Nincs még egy olyan pszichológiai konstruktum, amely olyan gyakorisággal jelenne meg a sportban, mint az érzelem. Az emóciók a versenyek, mérkőzések minden pillanatát áthatják, és aktív szerepük van a viselkedés, teljesítmény, és az adott szituáció kimenetelének alakulásában. Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el, a sportolók számára elengedhetetlen az érzelemszabályozás képessége.

Képzeljük el egy bajnoki címért zajló kosárlabda mérkőzés utolsó két percét egyenlő állásnál. Ebben a kiélezett szituációban érzelmek sokasága cikázik a játékosokban: van, aki magabiztossággal fut neki a maradék két percnek, míg más inkább szorongást él át. Ha a saját csapatuk veszi át a vezetést, a játékosok örülnek, az ellenfél lépéselőnye esetében viszont frusztráltság jelenhet meg bennük. Egy rossz bírói döntés pedig haragot és dühöt válthat ki. A győzelem elégedettséget, boldogságot, a vereség csalódottságot és szomorúságot eredményez.

Kordában tartani az érzelmeket

A példa is mutatja, hogy pár perc alatt igen sokféle érzelem jelenhet meg egy sportolóban, melynek mindegyike különböző hatással bír a teljesítményre. Éppen ezért a sportolók számára nagyon fontos az érzelmek megfelelő szabályozása. Az érzelemreguláció olyan stratégiákat foglal magában, melyek

segítségével képesek vagyunk kontrollálni érzelmeinket:

befolyásolhatjuk azok hosszát, intenzitását, fenntarthatjuk vagy módosíthatjuk őket, sőt, az érzelemre adott viselkedéses (elkerülés vagy konfrontáció) és fiziológiai reakciók (pl. arckifejezés, légzésszabályozás) megjelenésére is hatással lehetünk.

professional-football-player-nfl-praying-160577
A vereség csalódottságot és szomorúságot vált ki a sportolókból.

Számos érzelemregulációs stratégiát írtak már le, most James Gross, a stanfordi egyetem professzorának elképzelését ismertetjük. Ötféle stratégiát nevezett meg, melyek mindegyike alkalmazható sportban is.

Helyzet választása

Egy sportoló képes módosítani az érzelmeit úgy, hogy kiválasztja a számára komfortos szituációt. Például ha egy játékos fél attól, hogy újra megsérül, inkább még kihagyja a következő versenyt/mérkőzést, ami által szorongása csökkenni fog.

A szituáció módosítása

Egy sportoló magát a helyzetet is tudja változtatni. A kosárlabdás példánál maradva, ha az irányító tart attól, hogy a bemondott figurát nem tudják jól kivitelezni, választhat helyette inkább egy egyszerűbb, de magabiztosan végrehajtható kombinációt.

Tudatos figyelemirányítás

A játékosok képesek arra, hogy kiválasszák a helyzet azon aspektusát, amelyikre fókuszálniuk kell.  Ha a kosárlabdázó a mérkőzés közelgő végeredménye miatt aggódik, ezt felismerve figyelmét átirányíthatja a következő támadásra.

Kognitív váltás

Megválaszthatják azt is, hogy milyen jelentést adnak az adott szituációnak. Az első félidőben nyújtott kiváló teljesítménynek örülve a sportoló emlékeztetheti magát arra, hogy még előtte áll a következő félidő is. Ezzel elő tudja segíteni koncentrációjának és motivációjának fenntartását.

Válaszmódosítás (elfojtás)

Miután a sportoló megtapasztalt egyes érzelmeket, befolyásolhatja az azokra adott reakcióját. Például ha a kosárlabdázó kihagy egy fontos hárompontost, elrejtheti dühét, frusztrációját. Ebben a sportolók segítségére lehet a lehetséges „ha…akkor” forgatókönyvek elképzelése, és az azokra adott lehetséges válaszokból való felkészülés.

Az egyes érzelmek különböző módon fejtik ki hatásukat: míg egyik gátolhatja, másik elősegítheti a jó teljesítményt. Az első és legfontosabb lépés, hogy a sportolók felismerjék, nekik melyik érzelem mit jelent. Ezután kereshetik meg a számukra legjobban működő érzelemszabályozási stratégiát.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s