Az idei év mindannyiunk életvitelét fenekestül felforgatta, legyen szó a szeretteinkkel való kapcsolattartásról, a munkavégzésünkről vagy a szabadidőnk eltöltéséről. A járványhelyzet és a korlátozások az idei karácsonyi ünneplésre is hatással vannak, így egészen biztosan egy másfajta karácsony elébe nézünk, mint eddig. Éppen ezért idén a fókusznak is egy kicsit máshova kell kerülnie, így cikkünkben azokat a lehetőségeket soroljuk fel, melyekkel élhetünk jelen körülmények között is, és érdemes is annak érdekében, hogy a legtöbbet hozzuk ki az év végéből.

A karácsony az az időszak az évben, amelyre többünk már hetekkel korábban megkezdi a lelkes készülődést, hiszen ez az ünneplés, a jókedv és főként, az együttlét ideje. Annak ellenére, hogy a karácsony egy pozitív hangulatú ünnep, többek számára okoz stresszforrást az elvárások, a szigorú menetrend, a családtagokkal való konfliktusok vagy a magány érzése miatt. A járvány és az általa okozott stresszorok pedig csak fokozhatják ezt az állapotot, így a karácsony többünk számára lehet megterhelő. A szakértők szerint kifejezetten fontos ebben az időszakban, hogy találjunk olyan apró örömforrásokat, amelyek pozitív hatással vannak ránk.

Fordítsunk figyelmet az öngondoskodásra!

Az elmúlt időszakban megnövekedett a stressz szintünk, és az év során a legtöbbünk számos nehézségen ment keresztül, így a mentális egészségünk megőrzésének mindenképpen a fókuszba kell kerülnie. Az ünnepek során teremtsünk lehetőséget arra is, hogy olyan dolgokat csináljunk, amelyek feltöltenek minket, és amelyek nyugalmat és boldogságot hoznak az életünkbe. A külső körülményeket sajnos nem tudjuk kontrollálni, azt azonban igen, hogy mi hogyan éljük meg a jelenlegi helyzetet és mire fordítjuk a figyelmünket. Az öngondoskodási rutinunk állhat olvasásból, naplózásból, relaxálásból, egy kellemes sétából vagy edzésből is, a lényeg, hogy feltöltse kimerült energiaraktárainkat és erőt gyűjtsünk a következő évhez.

Mindenképp kapcsolódjunk, csak kicsit másképp!

A szeretteinkkel való kapcsolattartásnak továbbra is fókuszban kell maradnia, még akkor is, ha most a személyes együttlétre nem igazán van lehetőségünk.

Különösen figyeljünk azon családtagjainkra, barátainkra, akik egyedül töltik az ünnepeket, hiszen karácsonykor a magány érzése egyébként is egy felerősödő érzelem.

Mindannyiunknak jólesik a törődés, melynek a telefonhíváson vagy a videóchaten kívül számos kreatív formája lehet: szervezhetünk online kvíz/társas estet, küldhetünk egy kézzel írt képeslapot, de akár az ünnepi menüt is házhoz rendelhetjük. Ezenkívül azok számára, akik magányosan töltik a karácsonyt, a legjobb ajándék – azon kívül, hogy éreztetjük velük, számíthatnak ránk és szánunk rájuk időt –, az lehet, ha élményt adunk ajándékba, ami tartalmas időtöltést tesz számukra lehetővé. Ilyen lehet egy online színházjegy (végre az országhatárok és a távolság sem szab határt annak, hogy valaki külföldről is megnézzen egy itthoni darabot), egy könyv, vagy egy jegy egy online előadásra.

Most se feledkezzünk meg a kapcsolódásról – csak ezt tegyük a számunkra legkomfortosabb és a lehető legbiztonságosabb formában.

Tiszteljük családtagjaink határait!

Még családon belül is eltérhet a komfortzónánk határa azzal kapcsolatban, hogy mennyire szívesen gyűlünk össze az ünnepekkor a járvány idején. Mindenképpen vegyük figyelembe az egyéni igényeket, hiszen a karácsonyi ünneplés lényege, hogy mindenki jól érezze magát és ne különböző elvárásoknak kelljen megfelelni. Ha valakinek nem komfortos az együtt karácsonyozás, akkor szervezzünk videóhívást, koccintsunk virtuálisan, vigyük el nekik az általunk készített karácsonyi menüt (de csak a virtuális térben fogyasszuk el együtt) vagy játszunk online társast.  

