Gondoltad volna valaha, hogy a remény vagy az optimizmus előrébb vihet a karrieredben? A tudomány azt mondja: igen! Miután a pozitív pszichológia irányzata szervezeti közegben is elterjedt, egyre többet kezdték el vizsgálni, mitől lesz valaki boldogabb és sikeresebb a munkahelyén. A kutatások kimutatták, hogy az úgynevezett pszichológiai tőke lehet ennek jelentős hozzájárulója. Mi is ez pontosan? Miért beszélhetünk úgy róla, mint egyfajta munkahelyi szupererőről? Hogyan hat? Miként fejleszthetjük? Cikkünkből kiderül.

A pozitív pszichológia 1998-ban született meg, amikor az Amerikai Pszichológiai Társaság elnöke, Martin Seligman felhívta a pszichológus társadalom figyelmét arra, hogy ne csupán a rendellenességeket vizsgálják, hanem azt is, mely tényezők járulnak hozzá az átlagos emberek kiteljesedéséhez. Az irányzat hamar elterjedt az üzleti világba is, ahol számtalan vállalat kért fel pszichológusokat kutatásra annak érdekében, hogy megtudja, hogyan érhetné el, hogy munkavállalói hatékonyabbak, boldogabbak és elégedettebbek legyenek a munkahelyükön. Így született meg a pszichológiai tőke fogalma is.

A pszichológiai tőke mint munkahelyi szupererő

A pszichológiai tőke nem más, mint az egyén pozitív pszichológiai fejlettségi állapota. Akinek ez megfelelő szinten van, annak az önmagába vetett bizalma kellően magas ahhoz, hogy megtegye a szükséges erőfeszítéseket a kihívást jelentő feladatok sikeres elvégzéséhez, valamint pozitív várakozásai vannak a jelennel és a jövővel kapcsolatosan. Szintén jellemző, hogy a magas pszichológiai tőkével rendelkező személy kitart a céljai mellett, és képes szükség esetén ennek elérési útvonalát újratervezni, valamint a nehézségek és kihívások ellenére is motiváltan tud továbbhaladni a kívánt eredmények elérése felé. A pszichológiai tőkéről nem csupán egyéni, de csapat- és szervezeti szinten is beszélhetünk. Ez négy tényezőből áll össze, melyeket az angol megnevezések kezdőbetűiből kirakva HERO-nak, vagyis hősnek is szoktak nevezni:

  • A remény egy pozitív motivációs állapot, melynek alapja, hogy a személy kitart az általa elérni kívánt célok mellett, és a siker érdekében ezek elérésének módját képes időközben változtatni.
  • Az énhatékonyság nem más, mint az egyén saját képességeibe vetett hite, mely motivációt és kognitív erőforrást ad egy-egy konkrét feladat sikeres végrehajtásához az adott helyzetben.
  • A reziliencia egyfajta rugalmas ellenálló képesség, melyet a pozitív érzelmek képesek fokozni a nehéz helyzetekben. Ezáltal a személy sikeresen helyt tud állni, és képes megküzdeni a különböző viszontagságokkal, gyorsan talpra áll, valamint megfelelően tud alkalmazkodni nagyobb változásokhoz.
  • Az optimizmus azokra jellemző, akik a sikert és a pozitív történéseket belső, stabil és általános okoknak tulajdonítják, míg a rossz eseményeket külső, instabil és konkrét okoknak, valamint a jövőt illetően pozitív várakozásaik vannak.

Milyen tényezők hatnak a pszichológiai tőkédre?

A pszichológiai tőkére ható tényezők a különböző szinteken eltérő módon hatnak. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a dolgozók pszichológiai tőkéjére erősen hat a vezető magatartása, illetve az ő saját pszichológiai tőkéjének szintje is: amennyiben utóbbi magas, úgy az általa vezetetteké is az. Ezen kívül a munkahelyi beilleszkedés folyamatában megélt elégedettség, a munkatársak támogatása szintén magasabb pszichológiai tőkéhez vezet. Ezzel szemben a stresszes munkakörnyezet, illetve az olyan munkakörök, amik megnehezítik a munka-magánélet egyensúlyának fenntartását, negatív irányban hatnak.

Milyen pozitív hatásai vannak ennek a munkahelyen?

A pszichológiai tőke szintje pozitív irányban befolyásolja az egyének hozzáállását, jóllétét, teljesítményét, célkitűzéseit, valamint a viselkedésüket. Azok, akik magas pszichológiai tőkével rendelkeznek, több erőforrásból tudnak gazdálkodni céljaik megvalósításánál, elkötelezettebbek a munkáltatójuk iránt, elégedettebbek és könnyebben megküzdenek a munkahelyi kihívásokkal. A pszichológiai tőke így a teljesítményt is képes előjelezni, méghozzá kultúrától függetlenül. Az általa megélt pozitív érzelmek segítik az alkalmazottakat a kreatívabb problémamegoldásban is, ami a mai innovatív cégkultúrákban szinte elengedhetetlen készség.

Bár a pszichológiai tőkét kifejezetten munkahelyi környezetben vizsgálják, nem csupán ott fejti ki pozitív hatásait. Tekintettel arra, hogy ezt nem teszed le a munkaidőd lejártával, a magánéletedben is

növeli az általános jóllét érzetet és az élettel való elégedettséget,

aminek köszönhetően boldogabbá válhatsz.

Kedved kaptál ennek fejlesztéséhez? Van egy tippünk!

A pszichológia tőke fejlesztésére többféle tréninget is kidolgoztak már a szakemberek, a hagyományos tantermitől kezdve az online verzióig. Matthijs Steeneveld pszichológus, tréner és coach a Positive Psychology Program honlapján egy otthon is könnyedén elvégezhető gyakorlatot ajánl az olvasók figyelmébe:

  • Első lépésként írj le egy konkrét célt, melyet el szeretnél érni! Figyelj oda arra is, ezt hogy fogalmazod meg, ugyanis fontos, hogy a kívánt célt vesd papírra és ne azt, amit elkerülnél. Ez azt jelenti, hogy például a „szeretnék kevesebbet aggodalmaskodni” nem megfelelő.
  • Második lépcsőfokként, gondolkozz el azon, miket tudnál tenni, hogy elérd a célod. Ehhez kérd nyugodtan egy barát vagy családtag segítségét is akár! Gyűjts össze minél több dolgot, legyen minél hosszabb a listád!
  • Végezetül pedig válaszd ki a három legjobb ötletet és azok megvalósításának lehetséges nehézségeit! Minden ilyen akadály leküzdésére találj ki egy megoldást! Ezután pedig már meg is teheted az első lépést a célod felé!

 

Felhasznált szakirodalom: Luthans, F., Avolio, B. J., Avey, J. B., & Norman, S. M. (2007). Positive psychological capital: Measurement and relationship with performance and satisfaction. Personnel psychology60(3), 541-572. Newman, A., Ucbasaran, D., Zhu, F. E. I., & Hirst, G. (2014). Psychological capital: A review and synthesis. Journal of Organizational Behavior35(S1). Steeneveld, M. (2015, Június 7). Psychological Capital: Training the 4 Positive Capacities. Positive Psychology Program. Letöltve: https://positivepsychologyprogram.com/psycap/