Ültél már olyan irodában vagy tárgyalóban, amitől felélénkültél? Esetleg épp az ellenkezőjét tapasztalod: minél gyorsabban kirohannál abból a térből, ahol jelenleg is dolgozol? A legtöbben rengeteg időt töltünk munkahelyünkön, így nem meglepő, hogy munkakörnyezetünk fontos szerepet játszik a pszichológiai egészségünkben, komoly hatást gyakorol hangulatunkra és motivációnkra is. Cikkünkben körüljárjuk, milyen az egészséges, motiváló, jól-létet támogató épített környezet.

A nemrég megrendezett The Psychology of Architecture című konferencián Christina Banks szervezetpszichológus is hangsúlyozta a design jelentőségét a munkavállalók közérzete és pszichológiai jól-léte szempontjából. A szakember úgy véli, ha az épített környezet találkozik néhány emberi alapszükséglettel, akkor a dolgozók produktívak, boldogok és egészségesek lesznek. Ezek a szükségletek a kapcsolatok, a biztonság, a rugalmasság, a kiszámíthatóság, a komfort és a privát szféra iránti igényünk. Az irodákban olyan terek kialakítására kell törekedni, amelyek egyszerre ösztönzik a kollégákkal való beszélgetést, de lehetőséget adnak elvonulásra is. Banks álláspontja továbbá, hogy minden munkavállaló számára – beosztástól függetlenül –

biztosítani kell a privát teret,

így marad fenn a jó közérzet.

Egy másik fontos jellemzője a jól megtervezett épületeknek a természet közelsége. A zöld övezetben épült, számos ablakkal rendelkező irodaházakban dolgozók – a tanulmányok szerint – lendületesebbek és elkötelezettebbek a munkájuk iránt. Kaplan és Kaplan (1995) úgy véli, hogy a természettel való kapcsolat felszabadítja a személyt a szándékosan irányított figyelem alól. Az irányított figyelem ugyanis könnyen kimeríthet bárkit. Amennyiben sikerül olyan környezetet találni, ahol a figyelem automatikussá válhat, az irányított figyelem kikapcsolhat. Ahhoz, hogy a természet figyelemvédelmi hatását élvezhessük, nem kell egészen az erdőkig elmenniük, ugyanis az ablakból látható természet is jótékony hatással bír. Rachel Kaplan (1993) egy mára széles körben ismertté vált kutatása is bizonyítja, hogy azok az alkalmazottak,

akiknek az ablaka „zöldre” néz, jobban szeretik a munkájukat,

jobb az egészségi állapotuk és általában elégedettebbek. A rosszul kialakított épületekben viszont a munkakerülők és a betegek száma folyamatosan emelkedik. Ha az emberek ablaktalan helyiségekben ülnek egész nap, az a munkaadó számára sem kifizetődő. A természetnek való kitettség és az autonómia munkára gyakorolt pozitív hatásai tehát tagadhatatlanok.

Elizabeth Danze a pszichoanalízis és az építészet közötti hasonlóságokat emelte ki a fent említett konferencián. Szerinte egy „jó épület” olyan, mint egy sikeres terápia: az álmok, a mélyen gyökerező vágyak, a képzelet és a kreativitás felé irányítja a figyelmet.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE