Frida Kahlo vita nélkül a XX. század egyik legmeghatározóbb női művésze, akinek minden egyes alkotása betekintést enged egy szenvedélyes, ugyanakkor semmihez sem fogható fájdalmakkal küzdő nő lelkének útvesztőibe. A mexikói művész emlékének áldozó páratlan válogatás a Magyar Nemzeti Galériában tekinthető meg. Élményanalízisünk.

Frida Kahlo életének minden jelentősebb mozzanata visszatükröződik az alkotásain. Életművének jelentős része saját személyes élményeit, érzéseit és szenvedését ábrázolja. Kahlo fiatalkorában súlyos balesetet szenvedett, melyből fakadó gerincproblémái és számos műtétje gyakran láncolta az ágyhoz. A mozdulatlan és fájdalomtól bénult test ellenére a festőnőben rengeteg érzés kavargott, amelyeket a vásznon fejezett ki. A festményei betekintést engednek a testi és lelki gyötrelmekkel teli belső világába.

Frida Kahlo: Henry Ford kórház, 1932

©Erik Meza/Javier Otaola – ©Archivo Museo Dolores Olmedo

A művészetben rejlő gyógyító erő

Kahlo fiatalkorában buszbalesetett szenvedett, így hónapokra ágyba kényszerült. Édesanyja egy speciális festőállványt készíttetett a lánynak, aki a balesetből való felépülés során talált rá művészetének igazi arcára. Pszichológiai szempontból a különféle alkotási folyamatok segítik a traumák szimbolikus megjelenítését, valamint a feldolgozásukat is megkönnyítik az alkotó számára. A kreatív folyamatok révén egyedi módon juthatnak kifejeződésre a belsőben zajló viharos folyamatok.

A művészet rendet tesz az érzelmek kavalkádjában, és már egy átdolgozottabb módon jeleníti meg a lélek vívódásait.

Frida művészete egyben a saját maga terápiája is. Festményei révén juttatta kifejezésre belső világát, testi-lelki szenvedéseit, és a magányában is menedékre talált a festészet által.

„Én magam vagyok a szétbomlás”

Kahlo életének és művészetének is kulcsmozzanata a fájdalom és a szenvedés, mind testi, mind lelki értelemben. A folyamatosan egészségügyi problémákkal küzdő művész az alkotás által vetítette ki a benne dúló kínókat és gyötrelmeket, majd talált általuk feloldozást is.

Frida Kahlo és Diego Rivera, forrás: fridakahlo.org

Diego Riverával való szenvedélyes kapcsolatában megtapasztalta a semmihez sem fogható szerelmet, ám férje temperamentuma és viselkedése a pokol bugyraiba is letaszította a festőnőt. Ő maga így emlékezik kapcsolatukra:

„Két súlyos baleset ért életemben. Az első akkor, amikor maga alá gyűrt a villamos. A második Diego volt.”

Viharos házasságuk ellenére Kahlo mindennél jobban vágyott arra, hogy gyermekkel ajándékozhassa meg férjét, azonban a törött medencecsontja miatt képtelen volt kihordani egy magzatot, számos fájdalmas vetélésen esett át, az ehhez köthető traumákat pedig műveiben örökítette meg.

A mexikói gyökerek

Kahlo hazájának egyik legviharosabb időszakában született, nem sokkal születése után kitört a mexikói forradalom. Frida számára meghatározó volt a mexikói identitása, melyet mára már ikonikussá vált, színes mexikói mintákkal díszített ruhák hordásával hangsúlyozott. Identitásának fontos eleme lett az ősi mexikói elemekkel való azonosulás.

Frida Kahlo: A dadám és én, 1937

©Erik Meza/Javier Otaola – ©Archivo Museo Dolores Olmedo

„Viva la Vida”

Vagyis éljen az élet. A festőnő rajongott mindenért, ami az élet erejét hirdette, így a természetért is. Alkotásain gyakran ábrázolta a természettel való harmonikus együttélést. Csendéletei csak első ránézésre emlékeztetnek a klasszikus csendéletekre, képein a női és férfi nemi szervek szimbolikájával vetíti a vászonra a fájdalmát és legbensőbb érzéseit. Ezeken a festményeken található változatos színek és formák a természet gazdagságát, a termékenységet és az élet szeretetét hirdetik.

Élményanalízis

Flow – 5/4

Habár a kiállításon megengedett a fotózás, nem sokan rángatják elő a zsebükből a telefonjaikat, hogy meg-megállva megörökítsék kedvenceiket a festőnőtől. A tárlat berendezése, valamint a megjelenített témák olyan erőteljesen hatnak ránk, hogy a kiállítás ideje alatt teljesen megfeledkezhetünk a külvilágról.

Intenzitás – 5/4

Egy kiállítás bejárása nem tartozik a fizikailag legintenzívebb élmények közé, azonban emocionális szempontból Kahlo életének és szenvedésének tárlata egy kifejezetten mélyreható élmény.

Különlegesség – 5/5

A világhírű festőművész alkotásaira elég sokat kellett várnia a magyar közönségnek, így ezzel a kiállítással páratlan és soha vissza nem térő lehetőséget kapott mindenki, aki érdeklődik Frida művészete iránt.

Inspiráció – 5/5

A kiállítás egészét bejárva mellénk szegül Frida életének nyomasztó, egyben mégis inspiráló hangulata. A festményeken elmerengve rengeteg erőt és életenergiát meríthetünk egy kivételes művész legbensőbb érzéseiből.

Megoszthatóság – 5/3

Kiállításra járni egyedül is majdnem ugyanolyan élmény, mint társaságban. Ez a kiállítás külön megköveteli a bevonódást, hiszen súlyos, emberi sorsokat érintő témákat dolgoznak fel a festmények. A bejárása után azonban érdemes lehet valakivel megosztani a szenvedésábrázolás keltette érzéseket.

Összegezve azoknak ajánljuk, akik:

  • kíváncsiak egy küzdelmekkel teli női sors ábrázolásaira,
  • érdeklődnek Frida Kahlo kivételes szenvedés- és szenvedélytörténete iránt,
  • rajonganak a mexikói festőnő munkásságáért.

A kiállítás november 4-ig látogatható.

 

Felhasznált szakirodalom: László, H. (1983). Művészetpszichológia. Budapest: Gondolat Kiadó. (Kiemelt kép: artsy.com/©Nickolas Muray)