A karácsonyt és az azt megelőző ráhangolódást az „év legcsodálatosabb időszakaként” tartjuk számon és ideális esetben az emberek nagy része nem csak a külvilág felé mutatja ezt, hanem valóban így is éli meg. Azonban több, témareleváns kutatás is alátámasztotta, hogy az ünnepi időszak stresszforrás is egyben – pszichésen és fizikailag is megterhelő lehet sokak számára. 8 módszert ajánlunk, hogy az „ideális” és a valódi lelkiállapotunk között húzódó frusztráció ne gátolja meg az ünnep önfeledt élvezetét.

Ünnep egyenlő boldogság? Sajnos nem minden esetben. A karácsonyi időszak sokak számára olyan emlékeket és érzelmeket idéz fel, vagy épp hordoz magában mint a családi viszályok, a fokozott stressz, a pattanásig feszülő viták és a szomorúság érzése. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek megélésében sosem vagyunk egyedül. Nem véletlen, hogy a hűvösebb, befelé fordulásra ösztönző téli hónapokhoz gyakran társulhat a gyász, a boldogtalanság érzése és a depresszív állapot.

Valóban több ember lesz öngyilkos karácsonykor?

Az azonban, hogy karácsonykor megnő az öngyilkosságok száma az év többi időszakához képest, a kutatások alapján bizonyítottan tévhit. Amerikában az öngyilkosságok számának mélypontja éppen december – a Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) felmérésének eredményei alapján. A mérés adatai szerint a véghezvitt öngyilkosságok csúcsa tavasszal és ősszel figyelhető meg.

Egy 2012-ben, szintén Amerikában végzett felmérés adatai szerint a karácsonyi időszakot követően, általánosan januárban, különösen újévkor emelkedik leginkább az öngyilkosságok száma. A jelenségnek egy dániai tanulmány nevet is adott: „halasztó vagy áthelyező hatásnak” hívják a tendenciát. A kutatók szerint a szilveszteri csúcs egyik magyarázata az lehet, hogy sokan nehézségként élik meg az ünnepek utáni, mindennapokba való visszatérés élményét. Emellett felmerült az is, hogy azok a személyek, akik öngyilkosságot terveznek, nem akarják a szeretteiket ekkora traumával sújtani a karácsonyi időszakban.

A szilveszterrel járó megemelkedett alkoholfogyasztás pedig szintén elősegítheti azt, hogy a szuicid gondolatok ténylegesen megvalósításra kerüljenek. Marin Plöderl ausztriai klinikai pszichológus véleménye szerint karácsonykor jellemzően több társas interakcióba bocsátkoznak az emberek és ez igaz a magányos és/vagy lelki problémákkal küzdő egyének esetében is. Emiatt pedig ez az időszak egyfajta védőfaktor az öngyilkossági kísérletekkel szemben.

A leírtak alapján tehát a karácsonyi időszak és a támogató szociális közeg segíthet a lelki problémákkal küzdő egyének számára a mentális egészségük megőrzésében és fejlesztésében. Emiatt pedig

fontos, hogy az ember meg tudja találni az ünnepi időszak szépségét és azt a közeget, ahol jól érzi magát.

A támogató szociális kapcsolatok jelenléte azonban nem csak karácsony közeledtével fontos. Lényeges lenne, hogy az év többi részében is elérhetőek legyenek az ilyen támogató és megtartó emberi kötelékek.

Azok számára, akik a karácsonyi időszakhoz negatív érzéseket társítanak jó hír, hogy ezeket különböző megküzdési stratégiákkal képesek vagyunk felülírni.

Tudatossággal sokat tehetünk a karácsonyi időszak pozitívabb megéléséért.

De vajon mindez hogyan valósul meg a gyakorlatban? Hogyan kerülhetjük el, vagy éppen csökkenthetjük a bennünk keletkező szorongást?

A következőkben nyolc pszichológiai szempontot mutatunk, amelyek által növelheted tudatosságodat az ünnepi időszakban: 

1. Azonosítsd a kiváltó okokat

Oddesty K. Langham klinikai szakpszichológus véleménye szerint „az ünnepek iránti gyűlölet vagy ellenérzés általában valamilyen hozzájuk kapcsolódó élményből vagy traumából ered”.

Langham a negatív érzések lehetséges forrásaként a következőket említi meg:

 • családdal való érzelmileg megterhelő kapcsolat
 • olyan összejöveteleken való részvétel, ahol kellemetlenül érezzük magunkat
 • elégedetlenség a jelenlegi élethelyzetünkkel
 • szorongás a lehetséges kellemetlen kérdésektől
 • megoldatlan múltbeli konfliktusok, amelyek ezekben a helyzetekben felszínre kerülhetnek

Ahhoz, hogy megszabadulj az ünnepek kapcsán fellépő, szorongató érzésektől és képessé válj a pozitívabb hozzáállásra, szükségszerű a mélyebb aggodalmakból és problémákból való kigyógyulás. A probléma megoldásához pedig elengedhetetlen, hogy eljuss a negatív érzelmeid gyökeréhez.

