Ugye te is régóta vágysz már egy igazán „mesés” életvitelre? Olyanra, amelynek középpontjában a személyes jóllét és a testi-lelki egészség áll. Mi kipróbáltunk egy applikációt, amely a pszichológia eszköztárával segít használóinak abban, hogy gyökeres változásokat valósítsanak meg az életükben! Élményanalízisünk.

Állandó kapkodás, elégtelen testmozgás, egyoldalú táplálkozás, párhuzamos feladatvégzés, krónikus alváshiány, szüntelen idegeskedés – na meg persze a mindezek miatt érzett bűntudat és bosszankodás. Mi ez az egész? Modern világunk divatos tünetegyüttese, amellyel a Duke’s Behavioral Economics Lab végre harcba szállt a The Fabulous segítségével. Azzal a tudományos alapokon nyugvó, ingyenes, angol nyelvű, internet nélkül is működő, gyönyörű dizájnnal megáldott mobilalkalmazással, amely egyszer és mindenkorra véget vet a „Majd hétfőn elkezdem!” és a „Most egy kicsit csalhatok!” jellegű önáltatásoknak.

Válj te is részesévé egy olyan utazásnak, amely garantáltan újraindítja az életed!

Tedd rendbe a szokásaid! Alakítsd át az életmódod! Huzalozd újra az agyad!

Ezek a Fabulous jelmondatai. S hogy mi áll a hátterükben? Rengeteg pszichológia! Az app megálmodói ugyanis mind tapasztalt szakemberek, akik végleg megelégelték a tétlenkedést, s aprópénzre váltották a kognitív pszichológiát. A kutatók ennek érdekében összegyűjtötték az emberi tanulással és viselkedésmódosítással kapcsolatos tudásuk legjavát, s mindenki számára könnyen elérhetővé és bármikor alkalmazhatóvá tették. A Fabulous lényege ennek megfelelően az, hogy úgy építsen be helyes szokásokat a személyiségedbe, hogy azok kimondottan tartósak és ellenállóak legyenek. Lássuk, miként!

Reggeli rohanások helyett kiegyensúlyozott rituálék

Megszólal az ébresztő. Benyomsz egy szundit. Kicsit később mégiscsak felkelsz. Rájössz, hogy nem lesz elég időd elkészülni. Gyorsan felöltözöl, kávét iszol, fogat mosol, és már suhansz is. Megszokott rutin már ez számodra, amelyből szinte lehetetlennek tűnik kitörnöd… vagy mégsem? Most képzeld el azt az alternatívát, hogy telefonod az ébresztő csörgése után kellemes hanggal jelzi:

itt az ideje egy mesés reggelnek!

készen állsz?

Rákoppintasz a megfelelő gombra, s már jön is az első kihívás: idd meg azt a pohár vizet, amelyet előző este odakészítettél magad mellé (erre van egy perced). Miután felfrissültél, jelzed az alkalmazásnak, hogy teljesítetted a feladatot, jöhet a következő: egyél valami egyszerűt, de egészségeset (erre van tizenöt perced). Miután magadhoz vettél némi zabkását, nekilátsz a soron következő kihívásoknak is: lezuhanyzol, edzel egy jót, meditálsz kicsit, végül pedig megünnepled magadat és a kitartásodat. Egy ilyen kezdés után úgy tele leszel energiával, hogy ebédig még csak gondolni sem fogsz a kávéra!

Ha egyszer végre belekezdesz a nagy utazásba, többé nem fogod tudni abbahagyni!

Nos, igen, valahogy így működik a szóban forgó alkalmazás: lépésről lépésre tanít meg téged újabb és újabb szokások felvételére és megtartására. Először csak egy kis vizet kell innod reggelente. Aztán jöhet egy szerény reggeli is a víz mellé. Később pedig némi testmozgás is. Majd egy kicsit több víz, egy kicsit kiadósabb reggeli és egy kicsit megerőltetőbb edzés. Ezt a különleges tanulási folyamatot névre szóló levelek, részletes magyarázatok, gyakorlati tanácsok és motiváló üzenetek is megerősítik annak érdekében, hogy bombabiztosan rögzüljön benned minden, ami egy tökéletes reggelhez szükséges.

Ám ez az app nem csak a reggeli szokásaidat fogja forradalmasítani! Ezt mi garantáljuk.

Élményanalízis

Flow – 5/5

Aki kicsit is komolyan veszi ezt az alkalmazást, azt hamar el fogja ragadni a „áramlat élménye”. A Fabulous esszenciáját pont az adja, hogy megtanít lelassulni, kiépíteni egy kellemes kis ceremóniát, és közben végig jól érezni magunkat. Sőt! Bőven az után is.

Intenzitás – 5/3

Az app által biztosított élmény egyszerre aktivizálja és relaxálja is az embert. Amíg ugyanis bizonyos „rítusok” (mint például a vízivás vagy az edzés) energiával töltik fel a testünk, addig mások (mint például a zuhanyzás vagy a meditálás) inkább ellazítják azt.

Különlegesség – 5/4

Az új rutinok kialakítása nyilván nem annyira formabontó élmény, mint mondjuk az ejtőernyőzés, de azért ne feledjük: a Fabulous üzenete mégiscsak az, hogy bontsuk le becsontosodott rigolyáinkat, s helyettesítsük őket valami újjal és valami egészségessel!

Inspiráció – 5/5

Ha valamihez, akkor az inspirációhoz aztán igazán ért a szóban forgó alkalmazás. Esztétikus látványvilágával, barátságos hangnemével és különleges tanácsaival úgy fogod érezni, mintha folyton melletted lenne egy pszichológus, aki egyre csak biztat téged.

Megoszthatóság – 5/3

A Fabulous elsősorban az egyénről és az egyénnek szól! Elvégre mindenki a saját életvitelét kívánja kiegyensúlyozottabbá és élvezetesebbé tenni. Másrészt ugyanakkor olyasmi ez az egész, amit nem szabad magunkban tartanunk: büszkének kell lennünk rá, s meg kell osztanunk másokkal. Még az app is felhívja a figyelmünket arra, hogy ha elért eredményeinket közzétesszük, azok nemcsak minket, de másokat is ösztönözni fognak!

Együtt pedig még az edzés is

könnyebben megy, nemde?

Összegezve, azoknak ajánljuk ezt az applikációt, akik:

  • most már aztán tényleg meg akarnak változni,
  • harmóniára, jóllétre, egészségre és frissességre vágynak,
  • nem vérben, könnyben és verejtékben úszva szeretnének új életet kezdeni.

•••

Nézz a világra Pszichológus Szemmel! A Mindset Pszichológia formabontó rovatában az általunk megalkotott, tudományos alapokon álló módszer, az élményanalízis segítségével egy új látásmódot kívánunk átadni az olvasóknak. Szeretnénk, hogy cikkeink által mindenki könnyedén megtalálhassa a hozzá illő tevékenységet, amit így tudatosabban és mélyebben átélhet. A Pszichológus Szemmel rovatnak köszönhetően kitágítható a világról alkotott képünk horizontja. Az általunk kidolgozott élményanalízis módszertanának elméleti összefoglalója itt, dimenzióinak ismertetője pedig itt olvasható.