Egy új kutatás szerint azok az emberek, akik értelmes tevékenységeket végeznek a karanténban – olyan dolgokat, amiket szívesen csinálnak – elégedettebbnek érzik magukat, mint azok, akik egyszerűen csak lefoglalják magukat. 

A PLOS ONE-ban megjelent tanulmány azt írja, hogy jobb, ha azt csinálod, amit szeretsz, és ezt igazítod a társadalmi távolságtartáshoz,  például kicseréled a közös edzést a barátaiddal egy zoom edzésre, mint ha teljesen lemondasz ezekről a tevékenységekről. Ha viszont értelmetlen dolgokat csinálunk, amivel lefoglaljuk magunkat (pl. tévézünk, hogy kitöltsük az időt), akkor stresszesebbek és elégedetlenebbek maradunk.

Dr. Lauren Saling, az ausztráliai Melbourne-i RMIT Egyetem vezető kutatója elmondta, hogy míg a karanténban felvett új hobbiknak – például kenyérsütésnek vagy festésnek – is megvan a helye, mégis

akkor érezzük magunkat a legjobban, ha megpróbálják folytatni azt, amit a lezárás előtt is szerettünk csinálni, csak megváltozott feltételekkel.

„Lehet, hogy az elfoglaltság elvonja a figyelmét, de nem feltétlenül lesz kiteljesítő a számunkra” – mondta Saling. „Inkább gondjuk át, milyen tevékenységek hiányoznak a legjobban, és próbáljuk meg megtalálni a megvalósításuk módját!”

A felmérésben résztvevők a lezárások alatt, majd egy hónappal később, visszamenőleg is értékelték, hogy érezték magukat, illetve milyen tevékenységeket végeztek ebben az időszakban, és ezek mennyire voltak fontosak számukra. Bár több pozitív érzelemről számoltak be, miközben új, de „értelmetlen” tevékenységeket végeztek, mint például a sorozatnézés, eközben több negatív érzelmük is volt: ugyanúgy boldogtalannak is érezték magukat, ahogy boldognak. Amikor viszont a lezárás előtt élvezett tevékenységeket – például a barátokkal való étkezést – virtuális alternatívára cserélték, mind a pozitív, mind a negatív érzelmeik mérsékeltebbek voltak.

„Amikor valaki azt csinálja, amit szeret és amiben értelmet talál, érthető, hogy kiegyensúlyozottabbnak érzi magát – az az elfoglaltság, ami nem bír számunkra különösebb értékkel, nem adja meg ugyanezt.”

Saling elmondta, hogy a tanulmány megcáfolta azokat a feltételezéseket, amelyek szerint azzal, ha bármivel elfoglaljuk magunkat, elháríthatjuk a szomorúságot.

Azok, akik a kutatás során értelmetlen feladatokkal töltötték ki az idejüket, frusztráltabbak voltak még akkor is, ha közben boldognak is érezték magukat.

A pozitív és a negatív érzelmek nem oltják ki egymást, hanem lehet mindkettőből többet érezni, de ez nem feltétlenül jó nekünk, mert nem leszünk tőle nyugodtabbak, elégedettebbek.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a lezárás előtti és alatti pozitív érzelmek legnagyobb változását a 40 év alattiak tapasztalták. Saling szerint ez valószínűleg azért volt így, mert a fiatalabb korosztálynak nehezebb volt a számukra fontos és értelmes tevékenységeket online vagy más formában pótolni.

Felhasznált irodalom

Daniel B. Cohen, Morgan Luck, Atousa Hormozaki, Lauren L. Saling. Increased meaningful activity while social distancing dampens affectivity; mere busyness heightens it: Implications for well-being during COVID-19. PLOS ONE, 2020; 15 (12): e0244631 DOI: 10.1371/journal.pone.0244631

RMIT University. "Study shows meaningful lockdown activity is more satisfying than busyness: New research shows doing mindless busywork during lockdown will leave you unsettled and unsatisfied." ScienceDaily. ScienceDaily, 11 January 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210111112126.htm>