Az év utolsó hónapja kicsit más, mint a többi. A hétköznapi rutin mellé megérkezik az advent, a karácsonyi készülődés, a várakozás időszaka is. Célok, tervek és vágyak körvonalazódnak bennünk, amelyek gyakran elvárásokkal, aggodalommal és szorongással terhelődnek. Cikkünkben az adventi időszak könnyedebb és teljesebb megéléséhez szeretnénk néhány szemponttal és tippel hozzájárulni.

Mindannyian vágyunk arra, hogy örömteli hangulatban, nyugalomban hangolódjunk az ünnepekre és elégedettséggel, boldogan éljük meg az év végi jeles napokat. Jó kívánságokkal, ajándékokkal kedveskedünk egymásnak. Az ünnepnapok különlegessége azonban magában hordozza az érzékenységet, a sérülékenységet is. Sokak számára lehet szomorú és fájdalmas vagy szorongással esetleg félelemmel átitatott az advent, a karácsony és az újév. Felerősödhetnek az aktuális nehézségek, az átélt veszteségek, a testi és lelki problémákhoz társuló negatív érzések.

Nehezebb lehet mindezt magunkban hordozni, amikor „boldognak kellene lenni”.

Teljesen természetes, hogy az advent idején is megmaradnak a napi teendőink. Ha éppen nagyobb változások, intenzív események zajlanak az életünkben, akkor teljesíteni kell az ezekből adódó többletfeladatokat vagy viselni kell a többletterheket. Sokaknak az év vége felé megszaporodnak a kötelezettségei a munkában is – például közelednek az év végi zárások –, vagy a tanulmányok terén: megkezdődik a vizsgaidőszak. Éppen ezért szinte biztos, hogy nem tudjuk az adventi időszak egészét „karácsonyi hangulatban” tölteni, helyette olykor intenzívvé válhat a stressz ártó hatása.

Hogyan hangolódjunk mégis az ünnepekre?

A tudatos jelenlét, azaz mindfulness szemléletmódja és a pozitív élmények tudatos megélése, másnéven a savoring szelíden segíthet ebben. A tudatos jelenlét stresszcsökkentő módszerként történő kidolgozása Jon Kabat-Zinn amerikai professzor nevéhez fűződik. Napjainkban már számos országban, széles körben alkalmazzák a klinikai gyakorlatban, valamint a testi és lelki jóllét fejlesztésében egyaránt.

A mindfulness szemléletmódja az ítélkezésmentes, érdeklődő, nyitott attitűd kialakításával, a figyelem fókuszának jelenben tartásával csökkenti a múlt eseményein való rágódást, az aggodalmaskodást, illetve a jövővel kapcsolatos szorongást. A mindfulness gyakorlásával megtanulunk különbséget tenni az elme cselekvő, olykor automatikus és a létező, a jelen pillanatot a maga teljességében megélő működésmódja között. Mindkét mód szükséges és hasznos számunkra, azonban fontos, hogy a kétféle állapotot felismerjük magunkban és képesek legyünk rugalmasan – a valódi szükségleteinknek megfelelően – váltani egyik módról a másikra. A mindfulness hozzásegíti a módszer mellett elkötelezett egyéneket a jelen tudatosabb és tartalmasabb megéléséhez, az elfogadóbb és együttérzőbb viszonyulás kialakításához.

A mosoly és a könnyek természetes velejárói a hétköznapoknak és az ünnepeknek. Fontos, hogy az elutasítás helyett képesek legyünk elfogadással, megértéssel és gyöngédséggel viszonyulni az aktuális helyzetünkhöz, ahhoz, amit a jelen pillanat nyújt:

  • a külvilágból érkező ingerekhez (látvány, hangok, ízek, illatok, tapintás, hőérzet),
  • a belső élményeinkhez (gondolatok érzések, testérzetek),
  • önmagunkhoz és más emberekhez egyaránt.

Az advent a készülődés és a várakozás időszaka, amelyben minden tapasztalás fontos és értékes lehet. Ízekkel, illatokkal, szép látványt nyújtó díszítéssel, fényekkel, zenével, esti sétákkal, közös programokkal, jótékony cselekedetekkel, meghitt beszélgetésekkel, gyengéd érintésekkel és ölelésekkel segíthetjük az ünnepi hangulat kibontakozását.

A pszichológiában az ízlelgetés, azaz savoring jelenségén a kellemes érzékszervi tapasztalásokhoz társuló pozitív érzelmek tudatosítását és feldolgozását értjük, ami irányulhat

  • a jelenre (például egy karácsonyi fűszeres forró ital élvezetes elfogyasztása),
  • a múltra (például az ünnepekhez kapcsolódó szép emlékek felidézése, a hála gyakorlása) és
  • a jövőre (például álmodozás a jelentőségteljes találkozásokról, az ünnepi menü és programok tervezgetése).

A savoring kutatási eredmények által igazoltan jótékony hatással bír a testi és lelki állapotunkra. Az advent pedig különösen alkalmas a szélesebb körű gyakorlására.

Az ünnepekre hangolódás érzékeny időszakában felemelő élményt nyújt, ha képesek vagyunk úgy kapcsolódni egymáshoz és önmagunkhoz, hogy

minél teljesebben megéljük a pozitív élményeket, de nem utasítjuk el a negatív tapasztalásokat és érzelmeket sem.

Együttérzőek, figyelmesek, elfogadóak vagyunk egymással és önmagunkkal egyaránt. Gyöngédséggel és kedvességgel oldhatjuk a feszültséget, csillapíthatjuk a fájdalmat, kifejezhetjük a szeretetet, amelyre mindannyiunknak elemi szüksége van.

Minden kedves olvasónknak tartalmas, teljességgel megélt, szeretettel áthatott adventi időszakot kíván a Mindset Pszichológia valamennyi munkatársa!

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában

John Teasdale, Mark Williams, Zindel Segal: Tudatos jelenlét a gyakorlatban Kulcslyuk Kiadó, 2016.