A pénz nem boldogít – szól az ismerős mondás. De az már igen, amit veszel rajta, egészíthetjük ki. Kutatók megállapították, hogy ha a pénzt az időnk felszabadítására és a számunkra kellemetlen feladatok delegálására fordítjuk, az növeli a jóllétünket.

Arról már számos kutatás szól, hogy a több pénz – egy biztonságot nyújtó, alapvető szükségleteket fedező jövedelmen túl – nem vezet nagyobb boldogsághoz. A gazdagabb emberek összességében nem boldogabbak, ami egyrészt a hozzászokásnak is köszönhető, másrészt a társas összehasonlításnak, harmadrészt pedig annak, hogy a boldogságunk alapszintje valójában elég kis részben függ külső körülményeinktől.

Hogy egy másik, elterjedt mondást idézzünk: az idő pénz. Ez Benjamin Franklin nevéhez köthető, aki leginkább úgy értette, hogy ha okosan használjuk fel az időnket, pénzt kereshetünk. Azt is hozzátette, időt vesztegetni annyi, mint pénzt vesztegetni. Azonban a hétköznapi életben általában abban az értelemben használjuk, hogy kifejezzük, mennyire értékes is az időnk, és ugyanúgy, ahogy a pénzünket nem dobjuk ki a semmire, az időnket sem kellene elpazarolnunk fölösleges dolgokra.

Egy kutatás megállapította, hogy a pénzünk időre váltása valóban boldogabbá tesz minket – persze néhány feltétellel. A kísérletben résztvevők az első héten a kapott pénzből tárgyakat kellett, hogy vásároljanak, bármit, amit szeretnének. A második héten ugyanezt az összeget arra kellett fordítaniuk, hogy időt szabadítsanak fel, elvégeztessenek olyan dolgokat mással, ami számukra megterhelő, vagy nem szívesen csinálják (például házimunka, bevásárlás), hogy helyette olyan dolgokat csináljanak, amit élveznek. A második héten a résztvevők arról számoltak be, hogy boldogabbnak, kiegyensúlyozottabbnak és elégedettebbnek érzik magukat, mint amikor csak tárgyakat vettek.

Még egy érdekesség, hogy ugyanez igaz volt a nagyon gazdagokra, és szegényebbekre is: mindegy, hogy milyen az anyagi helyzete valakinek, mindenki jobban érezte magát, ha a pénzével egy kis időt tudott felszabadítani.

A kutatók arra is felhívták azonban a figyelmet, hogy az se jó, ha átesünk a ló túloldalára, és túl sok feladatot végeztetünk el másokkal, mert ez idővel a saját kompetenciaérzésünket fogja aláásni. Ahogy az is egy lehetséges veszély, hogy hozzászokunk a „jóhoz”, így egy idő után természetesnek vesszük, ha nem kell elvégeznünk valamit, és ugyanúgy nem fogjuk értékelni a szabadidőnket (gondoljuk például arra, hogy ha mosogatás helyett mosogatógépünk van). Ezt segít kikerülni, ha csak alkalomadtán és tudatosan fordítjuk a pénzünket az időnk felszabadítására, azzal is tervezve, hogy az így nyert időt tényleg olyasmibe fektessük bele, ami örömet okoz számunkra.

Felhasznált irodalom

Ashley V. Whillans, Elizabeth W. Dunn, Paul Smeets, Rene Bekkers, & Michael I. Norton (2017). Buying time promotes happiness. PNAS August 8, 2017 114 (32) 8523-8527; first published July 24, 2017; https://doi.org/10.1073/pnas.1706541114

Need A Happiness Boost? Spend Your Money To Buy Time, Not More Stuff. NPR.org, Allison Aubrey, 2017. augusztus 28.