Talán nem gondolnánk, de az, hogy milyennek látjuk testünket, meghatározza:  sportolunk-e. Sőt azt is, milyen sportágat választunk. Cikkünkben körüljárjuk a testkép és a fizikai aktivitás összefüggéseit, valamint tippeket is adunk, melyek segítségével fejleszthetjük saját testképünket.

Mi az a testkép, mi köze van a fizikai aktivitásunkhoz?

A testkép valójában egy összefoglaló fogalom, amely alatt az összes olyan gondolatunkat, észleletünket, valamint érzelmünket értjük, amely a saját testünkre irányul. Testképünk jelentősen befolyásolja a fizikai aktivitásunkat, meghatározhatja ugyanis a

A SPORTBAN VALÓ RÉSZVÉTELT, sőt ANNAK TÍPUSÁT IS.

Azok a személyek, akik pozitívabban viszonyulnak saját testükhöz, hajlamosabbak aktívabb életet élni, mint negatív testképű társaik.

A tevékenység típusáról elmondható, hogy akikből testük szorongást vált ki, inkább az egyéni, magányos mozgást preferálják, ráadásul kevésbé élvezik a sporttevékenységet. Ám ha a környezetük támogatóan lép fel, és esetleg sikerül örömet találniuk az adott mozgásformában, akkor a fizikai aktivitásba való bevonódás nagymértékben nőhet. Egy pozitív, támogató légkör tehát nagyban hozzájárulhat a testmozgás rendszeressé válásához.

A testükkel kapcsolatban szorongó személyek gyakran választanak magányos sporttevékenységet.
A testükkel kapcsolatban szorongó személyek gyakrabban választanak magányos sporttevékenységet.

Hogyan fejleszthetjük testképünket?

Christy Greenleaf az Észak-Texasi Egyetem professzora három olyan tanácsod ad, amelyek segítségével könnyedén változtathatunk a testünkről kialakított véleményünkön. Először is, emeljük ki testünk pozitív aspektusait! Ahelyett, hogy a tükörbe nézve azon rágódnánk: az utóbbi időben hány kiló szaladt fel, igyekezzünk megragadni a pozitív dolgokat, mindazt, amit szeretünk önmagunkon. Ha szeretnénk, el is helyezhetünk ezekre utaló cetliket otthonunk vagy munkahelyünk egyes pontjain, így könnyebben emlékezhetünk arra, hogy mire is kell gondolni, ha éppen a nem tetsző külső jellemzőink miatt aggódnánk.

Fontos továbbá, hogy ugyanezt a gondolatmenetet érvényesítsük sportolás közben is. A fizikai aktivitás végzése alatt, koncentráljunk arra, hogy mit tudunk megcsinálni, semmiképp se arra, amit nem.

Ha kitűzött céljaink teljesülnek, a testképünk is szárnyalhat.

Végül, de nem utolsó sorban törekedjünk annak elfogadására, hogy az egészség és a boldogság nem egy adott testtípusra jellemző. Noha az a nézet dominál, hogy csupán ideális testalkati jellemzőkkel lehetünk boldogok és egészségesek, ez korántsem igaz. Hiszen a vékonyság nem fogja megoldani a problémáinkat, sőt, nem is utal minden esetben egészséges életmódra.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=1s