2. Bátran kérj segítséget

Teljesen természetes, ha az ünnepek közeledtével rossz érzés fog el. Ilyenkor érdemes tudatosítani magadban, hogy nem vagy egyedül, és bármikor kérhetsz segítséget. A negatív gondolataiddal és a félelmeiddel nem szükséges egyedül szembenézned. Mindezt szakszerű önismeret útján, egy képzett szakember segítségével is megteheted.

„A terápia segíthet azoknak az okoknak az azonosítására, amelyek miatt az ünnepek alatt úgy érzed magad ahogy, és megoldást kínálhat erre, olyan módszerek megtanulásával, amelyek segítenek megküzdeni és kigyógyulni ezekből” – mondja Langham. 

3. Jelöld ki a határaidat

Az említett tanulmányában Langham azt javasolja, hogy az embernek érdemes pontosan meghatároznia saját határait. Ha ugyanis tisztában vagyunk ezekkel, a betartásuk is egyszerűbbé válik.

Az alábbi felsorolás olvasása közben fontos tudatosítani magadban, hogy egyik pont sem kötelező. Azaz, nem kell: 

 • máshogy éreznéd magadat, mint ahogyan valójában vagy
 • olyan környezetben lenned, ahol nem érzed magadat komfortosan vagy biztonságban
 • olyan, a magánéleteddel kapcsolatos kérdésekre válaszolnod, amelyek számodra nem komfortosak
 • rákényszeríteni magadat arra, hogy olyan helyre menj, vagy olyan összejövetelen maradj ott, ahol nem érzed jól magad

Ezek helyett érdemes végiggondolnod, hogy te valójában mit is vársz ettől az időszaktól és téged mi tenne boldoggá. Miután ezekre választ találtál, el tudsz kezdeni dolgozni a megvalósításukon.

4. Légy elfogadó az érzéseiddel szemben

Ha elengeded azt a saját magaddal szemben támasztott elvárást, hogy ha törik, ha szakad, muszáj élvezned az ünnepi időszakot, akkor a negatív érzelmeid is veszítenek az erejükből. Megszabadulhatsz a szégyen és bűntudat érzésétől is, amelyek gyengítenek és meggátolják a pozitív érzelmek létrejöttét is.

Egyszerűen csak légy elfogadó magaddal, azzal, ahogyan érzel, és adj magadnak lehetőséget arra, hogy őszintén megéld az érzelmeidet.

Ahogy Langham írja: „soha ne érezz bűntudatot azért, ha azt teszed amire szükséged van, fontos, hogy gondoskodj magadról és vigyázz magadra. A nap végén megérdemled azt, hogy hű legyél önmagadhoz és ahhoz, ahogy érzel, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy kivonod magadat valamiből.”

5. Teremts új hagyományokat

Fedezd fel az ünnepi készülődés számodra új és izgalmas formáit és adj lehetőséget magadnak a pozitív élmények megteremtésére!

Íme néhány támpont ahhoz, milyen izgalmas, új hagyományokba érdemes belekezdened:

 • válassz valakit, akivel közösen dekorálhatod a környezetedet
 • adj kézzel készített ajándékokat a szeretteidnek
 • ünnepelj a barátaiddal, ha nem érzed jól magad a családod körében
 • készítsétek el a szeretteiddel közösen a kedvenc ünnepi desszertedet
 • utazz el a karácsonyi időszak alatt
 • ha az örömödet a gyász árnyékolja be, találj módot arra, hogy megemlékezz az általad szeretett személyről, és az együtt töltött szép pillanatokról

6. Gondoskodj magadról

Az ünnepek alatt a fókusz könnyen elterelődhet önmagunkról. A másokkal való törődés miatt elfeledkezhet az ember arról, hogy saját szükségleteivel és érzéseivel is törődnie kell.

Stephanie Longtain pszichoterapeuta szerint

„az egyik leghasznosabb dolog, amit ebben a nehéz időszakban tehetünk az az, hogy valódi kedveséggel és odafigyeléssel fordulunk önmagunkhoz.”  

Próbálj meg egy kicsit visszavenni a karácsonyi pörgésből és arra fókuszálni, mit tehetsz a mentális egészséged érdekében. Nem kell az összes energiádat felélned annak érdekében, hogy minden „klappoljon”. 

