Mit érdemes tudni a gyerekeknek szóló szépségversenyekről? Mi motiválja a szülőket, hogy a legféltettebb kincsüket benevezzék egy ilyen megmérettetésre? Milyen hatással lehet ez a kicsik életére és későbbi személyiségükre? Olvass tovább, cikkünkből minden kiderül! Csillámpor, vakuvillogás, kiabáló tömeg. Barnító spray, műköröm, végtelen mennyiségű hajlakk, póthaj, műszempilla, smink és fogfehérítés. Habos-babos nagyestélyik, alig takaró, testhez simuló ruhák. Szigorú koreográfia, meghatározott mozdulatsorok, előre betanult válaszok és szófordulatok. Vajon milyen esemény járhat ekkora show-val? Elsőre nem gondolnánk, de a megfejtés a gyermekszépségverseny. A kicsiknek szóló megmérettetések az 1960-as években kezdték meg térhódító útjukat az Amerikai Egyesült Államokban. Mára az egyik leggyorsabban növekvő üzletággá fejlődtek, ám még ennek ellenére sem állnak szigorú jogi szabályozás alatt. Az egyes versenyek szabályait mindig az aktuális rendezők határozzák meg, akik sajnos sokszor a minél nagyobb profitot tartják szem előtt, az „apró szépségek” érdekei helyett. Ismerkedjünk meg közelebbről a gyermekszépségversenyek világával! Igaz, Magyarországon kevésbé népszerű, de hazánkban is megjelentek már a gyerekszépségversenyek, egyre több szülő-gyerek páros kezd versenyzésbe. Főképp lányoknak szóló eseményekkel találkozhatunk, ám manapság már a kisfiúk is kipróbálhatják magukat a szépségversenyek világában. Nem szabad általánosítanunk, mivel szép számmal találunk olyan megmérettetéseket is, ahol kifejezetten a természetes szépséget keresik és tiltott a sminkelés, vagy a kicsik különleges tehetségére is kíváncsiak. Ám a nagy összkép sokkal hervasztóbb: az USA-ból elterjedő, virágzó gyerekszépségverseny-kultúra nem ennyire kegyes az apróságokkal. Nézzük meg, mit érdemes tudni egy klasszikus, igazi amerikai versenyről!

A színpadra lépést több órás készülődés előzi meg, ami rendkívül megterhelő lehet egy gyerek számára.
A picik gyakorlatilag már pár hónaposan, első életévük betöltése előtt résztvevővé válhatnak: egyes szervezetek csak annyit követelnek meg versenyzőiktől, hogy képesek legyenek békésen üldögélni édesanyjuk karjában. Az életkori csoportok egészen 13-16 éves korig terjedhetnek. A kislányok különböző kategóriákban bizonyíthatnak a zsűri előtt: létezik lezser, sportöltözékes vagy elegáns, estélyi ruhás kör, de olyan is, ahol választott jelmezben vagy fürdőruhában mutathatják meg magukat az apróságok. Amerikában hódít a tánc és a tehetség kategória is, itt felnőtteket meghazudtoló, bonyolult koreográfiákat láthat a közönség.

A zsűri a „teljes képet” értékeli: a legfontosabb a kinézet, de a pózok minél tökéletesebb kivitelezése, a kisugárzás és a kicsik magabiztossága is számít.

Az egyes kategóriákban több nyertest is hirdetnek, de persze mindenki a maximumra törekszik: az abszolút nyertes nagy pénzjutalommal és egy trófeával lesz gazdagabb. A kislányok leghőbb vágya, a korona sem maradhat el: minél jobb helyezést ér el egy gyerek, sokszor annál méretesebb, csillogósabb fejdísszel térhet haza. A versenyek általában egy egész hétvégét felölelnek, így a rendezői oldalról számos költség merül fel. Ám versenyzői szemszögből még drágább lehet egy-egy ilyen hétvégi kiruccanás! Az apró szépségek mellett gyakran dolgozik profi stylist, tánctanár, sminkmester és fodrász is. A színpadra lépésig hosszú út vezet, nem ritkán 4-5 órát is igénybe vehet a készülődés, ami különösen megterhelő a gyermekek számára, hamar nyűgössé válhatnak. A színpad másik oldalán: a szülők motivációiról A legtöbb édesanya teljes meggyőződéssel vallja, hogy a gyermeke maga választotta a szépségversenyek világát. De vajon tényleg tisztában van egy pár éves csöppség azzal, hogy mi a legjobb neki? Tudja, mi vár rá, fel van készülve erre a világra? A szülők nem bízhatnak vakon gyermekük pillanatnyi döntésében, hiszen egy apróság sem láthat bele teljesen a felnőttek világába. A Harvard Egyetem egy kutatásában 41 anyukát vizsgáltak, akik átlagosan évi öt megmérettetésen vettek részt a gyermekükkel. Az alacsonyabb jövedelmű és iskolázottságú szülők fő motivációja a kitörés. Úgy gondolják, ezeken a versenyeken gyermekeik elsajátíthatják azokat a kívánatos viselkedésformákat, amik segítségével feljebb léphetnek a társadalmi ranglétrán. Azok a szülők, akik felsőfokú végzettséggel és magasabb jövedelemmel rendelkeznek, azt vallják, a szépségversenyek ahhoz szükségesek, hogy csemetéjük igazán sikeressé váljon a későbbiekben. „Minden verseny nehéz, próbálsz odafigyelni a lépésekre, sőt, néha olyan koronát kapsz, amit alig bírsz egyensúlyozni a fejeden” – ezek egy 5 éves kislány szavai, aki 11 hónapos kora óta veszt részt szépségversenyeken. Ő szerencsés, hiszen miután eldöntötte, hogy szeretne elköszönni ettől a világtól, édesanyja tiszteletben tartotta a döntését, nem ragaszkodott a versenyzéshez.

