a női szexualitásban? Hogyan lehet megküzdeni vele? Cikkünkben erről ír Illés Eszter szexuálpszichológus.

Előző cikkünkben olvashattunk a női szexualitás fejlődéséről, a családi üzenetekről, a testtel való ismerkedés, az önkielégítés megtanulásának fontosságáról, valamint a női szexuális vágy sajátosságairól. Sorozatunk második részében a női szexuális izgalom alakulásáról és az orgazmus körüli mítoszok, elvárások jellemzőiről és hatásairól írunk.

Izgalomban mártózva

A női szexuális izgalom fiziológiai sajátosságai közé tartozik többek között a genitáliákban (nemi szerv) növekvő vérbőség, a lubrikáció (nedvesedés) és a bizsergés érzése. Ezen objektív jellemzők mellett azonban az izgalom pszichés, szubjektív élménye is megtapasztalható. Gondoljunk csak bele egy pillanatra,

milyen érzés nekünk, amikor szexuálisan izgalomba jövünk.

Az objektív és szubjektív izgalom nem mindig esik egybe. Bizonyos esetekben a lubrikáció hiánya kisebb problémát jelent egy nő számára, mint a pszichés izgalom tapasztalásának elmaradása. Úgy tűnik, a nőknél inkább a szituáció értékeléséből adódik az izgalom, mintsem a testi reakciók tudatosításából.

Cameron Diaz a Holiday című filmben az első szexjelenet előtt azt nyilatkozza Jude Law-nak, hogy „az előjátékot túlértékelik”, mellyel pillanatok alatt begerjeszti a férfit, ugyanakkor szexuális tévhitet is hirdet vele a nézők számára. Érdemes tisztázni, hogy miért van szüksége a női testnek egy kis bemelegítésre. A hollywoodi recept – egyik percről a másikra essünk egymásnak a liftben, csókolózzunk vadul, míg elérünk a konyhapultig, majd nadrág, szoknya le és hopp, máris hullámozhatunk kéjesen a csaptelep mellett – ugyanis ritkábban működik a realitásban, mint azt elvárnánk magunktól.

A női testnek fel kell készülnie a pénisz befogadására,

mely nem pusztán a lubrikáció megindulását jelenti, de a vagina kitágulása és a méh megemelkedése is szükséges hozzá. Ezt hívjuk sátor-effektusnak. Noha vannak azok az alkalmak, amikor pillanatok alatt készenléti állapotba kerül a nő, a kellemetlen, esetleges fájdalmas élmények elkerülése végett érdemes körültekintőbb figyelmet fordítani a bemelegítő kényeztetésre, mielőtt behatolás történik. Ez nemcsak testi, de érzelmi ráhangolódáshoz is vezet. Ezt követően is nagyon fontos a megfelelő stimuláció. Szexuális izgalomzavarral élő nőknél gyakran kiderül, hogy abszolút nem olyan ingerlésben részesülnek a partner által, mint amelyet kifejezetten élveznének.

Fontos tisztában lennünk azzal, hogy nagyon egyéni, hogy ki mikor, milyen helyzetben és ingerléstől kerül izgalomba. Amitől amazonként felszántjuk a hálószobát az egyik együttlét során, az máskor kevésbé lehet izgató vagy akár kellemetlen élményt is okozhat. Irreális elvárás mind a férfiaktól, mind a nőktől önmaguk felé, hogy amikor a partner szeretkezni szeretne, nekik mindig lángra kell lobbanniuk és lehetőleg azonnal.

Orgazmusba csobbanva

A női orgazmus mondhatni a mai napig egy rejtély. Ami biztos, hogy nagy variabilitást mutat az, hogy ki milyen gyakorisággal éli meg, milyen típusú ingerlés hatására, s milyen számára a szubjektív élmény. A női orgazmus ugyanis nincs kitéve evolúciós nyomásnak. Azaz megjelenése nem szükséges a reprodukcióhoz a férfival ellentétben.

