A főzés a mindennapjaink része. Így sokkal inkább házimunkaként gondolunk rá, mintsem örömforrásként vagy a kreativitásunk kifejezésének eszközeként. Ám egy kis átkeretezéssel a mindennapos főzés kötelezettség helyett akár élvezetes is lehet. Mi több, pszichológiai és testi jóllétünkhöz is hozzájárulhat. Mi a mentális egészség receptje? Cikkünkből kiderül!

Amikor hazaérkezünk egy nehéz munkanap után, még előttünk áll a házimunkák nagy része, így a legtöbb esetben a főzés is. Ilyenkor általában a kanapé sokkal vonzóbb hely, mint  a konyha. Vajon ennek örökre így kell maradnia? Ha megváltoztatjuk ezt a hozzáállásunkat, másképp is gondolhatunk a konyhára. Olyan hellyé válhat, ahol kiengedhetjük a gőzt, lelassíthatjuk a világot, levezethetjük a frusztrációinkat, miközben valami csodálatosat alkotunk, még akkor is, ha a legegyszerűbb ételt készítjük el.

Nem vagyunk mindannyian nagy tehetséggel megáldott séfek, akik bármikor és bármiből képesek fantasztikusat alkotni. Ám képesek lehetünk a tevékenység élvezésére, ha elhatározzuk magunkat amellett, hogy másképp állunk a főzéshez. A kötelezettségünket könnyedén egy terápiás pillanattá alakíthatjuk, amikor a mindennapokban ránk nehezülő stresszt és nyomást a főzés örömébe vezetjük át, ezzel is támogatva a mentális egészségünket.

főzés3
A konyhai terápia napjaink új megközelítése a mentális betegségek gyógyítására.

A mentális egészség titkos receptje

A konyhai terápia napjaink új megközelítése a mentális betegségek gyógyítására. Főzés közben könnyebben kapcsol át az agyunk otthoni üzemmódra egy hosszú nap után. Így nemcsak fizikailag hagyjuk el a munkahelyünket, hanem mentálisan is. Mindez kapcsolatban áll a magasabb szintű élettel való elégedettséggel, csökkent pszichológiai elváltozásokkal és jobb otthoni kapcsolatokkal, így pozitívan hathat életünkre.

Egy csipet fizikai jóllét

Mentális egészségünk fontos része a fizikai jóllétünk. Ha magunknak főzünk, könnyebb kontrollálnunk az ételek minőségét, diétánk betartását. Emellett a magasabb minőségű ételek fogyasztása hozzájárul nemcsak a testünk, de agyunk egészségéhez is. Kutatási eredmények is alátámasztják a kapcsolatot az agyunk jólléte és bizonyos tápanyagok bevitele között, mint az omega-3 zsírsavak, B vitaminok, vas, cink, magnézium és más aminosavak. Ha tisztában vagyunk azzal, mit eszünk, biztosabbak lehetünk abban, hogy a testünk megkapja a megfelelő tápanyagokat. Mindannyiunk számára ismerősen cseng az a mondás: „Ép testben ép lélek lakozik”.

Egy teáskanálnyi kreativitás

A főzés a kreativitásunk kifejezésének egyik legjobb módszere lehet, ezáltal nemcsak egy napi rutin a sok házimunka között, hanem az önmegvalósítás eszközévé is válhat. Ha magunk kreálunk ételeket, vagy megpróbálunk összehozni egy fogást az éppen otthon levő alapanyagokból, az remek alkalom lehet a kreativitásunk kibontakoztatására. Mindez lendületet adhat az önbecsülésünknek és a magabiztosságunknak, és kedvet teremthet a további kísérletezésekre.

avocado-1838785_1920
Kísérletezhetünk az összetevők más és más kombinációival ezzel is növelve a kreativitásunkat főzés közben.

Egy evőkanálnyi élvezet

Könnyen örömet szerezhetünk önmagunknak a  főzéssel, ha nem úgy gondolunk rá, mint egy egyszerű házimunkára. Nem hasonlítjuk a mosáshoz, a hajtogatáshoz vagy a takarításhoz. Ha a főzés nekünk csak egy házimunka, bosszúsnak érezhetjük magunkat, amikor csináljuk, és bűntudatosnak, ha nem. Ez nem a legjobb módja az elménk pihentetésének.

Elsődlegesen azért is válhat örömforrássá a konyhai ténykedés, mert az evés egy veleszületetten jutalmazó tevékenység. Így a főzésnek – ami végül evéshez vezet – van egy erőteljes, beépítetten jutalmazó aspektusa. Emellett ha élvezni akarjuk ezt a tevékenységet, engedjük meg magunknak a „játékot az étellel”. Élvezzük a folyamatot, és ne aggódjunk a tökéletesség miatt. Ha hobbiként gondolunk rá, könnyebben viseljük a kudarcot is. Később az is megtörténhet, hogy várni fogjuk, mikor léphetünk be újra a konyhába.

Egy maréknyi mindfulness

A mindfulness egy kiemelten jó stresszkezelő módszer és segíti az élet élvezetét. Ilyenkor csak arra figyelünk, ami itt és most zajlik. A konyha pedig gazdag környezetet kínál ennek a képességnek a gyakorlására. Ha egy stresszes, szorongást keltő gondolatunk támad, itt könnyebben elengedjük. Ahogy hámozunk és szeletelünk, érezzük át/vegyük észre pillanatról-pillanatra az érzéseinket, az illatokat, a zamatokat! Kóstoljuk meg az összetevőket! Amikor ennyire egy pillanatra fókuszálunk, nem töprengünk a múlton vagy aggódunk a jövő problémái miatt. Ezáltal oldódik a stressz és csökken a frusztráció. 

Noha a főzés egy nagyon jó módja a lazításnak és a gondolatok elterelésének, nem mindig könnyű beleilleszteni az időbeosztásunkba. Ezért érezhetjük sokszor azt, hogy ez egy olyan dolog, amit meg kell csinálni, mintsem egy tevékenység, amit élvezhetünk is. De ha átkeretezzük és másképp állunk hozzá, az olykor nyűgnek tekintett főzés, terápiás eszközzé válhat, valamint hozzájárulhat mentális egészségünkhöz és egy boldogabb élethez!