Sok szülő dühös lesz, ha a gyermeke nem úgy teljesít, ahogy ő elvárja.
Ám vannak olyan szülők is, akik szinte menedzserként működnek a gyermekük életében. Óráról-órára beosztják az apróságok életét, minden egyes nap gyakorolnak, hogy ők vihessék haza a koronát. Az ilyen szülők rendszerint nagyon dühösek, ha csemetéjük „hibázik” a színpadon, vagy csak kisebb értékű díjat nyer. Az emelvény oldalánál állva instruálják gyermekük minden mozdulatát, és csalódottan rázzák a fejüket, ha nem azt látják, amit elképzeltek. Hogy mik okolhatók az ilyen heves és teljesen érthetetlen reakciókért? A válasz gyakran az anyukák életútjában rejlik.

Nem ritka, hogy a saját, be nem teljesült vágyaikat, el nem ért céljaikat próbálják a gyermekük életén keresztül megvalósítani.

„Ha nekem nem jött össze, legalább neki sikerüljön!” – hangzik el a látszólag jóindulatú érvelés sok édesanya szájából. Sajnos sokan fel sem ismerik, hogy ezzel nem a gyermekük érdekét szolgálják. Hogyan hat a versenyzés a kicsik életére? Erős kijelentés, hogy a gyermekszépségverseny csak romboló hatású lehet! Egy pici versenyszellem ébredése még teljesen rendben van, ahogy az is, ha a gyermek egy olyan hobbit talál, ami iránt igazán elköteleződik. Szintén a pozitív oldalra írható, ha a szülő és gyermeke minőségi időt töltenek együtt.

A probléma akkor kezdődik, amikor a gyermeket már nyerőgépként kezelik, akinek egyetlen feladata, hogy a legnagyobb jutalmat zsebelje be.

Ekkor számos olyan pszichológiai probléma ütheti fel a fejét, ami a lányok későbbi életében is nehézséget jelenthet. Hogy milyen veszélyekkel állunk szemben? A legtöbb ilyen esemény a fizikai szépséget mint az ember első számú és legfontosabb értékét reklámozza. Így a versenyzésben sikeres lányok elkönyvelhetik, hogy a szépségük elegendő a boldoguláshoz. Egy interjú szerint a résztvevő lányok körülbelül fele egyáltalán nem tervezi a továbbtanulást, a modellkarrier az egyetlen céljuk. A valódi statisztikák szerint sajnos ez keveseknek adatik meg. A külsőségek túlhangsúlyozása gyakran vezet anorexiához vagy bulimiához. Ezt egy elismert amerikai klinikai pszichológus is alátámasztja:

„Élő Barbie babává változtatnak, úgy kell viselkedned és pózolnod, még a hajviseleted is olyan lesz. Ez később evészavarokhoz és testképzavarhoz vezethet.”

A már „visszavonult” versenyzők szeme előtt sokszor még ott lebeg a vékony, gyönyörű és tökéletes nő ideálja. Számos kutatás bizonyítja, hogy a gyermekkorukban szépségversenyeken indult lányok sokkal elégedetlenebbek a saját testükkel, mint a kortársaik.

Sok egykori versenyző küzd testképzavarral vagy evészavarral.
Mindenkinek szüksége van szeretetre és odaadásra, ám a résztvevők néha túlságosan sok figyelmet kapnak, ez szintén hatással lehet a későbbi mentális egészségükre. Sok versenyző perfekcionistává válik, ami nem is csoda, hiszen éveken keresztül arra nevelték őket, hogy tökéletesen teljesítsenek. A nagy teher miatt úgy érezhetik, ha nem nyernek, nem elég értékesek. „Itt egyik lány sem a barátod!” – az ilyen, és ehhez hasonló megjegyzések a kötődési problémákon és a kapcsolatépítési nehézségeken kívül paranoid zavarokhoz is vezethetnek. A lányok mindenkiben ellenséget láthatnak, mivel azt tanították nekik, senkiben sem bízhatnak igazán, hiszen mindenki az ellenfelük. A felnőttek életében megszokott a sok utazás, állandó stressz és versengés, de egy 7-8 éves gyermek még képtelen megbirkózni ennyi teherrel.

A versenyző lányok szorongó, frusztrált felnőttekké válhatnak, amennyiben gyermekkoruk során csak a megfelelési kényszer hajtotta őket, és a szüleiknek akartak bizonyítani.

Mivel soha nem járhatták a saját útjukat, felnőttként is nehezükre esik saját célokat követni. Mire figyeljünk? Ha gyermekünk versenyzésre adja a fejét, fontos, hogy azt biztonságos környezetben, és még véletlenül se más akaratából tegye. Igyekezzünk távol tartani a korai csalódástól és a túlzott versengéstől, legyen a szépségverseny pusztán egy vidám, szabadidős tevékenység vagy az új élmények forrása. Felfoghatjuk az egészet egy izgalmas, beöltözős játékként is, de kerüljük a túlzott szexualitást, maradjunk a korosztályhoz illő ruhadaraboknál! A titok mindig a szülő hozzáállásában rejlik: a legfontosabb, hogy a gyermekünk érezze, elfogadjuk őt úgy, ahogy van! Hangsúlyozzuk, hogy mindannyian másban vagyunk tehetségesek, és a szépség nem egy ideálhoz kötött.

A felhasznált források ittittittitt és itt találhatók.