Egy hosszú, társaságban töltött nap után már alig várod, hogy otthon félrevonulhass egy jó könyv társaságában? Van olyan, hogy órákig csak egyedül lennél és nem szólnál egy szót se, csak elmerülnél a gondolataidban? Akkor valószínűleg te is az introvertáltak táborát erősíted, ahogyan világunkban minden második ember. Szeretnéd megtudni, hogyan lehetsz boldog és sikeres befelé fordulóként a munka és magánélet terén egyaránt, úgy, hogy a lehető legjobban kihasználod erősségeidet? Ha igen, akkor a Libri Kiadó gondozásában megjelent  A csend erejea zárkózott ember útja a sikerhez című bestseller könyv Sylvia Löhken tollából neked szól! Könyvajánlónk.

Sylvia Löhken kommunikációs szakértő és coach több mint egy évtizede támogatja tanácsadóként introvertált ügyfeleit a munka és a magánélet terén. Ő maga is befelé forduló, így hamar észrevette azt, hogy a fejlesztő tréningek, önsegítő könyvek és előadások sora inkább az extrovertált erősségekre épít, mintsem az introvertáltakéra. Ezt a hiányt pótolva írta meg e könyvet is, melyben számtalan gyakorlati példát felsorakoztatva, inspiráló ötletekkel és facilitáló kérdésekkel segíti olvasóit saját erősségeik feltárásában és alkalmazásában.

Mit is jelent introvertáltnak lenni?

Carl Gustav Jung a híres pszichológus fogalmazta meg először az introvertáltak és az extrovertáltak közötti különbségeket. Az elméletét később a tudomány is alátámasztotta: a két típus között agyi aktivitásban és szervezettségben is vannak különbségek. Ezek természetesen nem utalnak arra, hogy az egyik típus jobb a másiknál, egyszerűen csak eltérőek. Miben? Például a feltöltődésben. Ha egy introvertált úgy érzi kimerült, számára az jelent megoldást, ha elvonul egy picit nyugalmasabb közegbe, míg egy extrovertált embernek a társaság fogja visszaadni az energiát.

Vegyük át az erősségeket!

A boldog és sikeres élet egyik receptje, ha ismerjük és ki is használjuk erősségeinket. Introvertáltként melyek ezek? Sylvia Löhken az alábbiakat szedte össze és fejtette ki könyvében: koncentráció, mélység, óvatosság, függetlenség, nyugalom, empátia, odafigyelés, analitikus gondolkodás, kitartás és végezetül az írás. Jó sok minden ugye? Szerinte ezen erőforrások használata és fejlesztése segít elérni, hogy elégedett és hiteles életet élhessünk befelé fordulóként.

Akadályok? Kezeld őket tudatosan!

Az introvertáltaknak, ahogyan az extrovertáltaknak is, nem csupán tipikus erősségeik, de nehézségeik is vannak, melyeket mindenképp szükséges ismerniük ahhoz, hogy lecsökkentsék ezek negatív hatását. Ilyen nehézség lehet a passzivitás, menekülés, fixáltság, szétaprózódás, túlstimuláltság, önmegtagadás. Jellemző lehet rájuk, hogy túlságosan ész-központúak, kapcsolat- és konfliktuskerülők, és hajlamosak elveszni a részletekben is. Amennyiben ezekre tudatosan odafigyelnek, saját szükségleteikre is jobban ráismernek, ami szintén fontos a boldog élethez.

A csend ereje című könyv borítója

Networking intro módra

A networking a kapcsolatok tudatos építését és ápolását jelenti, mely a szakmai életben kiemelt fontossággal bírhat. A befelé forduló emberek is tehetik ezt szívesen és sikeresen, amennyiben a maguk módján alakíthatják kapcsolataikat. Számukra a mennyiség helyett a minőség dominál a networkingnél. Dr. Löhken szerint öt stratégiát érdemes követnünk e tekintetben: konkrét célkitűzés, erőforrásaink feltérképezése, ismerőseink bemutatása egymásnak, ismerkedés és folyamatos aktivitás. Itt fontos emlékeznünk az introvertáltak erősségeire, melyek közül a leghangsúlyosabbak ebben a kontextusban a nyugalom és az odafigyelés. Az esetlegesen felmerülő akadályok pedig a túlstimuláltság és passzivitás, hiszen a túl sok társas érintkezés és beszélgetés kimerítő lehet számukra, így érdemes akár kisebb „pihenőket” beiktatni. A könyvben hasznos tippeket is találhatunk arra, hogyan lehetünk introvertáltként aktív „networkölők” a magunk módján.

Tárgyalás? Ezekre figyelj!

A szerző kommunikációs szakértőként nagyon hasznos iránymutatást ad egy sikeres tárgyalás menetéhez, majd külön kitér arra, hogy introvertáltként mely erősségeinkre kell koncentrálnunk, és mely gyenge pontjainkra kell tudatosan odafigyelnünk. Befelé fordulóként tárgyalási helyzetben sokat profitálhatunk empátiánkból, kitartásunkból, odafigyelésünkből és analitikus gondolkodásunkból. A könyv pedig azt is leírja, hogy pontosan hogyan. Mint egy igazán jó coach, egy-egy lényeges gondolat leírása után az olvasót is bevonja, kérdezi és rávezeti a maga megoldására. Fontos azonban, hogy a lehetséges akadályokra is odafigyeljünk. Introvertáltként hajlamosak lehetünk a konfliktuskerülésre, a fixáltságra és az ész-központúságra, melyeket kezelni kell annak érdekében, hogy ne hozzanak bennünket hátrányos helyzetbe egy tárgyalásnál.

Hogyan válhatsz jó előadóvá introvertáltként?

A jó előadás titka az előadó azon képességében rejlik, hogy személyiségét is bevonja, érthetően adja át mondandójának üzenetét, mindezt úgy, hogy az adott közönséghez igazítja azt. Befelé fordulóként nehézséget jelenthet kiállni mások elé, és a figyelem középpontjában állva megosztani gondolatainkat, tudásunkat. Egy prezentációs helyzet így szorongást eredményezhet, ami felkészüléssel, sok gyakorlással és rutinnal könnyedén leküzdhető. Ebben az esetben az olyan tipikus introvertált erősségek, mint a koncentráció, a mélység és az empátia remekül felhasználhatóak és érvényesíthetőek. Az akadályozó tényezőkkel azonban itt is számolnunk kell, melyek általában a szétaprózódás, menekülés és félelem. Ha az előbbieket maximalizáljuk, az utóbbiakat pedig megtanuljuk tudatosan kezelni, mi magunk is sikeres előadókká válhatunk.

Egy introvertált kommunikátor introvertáltakról szóló könyve, nem csak introvertáltaknak!

Bár a legtöbbet talán az introvertáltak tudnak profitálni a könyv elolvasása által, érdemes lehet extrovertáltként is forgatni, hiszen ezáltal jobban megérthetjük befelé forduló ismerőseink és szeretteink viselkedését, szükségleteit. A könyv nem csupán a szakmai élet kapcsán ad át hasznos üzeneteket, hanem megtudhatjuk belőle azt is, hogyan működhetünk introvertáltként sikeresen egy párkapcsolatban, akár egy intro akár egy extro társsal, úgy, hogy a saját szükségleteink is érvényesüljenek. Ezen felül iránymutatást kaphatunk az introvertált gyerekek megfelelő neveléséhez, a társkereséshez és a kapcsolatépítéshez is.