Néhány hasznos tipp az öngondoskodás gyakorlásához: 

 • vegyél egy meleg kádfürdőt (az illatos fürdőbombák még jobban elősegítik az ünnepi hangulatot)
 • szánj időt az olvasásra
 • jógázz, meditálj
 • tölts időt a természetben
 • készítsd el magadnak a kedvenc ételeidet 

7. Tölts időt a hozzád közel állókkal

Ha teheted, légy együtt minél többet azokkal az emberekkel, akikkel a legjobban érzed magad. Jelentheti ez a családodat, barátaidat vagy a párodat, a lényeg az, hogy boldogságot jelentsen számodra a velük való közösen töltött idő.   

Langham azt is kifejti, hogy a kevésbé komfortos szituációk és események esetében segíthet, ha egy olyan társat hívunk magunkkal, aki biztonságot nyújt a számunkra. Ez a személy lehet a párunk vagy egy barátunk is, a lényeg, hogy jól érezzük magunkat a közelében. 

Előfordulhat az is, hogy nem szeretnéd az ünnepeket a családod társaságában tölteni. Ilyen esetben arra is van lehetőség, hogy olyan emberekkel töltsd ezt az időszakot, akik hasonló cipőben járnak. Illetve, ha nincs a környezetedben olyan ember, akihez fordulhatnál és úgy érzed sürgős segítségre van szükséged, akkor rendelkezésedre állnak a nap 24 órájában hívható segélyvonalak is, mint például a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ).

Abban az esetben, ha nem érzed úgy, hogy krízist élsz át, viszont nincs lehetőséged arra, hogy barátokkal vagy családtagokkal ünnepelj, akkor jó megoldás lehet az, ha valamilyen, másokat segítő elfoglaltságot keresel: rengeteg önkéntes szervezetnek van szüksége segítő kezekre ebben az időszakban. Azáltal pedig, hogy másoknak szépítjük meg az ünnepi időszakot, a saját kompetenciaérzésünk is nőhet. Ez pedig előremozdíthat a saját problémáink megoldásához vezető úton. 

8. Tudatosítsd magadban, hogy nem ezen az időszakon múlik minden

Annak ellenére, hogy már jóval karácsony előtt ünnepi díszbe borul a környezetünk, nem szabad elfeledkeznünk arról sem, hogy ez az évnek csak egy, bizonyos időszaka. Attól még, hogy a naptárunkban az áll, hogy karácsony napja van, ne engedjük, hogy az emiatt bennünk keletkező nyomás eluralkodjon rajtunk. Azzal együtt, hogy ünnepnap van, nem „kell” jól éreznünk magunkat. Keretezzük át az ehhez az időszakhoz kapcsolódó berögződéseinket. Az ilyen módon való belső átértékelés sokat segíthet abban, hogy enyhüljön a bennünk uralkodó feszültség.

Az is előfordulhat, hogy a fenti szempontok figyelembevételével és tanácsok gyakorlásával sem fogod megszeretni ezt az időszakot. Elképzelhető, hogy valakiben az évek során annyi negatív érzelem gyűlt fel a karácsonnyal kapcsolatban, hogy hosszabb időbe telik változtatni. Ez is teljesen rendben van. Ennek ellenére mégis azt javaslom, próbáljunk pozitívan állni önmagunkhoz és az ünnepi időszakhoz is. Adjuk meg legalább az esélyt arra, hogy felülírjuk az eddigi negatív tapasztalatainkat!

Ha úgy érzed, hogy szakmai segítséget vennél igénybe a nehézségeiddel való megküzdés során, fordulj bizalommal képzett pszichológusaink egyikéhez.

Beauchamp, G. A., Ho, M. L., & Yin, S. (2014). Variation in suicide occurrence by day and during major American holidays. The Journal of emergency medicine46(6), 776-781.

 

https://psychcentral.com/health/hate-the-holidays-ways-to-cope-and-find-joy

 

https://www.scientificamerican.com/article/the-christmastime-suicide-myth/

 

https://www.statnews.com/2015/12/30/suicides-rise-after-christmas/

 

Jessen, G., & Jensen, B. F. (1999). Postponed suicide death? Suicides around birthdays and major public holidays. Suicide and LifeThreatening Behavior29(3), 272-283.

 

Jessen, G., Andersen, K., Arensman, E., Bille-Brahe, U., Crepet, P., Leo, D. D., ... & Wasserman, D. (1999). Temporal fluctuations and seasonality in attempted suicide in Europe: findings from the WHO/EURO multicentre study on parasuicide. Archives of Suicide Research5(1), 57-69.

 

Langham O. (2021). Personal interview.

 

Longtain S. (2021). Personal interview.

 

Nishi, M., Miyake, H., Okamoto, H., Goto, Y., & Sakai, T. (2000). Relationship between suicide and holidays. Journal of Epidemiology10(5), 317-320.

 

Plöderl, M., Fartacek, C., Kunrath, S., Pichler, E. M., Fartacek, R., Datz, C., & Niederseer, D. (2015). Nothing like Christmas—suicides during Christmas and other holidays in Austria. The European Journal of Public Health25(3), 410-413.