Nem mindenkiből lesz tűzoltó, katona vagy vadakat terelő juhász. Ez így is van jól. Törődjünk tehát bele, hogy soha nem válnak valóra gyerekkori álmaink? Korántsem! Cikkünkből kiderül, hogyan  tudjuk jelenlegi beosztásunkat álommunkává varázsolni.

Ha egy gyermekkel találkozunk, felnőttként első kérdésünk tőle: „Mi leszel, ha nagy leszel?”. Ilyenkor leginkább arra kapunk választ, melyek a divatosnak számító foglalkozások napjainkban az óvodások és kisiskolások körében. Tűzoltó, katona, rendőr, manikűrös, politikus, állatorvos, pizzafutár, űrhajós és még sorolhatnánk. Persze ha visszagondolunk, mi is volt a mi válaszunk ugyanerre a kérdésre, majd ránézünk mostani életünkre, nem gyakori az egybecsengés. De vajon az óvodás terveinkkel együtt együtt fel kellene adnunk a megálmodott foglalkozás mögött rejlő lelkesedést, csodálatot és belső motivációt is? Kutatások azt mutatják, néhány trükkel könnyedén átalakíthatjuk jelenlegi munkánkat álmaink foglalkozásává!

Egyetlen munka sem illeszkedik hozzánk tökéletesen, amíg nem érezzünk azt igazán magunkénak. Olyan ez, mint az öltönyvásárlás. Állhat jól a zakó, de tökéletesen csak akkor fog, ha a szabó ránk igazítja. Így van ez a munkával is! Sokan csak végzik feladataikat, egyiket a másik után, miközben elidegenednek pozíciójuktól. És ez az,

amin egy sikeres karrierút áll vagy bukik: a személyre szabás művészetén.

Egy munka megtervezése, átalakítása azzal az egyszerű lépéssel kezdődik, hogy tiszta képet alkotunk céljainkról. Ez a lépcsőfok olyan, mint anyagot választani a kívánt öltönyhöz. A célmeghatározás és saját szerepünk elhelyezése során segítségünkre lehet az alábbi kérdések megválaszolása:

  • Mi jelenti a sikert a vállalat számára?
  • 3-5 éven belül milyen (elért) célokat látunk a munkánkban?
  • Milyen változások fognak addig megtörténni?
  • Mivel mérhetjük majd a sikert?

A szervezeti célokkal fejünkben elkezdhetjük méretre vágni, majd összeölteni munkánkat, mindezt az egyéni igényeinkre szabva. Személyes céljainkat 3 alapelv mentén könnyen megvizsgálhatjuk:

  1. Elmélyülő kapcsolatok elve: Mik azok a különböző megközelítések, melyek segítenek a számunka fontos kapcsolatok kialakításában (akár szervezeten kívül, akár belül)? Például ha értékesítési területen dolgozunk, hogyan érjük el azt a célközönséget, ahol kapcsolati hálónkat ki szeretnénk alakítani?

  1. A hatás maximalizálásának elve: Hogyan tudjuk keretbe foglalni felsorakoztatott céljainkat, melyek motiválnak minket? Például ha abban leljük örömünket, hogy másoknak segítünk elérni vágyaikat, keretezhetjük céljainkat úgy, hogy más emberekre hatással legyenek. Ha a mérhetetlen tudásvágy vezérel minket, kutathatunk és lehet a tanulás a megközelítésünk lényege. Meghatározva tehát hatásunk típusát, könnyen találhatunk céljainkban egyfajta mintázatot.

  1. Személyes növekedés elérésének elve: Milyen növekedési forma a legfontosabb számunkra jelenleg? Inkább kapcsolati hálót szeretnénk építeni vagy tudásunk szélesítése a cél? Győzzük le félelmeinket először, vagy esetleg próbáljunk ki valami újat? Esetleg fejlesszük tökélyre egy képességünket? Ha megfogalmazzuk ezekre a kérdésekre válaszainkat, útmutatást kapunk, milyen fejlődési formát keressünk munkánkban.

Ezen ismeretek birtokában kereshetünk új kihívásokat, megújuló feladat- és szerepkört, vagy kezdeményezhetünk újabb munkakapcsolatokat. Kipróbálhatjuk magunkat különböző szerepekben, legyőzhetjük a publikum előtti félelmünket egy-egy prezentáció során, vagy megtapasztalhatjuk képességeinket új feladatok tanulásakor. Megannyi lehetőség vár ránk!

Néha dobjuk tehát félre a szabásmintát, és engedjük szabadjára képzeletünket! Legyünk megint gyerekek, kérdezzük meg magunktól, mi az, ami előrébb vihet minket! Mi az ami motivál, izgalommal tölt el, kellemes újdonsággal kecsegtet? Ne féljünk belevágni!

Ollót, szikét!

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE