Régen haszonállat, ma már családtag. Ha valaki egyszer megtapasztalja, milyen egy kisállat gazdájának lenni, rengeteg örömmel, energiával, kihívással, de néha bosszúsággal találja szemben magát. Következő cikkünkben felfedjük a kisállattartás, kutyatartás pszichés vonatkozásait, és azt is megnézzük, miért lett Assisi Szent Ferenc az állatok védőszentje!

El nem múló elköteleződés 

Sokaknak ismerősen csenghet az a mára már elcsépeltté vált mondat: „a kutya az ember legjobb barátja.” A kutyák ősei még merőben más funkciókat töltöttek be: segítettek vadászni, szánt húzni, manapság pedig mentális, lelki egészségünk fenntartásában van megkérdőjelezhetetlen szerepük. Sok tudós szerint azonban a kutyák sokkal többek lehetnek, mint a pszichológusaink.

Számos kutatás mutatott rá, hogy a kutyatartás hozzájárul a szív- és érrendszeri egészség javulásához, és a sétáltatás következtében kialakuló vérnyomáscsökkentéshez. Pozitív hatással van a szervezetünk hormonjaira, különösen a dopamin termelődésére, ami hangulatjavító. 

A kutatók egyre inkább megerősítik, hogy a kutyáinkkal töltött időnek terápiás értéke van. Nem esnek ki ebből a felsorolásból a macskák sem, de őket másképpen csodáljuk, míg a kutyákat már évezredekkel ezelőtt megszelidítettük. Ha házikedvenceinkkel megerősítjük a kötődésünket, akkor a szervezetünk oxitocint kezd el termelni, mely enyhíti a szorongást, csökkenti a magányosság érzését. 

Egy friss, kisállatokkal kapcsolatos vizsgálat eredményeképpen azt állapították meg, hogy az 50-80 év közötti válaszadók közül 10-ből 9 felelt úgy, hogy kisállataik csökkentették a stresszt, javították az életminőségüket és az élettel kapcsolatos elégedettségüket. Bár ezeket a vizsgálatokat többnyire kutyákkal kapcsolatban végezték, az utóbbi időben

az autizmus spektrumzavarban (ASD) szenvedő gyerekeknél megállapították, hogy eredményeik javultak tengerimalaccal való érintkezés, foglalkozás következtében. 

A kutyák egészségmegőrző szerepe tagadhatatlan

Assisi Szent Ferenc, akitől az állatok szeretetét tanultuk 

Számos legenda, történet szól Assisi Szent Ferencről, akinek a halálának az évfordulóján (október 4-én) van az állatok világnapja. Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értett az állatok nyelvén, hanem még beszélgetni is tudott velük. Ő már a 13. században is azt hirdette, hogy minden olyan teremtményt, amely körülvesz bennünket, legyen az élő vagy élettelen, feltétel nélküli elfogadás, szeretet illet meg.

Szólt a fecskékhez, akik a prédikáció alatt seregben odagyűltek hozzá, engedelmeskedtek neki. Sőt, amíg be nem fejezte a beszédet, addig ők is hallgattak. Majd egyre több madár gyűlt köré, csendben figyelve, anélkül, hogy elrepültek volna. Ő pedig a prédikáció után szelíden megsimogatta őket. Egyszer egy farkas is került az útjába, akit sikerült arról meggyőznie, hogy ne támadjon emberre, sem pedig más állatra, ellenben etetni és gondozni fogja.

Állatasszisztált terápia

Az állatasszisztált terápia egy olyan, terápiás munkában használt módszer, melynek során kutyákat, macskákat, lovakat, madarakat és kisállatokat (pl. tengerimalacot, nyulat) vonnak be a terápiás folyamatba. Ez a módszer egyéni terápiában, illetve csoportterápiában is hatékonyan működik. Egy nemrégiben végzett tanulmány alapján általánosan javuló tendenciát figyeltek meg az autizmussal, egészségügyi és viselkedési problémákkal küzdő klienseknél. Az állatasszisztált terápia továbbá hasznos lehet minden olyan személynél, aki depresszióban, skizofréniában, függőségben szenved, viszont kevésbé hatásos azoknál, akiknek valamilyen rossz tapasztalata van az állatokkal. 

Az állatok nyugodtsága, kiegyensúlyozottsága eltereli a figyelmet a stresszes időszakról, helyzetekről, ami jótékony hatással van hormonháztartásunkra. 

A lehetőségek, amelyek állatainkkal kapcsolatosak, határtalanok. Fontos, hogy mindenkinek más módszer, eljárás az, ami célravezető. Minden személy máshogyan reagál a különböző terápiás módszerekre, így ha úgy érezzük, hogy mégsem az állatasszisztált terápia lesz nekünk a legmegfelelőbb, akkor nem érdemes erőltetnünk. 

Felhasznált irodalom:

Animal Assisted Therapy - Psychology Today

‘Dogs have a magic effect’: how pets can improve our mental health - The Guardian

További források itt és itt.