Freud elképzelése szerint az érett női szexualitás csakis a vaginális (hüvelyi) orgazmusban fejeződhet ki. Az a nő, aki csak klitorálisan (csiklói) képes orgazmushoz jutni, annál valamilyen érzelmi elakadásról van szó,  melyet analitikus módszerekkel fel kell tárni. Korábban frigidnek gondolták azokat a nőket, akik a közösülés során nem éltek át vaginális orgazmust. Az ’50–es évek Kinsey-riportja felszabadító erővel bírt a nők számára, kutatásából ugyanis kiderült, hogy a nők több mint 80 százaléka klitorális úton jut orgazmushoz.

Bizonyított, hogy a nő klitorisza a férfi makkjának felel meg struktúrájában, azaz érzőidegekkel gazdagon átszőtt szerv, tehát a női test anatómiailag legalkalmasabb pontja az orgazmus átélésére. A vagina azonban ennél jóval szegényesebben ellátott terület, melynek misztikus G-pontjáról is számos teória született, létezése azonban nem nyert bizonyítást. A jelenlegi elképzelések szerint a vaginális orgazmusként leírt élmény is a csikló testen belül futó végződéseinek ingerléséből származik, s a nő egyéni anatómiájától függ, hogy közösülés során a pénisz képes-e stimulálni ezeket a végződéseket.

Elméletek, magyarázatok ide vagy oda, mai napig gyakori kérdés, kétely a nőkben:

„Akkor most az én orgazmusom igazi, elég jó?”

A nyomás sokszor a partnertől érkezik, aki közösülés közben, vaginálisan szeretné orgazmussal megajándékozni a nőt, akin emiatt megjelenik a teljesítménynyomást, hogy ilyen orgazmust kell produkálnia. Máris nem a saját testérzéseivel foglalkozik, hanem elvárásoknak szeretne megfelelni, aminek általában nincs jó vége a szexben. A frusztrációkkal való megküzdés módszere így nem ritkán az eljátszott, de el nem hált gyönyörök jelenete, mellyel a nő a férfi önbecsülését próbálja megőrizni, nem számolva azzal, hogy az elmaradást okozó körülmények továbbra sem változnak. Ezekben az esetekben sokkal fontosabb lenne a nő számára egy olyan elfogadó és érzelmileg biztonságos környezet, ahol fel lehet vállalni, hogy nem volt orgazmus, többek között azért is, mert a női szexuális elégedettség nem azonos a közösülési orgazmuskészséggel.

Minden nő számára létezik olyan optimális közösülési mód, mely az egyedi eloszlású vaginális és klitorális szenzitivitásnak megfelel.

Egy kapcsolatban érdemes megbeszélni, hogy mit jelent a párnak a kívánt orgazmus. Miért fontos a különbségtétel? Miért gondolják, hogy az egyik jobb, mint a másik? Az önkielégítés azért is nagyon fontos, hogy a nő közelebb kerüljön testének intim zónáihoz. Megtanulja azonosítani testének örömforrásait, a kellemes, valamint a kellemetlen stimulációkat. Nem elég azonban ismerni ezeket, de megosztani is tudni kell a partnerrel. Az együttlétek során pedig felszabadító tud lenni, ha az izgalomfokozás áll a középpontban, s nem pedig csúcsok hajszolása. Ha pedig orgazmusra kerül a sor, egy biztos:

az igazi és az elég jó, ami ott és akkor szorongásmentes és még örömet, kielégülést is okoz

a nő számára.

Ahogy olvashattuk cikksorozatunkban a női szexualitás mind motivációját, mind fiziológiáját tekintve komplex rendszer, melyet mai napig el-elfednek a társadalmi, családból hozott gátlások. A férfiakhoz hasonlóan a nők is szenvedhetnek a szexuális tévhitek okozta teljesítménynyomásoktól. Összességében azonban olyan emberi sajátosságról van szó, mely számos érzelmi és fizikális örömöt, kielégülést rejt magában. S hogy ennek megtapasztalásához mi a recept? Jó barátságban lenni testünkkel, megkérdőjelezni a szexualitásról alkotott mítoszokat és olyan kapcsolatot kialakítani partnerünkkel, amelyben őszintén egy elfogadó, biztonságos közegben oszthatjuk meg vágyainkat, gátlásainkat, s ahol a végső cél egymás tisztelete és az örömszerzés.