Februárhoz közeledve a középiskolásokra óriási teher nehezedik. El kell dönteniük, hogy mit szeretnének tanulni, és hogy mi az a szakma, amiben remélhetőleg egész életükben szívesen dolgoznának. A pszichológia szakok egyre népszerűbbek a felnövekvő generációk körében. Mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy egyre több helyen tanulhatunk pszichológiát, és egyre színesebb a képzési paletta. Emiatt azonban nem könnyű feladat eligazodni a különböző szakok között. Hogyan indulhatunk el a pszichológussá válás útján? Ki az, aki egyáltalán annak hívhatja magát? Milyen irányai vannak, és mennyi időbe telik a különböző szakokat elvégezni? Cikkünkből megtudhatjátok!

A nagy érdeklődésre való tekintettel egyre nagyobb létszámú évfolyamokat indítanak az egyetemeken, azonban a ponthatárok még mindig rendkívül magasak. Ez azonban nem feltétlenül probléma. Egyrészt, ahhoz, hogy megértsük az emberi folyamatokat, meglehetősen magas intellektus szükséges, hiszen

nem tanítanak elmeolvasást,

mint ahogyan azt a laikusok gyakran gondolják. Másrészt, ez a szűrő segít megtartani a pszichológus szakma magas színvonalát.

A pszichológusokra gondolva még mindig a legtöbb embernek a kanapé mellett ülő lélekbúvár jut eszébe. Kép: Patterman Péter

Hol „születnek” a pszichológusok?

Jelenleg Magyarországon hat helyen végezhetjük el az alapképzést: a Debreceni Egyetemen, a Pécsi Tudományegyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Szegedi Tudományegyetemen, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Legalább öt év munkája szükséges ahhoz, hogy egyáltalán pszichológusnak nevezhessük magunkat. A tanulás azonban sosem ér véget. A három év alatt megismerkedhetünk a pszichológia alapjaival: a szociálpszichológiával, a kognitív pszichológiával, a fejlődéspszichológiával, a személyiségpszichológiával és az affektív pszichológiával. Emellett ugyanakkor fontos komponense a képzésnek az

anatómia, a neurológia és a pszichofiziológia is.

Habár a legtöbb egyetemen a bölcsész karokon tanítják, mégis a szak szerves részét képezi a statisztika. Több féléven keresztül oktatják a diákokat a kísérletezés alapjaira és az azokból való következtetés feltételeire.

A lélek mestere

Az alapképzés három éve után vehetik kezükbe a hallgatók a viselkedéselemzői diplomát. Mivel ezzel önmagában leginkább csak asszisztensi munkát végezhetnek, a legtöbben folytatják tanulmányaikat a mesterképzés keretein belül.

Magyarországon a következő pszichológiai specializációkat választhatjuk mesterképzésen:

  • munka- és szervezetpszichológia
  • társadalom- és szervezetpszichológia
  • klinikai- és egészségpszichológia
  • fejlődés- és klinikai gyermekpszichológia
  • kognitív pszichológia
  • tanácsadás- és iskolapszichológia
  • interkulturális és interperszonális pszichológia

Jól gondoljuk meg mielőtt belevágunk, hogy elég erősek vagyunk-e ahhoz, hogy mások terheit levegyük a vállukról. Ezek többnyire kétéves képzések, melyek ismét diplomamunka-írással, államvizsgával zárulnak. Ekkor már pszichológus diplomát kapunk kezünkbe a záróünnepségen. Ahhoz azonban, hogy valaki pszichológusként tudjon praktizálni, különböző szakképzéseket is kell végeznie, valamint meghatározott számú

önismereti tréningen kell részt vennie.

Szakképzések széles tárházát kínálják az egyetemek, melyek többnyire négy félévből állnak. Mind valamilyen specifikus oldalát tanítják a pszichológiának, mint az egészségpszichológia, igazságügyi klinikai, szexuálpszichológia, mentálhigiénés szakpszichológus stb. Ezek a képzések az esetek legtöbbjében önköltséges finanszírozási formájúak.

Ahhoz, hogy valaki pszichológusként tudjon praktizálni, meghatározott számú önismereti tréningen kell részt vennie.

Sokan még ezután is maradnak az egyetemen, s egy második specializációt is elvégeznek vagy ledoktorálnak.

Látszik tehát, hogy hosszú évek kitartásának gyümölcse a pszichológusi diploma. Ez garantálja azonban a minőséget a páciensek és a munkaadók számára. A gyümölcs pedig nem más, mint közelebb és közelebb kerülni az emberi gondolkodás megértéséhez.