A nemet mondás sokunk számára nehéz lehet, így szemezgethetünk például a következő mondatokból: „Nem szívesen töltöm nélküled a karácsonyt, de tudom, hogy rosszabb lenne, ha valaki megbetegedne.”, „Mindannyiótokat szeretnélek látni, de most ez nem biztonságos.”, „Tudom, hogy azt gondolod, hogy a COVID nem rosszabb, mint egy influenza, nekem más a véleményem, és szükségem van arra, hogy ezt tiszteletben tartsd.”

Mindannyiunknak úgy kell tekinteni erre az időszakra, hogy nem tart örökké, átmenetileg kell kitartanunk, és ha most fegyelmezettek vagyunk, akkor hamarosan újra minden a régi lehet.

Lássuk meg az apró örömforrásokat!

Igyekezzünk minél inkább a dolgok pozitív oldalára koncentrálni. Bár számos tevékenységet ellehetetlenít a jelenlegi helyzet, mégis rengeteg olyan dolog van, amiben senki sem akadályozhat meg minket: készíthetünk például mézeskalácsot, amelynek a díszítése egy kreatív, nyugtató tevékenység; nézhetünk filmeket, készíthetünk forralt bort, elővehetünk olyan könyveket, amelyeket régóta el szerettünk volna olvasni.

Amikor azon kapjuk magunkat, hogy a negatív gondolataink kerülnek előtérbe, jusson eszünkbe a következő mondat és fejezzük be: „De mégis milyen jó, hogy...”.

Használjuk ki a karácsonyi időszakot az öngondoskodásra, a nyugalom és a belső béke megteremtésére.

Figyeljünk a gondolatainkra!

Könnyű rosszabbá tenni egy helyzetet azzal, hogy hagyjuk, hogy a gondolataink begyűrűzzenek minket.

A gondolataink ugyanis nem egyenlők a valósággal és gyakran torzítanak.

Ahelyett, hogy azt gondoljuk/mondjuk, hogy „Ez a helyzet szörnyű”, „Nem tudok megküzdeni vele”, fogalmazzunk úgy, mintha a legjobb barátunkba szeretnénk lelket önteni. „Ez is csak egy újabb nap, és ahogy eddig is, úgy ezzel is megküzdesz!”, „Már sokkal nehezebb helyzetekben is helyt álltál!”. Emlékezzünk arra, hogy a támogató, pozitív belső hang ezekben a szituációkban nagyon hasznos. Ha pedig elkezdünk ruminálni (újra és újra a negatív gondolatok örvényébe keveredni), válasszunk egy olyan tevékenységet, amiben le tudunk lazulni és ami (idővel, ha nem is azonnal!) felvidít minket. A mozgás például egy aduász lehet ebben a helyzetben, de ha nehezen vesszük rá magunkat, akkor egy vígjáték is alkalmas lehet, vagy tulajdonképpen bármi, ami egy kis szikrányi lelkesedést képes belőlünk kiváltani.

Engedjük el az elvárások szorítását!

Nem lett tökéletes a bejgli... Nem találtam meg a megfelelő ajándékot XY-nak... Nem sikerült kitakarítani az egész lakást Szentestéig... Ismerősek ezek a mondatok? Mivel idén valószínűleg a legtöbbünknél nem lesznek nagy családi összejövetelek, adódik a lehetőség, hogy nyugodtan gyakoroljuk azt, hogy hogyan tudjuk elengedni ezeket – a legtöbbször saját magunk számára felállított – elvárásokat. Használjuk ki ezt az időszakot, hogy arra figyelünk, mi esik jól nekünk. A bejgli akkor is nagyon finom, ha nem tökéletes, hiszen mi készítettük; mindig van tökéletesebb ajándék, és a takarítás sem egy kötelező elem karácsonykor.

Mindenkinek kellemes, szeretetteljes, nyugodt és apró örömökkel teli karácsonyt kívánunk!


Felhasznált irodalmak:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/two-takes-depression/202011/how-navigate-holidays-during-pandemic-2020

https://www.psychologytoday.com/us/blog/still-mind/202011/home-alone-the-holidays-during-the-pandemic 

https://eu.pressconnects.com/story/news/local/2020/11/23/thanksgiving-christmas-covid-19-mental-health-anxiety-depression-help/6219839002/

https://theinternationalpsychologyclinic.com/5-tips-on-managing-christmas-holiday-stress-during-a-pandemic/