Ha napjaidat szorongás és nyugtalanság hatja át anélkül, hogy egyértelmű okot tudnál rá adni, tudd, nem vagy egyedül. Lehet, hogy néha úgy érzed, képtelen vagy magad mögött hagyni ezt az állandó aggodalommal teli állapotot, azonban ne csüggedj, mert létezik segítség és támogatás ennek a kihívásnak az áthidalására. Ez a cikk arra szolgál, hogy megértsd a szorongás jelentőségét és az azt kísérő fizikai, illetve mentális tüneteket. Ezenkívül feltárjuk a csoportos tanácsadás és támogató közösségek erejét, amelyek segítségével nemcsak megoszthatod tapasztalataidat másokkal, hanem bátorítást is kaphatsz a gyógyuláshoz.

Mi az a szorongás, és mi miatt alakul ki?

A szorongás egy olyan jelenség, amelyet egy erős belső feszültség és nyugtalanság jellemez. Az érzés miatt a személy folyamatosan aggodalmaskodik, félelmet érez és nehéznek találja az élet kihívásaival való megbirkózást. A szorongás természetes reakció lehet a stresszes vagy ijesztő helyzetekre, de

amikor ez az állapot hosszú távon és túlzott mértékben jelen van, akkor már problémát jelenthet.

A szorongás kialakulása több tényezőtől függ és egyénenként eltérő lehet. Gyakori kiváltó okai, illetve okozati tényezői a következők:

  • Genetikai hajlam: a genetika szerepet játszhat a szorongás kialakulásában. Ha valakinek a családjában korábban már voltak szorongásos zavarok, akkor nagyobb eséllyel alakulhatnak ki nála is.

  • Traumatikus életesemények: a negatív és traumás életesemények, például balesetek, veszteségek vagy erőszakos események hozzájárulhatnak a szorongás kialakulásához.

  • Stresszes életmód: a magas stresszszint, a munkahelyi nyomás, a pénzügyi problémák vagy a családi konfliktusok szintén szorongáshoz vezethetnek.

  • Személyiségjegyek: bizonyos személyiségjegyek, például a perfekcionizmus vagy az alacsony önbecsülés hajlamosabbá tehetnek valakit a szorongásra.

  • Kémiai egyensúly hiánya: az agyban lévő kémiai anyagok, például a neurotranszmitterek egyensúlyhiánya szerepet játszhat a szorongásos tünetek kialakulásában.

Fontos megjegyezni, hogy a szorongás olyan összetett jelenség, amelynek kialakulásában több tényező is közrejátszhat. A megfelelő segítség és támogatás elengedhetetlen annak érdekében, hogy valaki kezelni tudja a szorongással járó kihívásokat és megtalálja az útját a megkönnyebbülés felé. 

Hogyan találhatunk útmutatást a szorongás kezeléséhez?

A csoportos pszichológiai tanácsadás és az egyéni tanácsadás egyaránt hatékony módszer a szorongással való megküzdésre, azonban mindkettőnek megvannak a saját előnyei és jellegzetességei. Az alábbiakban néhány okot sorolunk fel, amiért érdemes adni egy esélyt a csoportos tanácsadásnak:  

  • Közösségi támogatás: a csoportos tanácsadásban a résztvevők olyan emberekkel találkoznak, akik hasonló helyzetben vannak, hasonló érzéseket tapasztalnak meg. A csoporttagok egymás támogatásával inspirálhatják és erősíthetik egymást, valamint megoszthatják egymással a szorongással kapcsolatos tapasztalataikat, illetve megküzdési stratégiáikat.

  • Normalizálás: a csoportos tanácsadásban való részvétel segíthet abban, hogy a szorongó személy rájöjjön, nincs egyedül a problémáival. Ez normalizálhatja a szorongást és segíthet abban, hogy az érintett ne érezze magát olyan elszigeteltnek vagy furcsának.

  • Társas tanulás: a csoportos tanácsadás lehetőséget nyújt arra, hogy a résztvevők egymástól is tanulhassanak. Az egyik résztvevőnek adott tanács vagy a másik története inspiráló lehet a többiek számára is, emellett új megközelítéseket és stratégiákat vethetnek fel a szorongás kezelésére.

  • Hatékony költségkezelés: a csoportos tanácsadás általában kevésbé költséges,, mint az egyéni terápia, mivel az időt és a szakember figyelmét több résztvevő osztja meg.

  • Szociális készségek fejlesztése: a csoportos tanácsadásban való részvétel lehetőséget adhat a szociális készségek fejlesztésére és a kommunikációs képességek gyakorlására, mivel a tagoknak aktívan részt kell venniük a csoportdinamikában.

Ha úgy érzed, a szorongás kezd úrrá lenni rajtad, nem csak egy néha felbukkanó érzés, hanem rendszeresen problémát okot, keress fel egy pszichológust vagy egy pszichológus által vezetett csoportos tanácsadást. A Mindset Pszichológia például szeptembertől problémafókuszú csoportos tanácsadást indít a szorongás kezelésére. 

Mi történik a szorongáskezelő csoportos tanácsadáson?

A Horváth-Váradi Lívia pszichológus által vezetett csoportos terápián elsajátíthatod az autogén tréninget (AT), ami egy olyan relaxációs módszer, mellyel a belső koncentráció és az önmagunkra irányuló passzív figyelem által testi-lelki ellazulást érhetünk el, ezzel csökkentve a szorongást. Ide invitálunk most téged is, ha úgy érzed, átvette az életed felett az irányítást a szorongásod.  A tréning folyamán a csoport tagjaival 15 héten keresztül, heti 1,5-2 órás időtartamban találkozunk. Az alkalmak során közösen sajátítjuk el az egyre bővülő és egyben mélyülő relaxációs technikát, valamint átbeszéljük a gyakorlás során szerzett élményeinket, tapasztalatainkat, elért eredményeinket. 

Jelentkezz itt!