Előző cikkünkben a legizgalmasabb pszichológiai tényekkel foglalkoztunk. Jelenlegi írásunk ennek folytatása, újabb izgalmas és helyenként meglepő eredményeket közlünk a sokakat érintő és foglalkoztató pszichológiai témakörben.

6. Agyunk sokkal kreatívabb akkor, ha fáradt!

Mindannyian ismerjük azt a mondást, hogy „teher alatt nő a pálma”. Talán sosem gondoltunk azonban úgy erre, mint egy tudományosan megalapozott állításra. Számtalan kutatás bizonyította, hogy agyunk izgalmas funkciói nem teljesen olyan formában működnek, ahogyan első pillantásra logikusnak tűnne. Ha fáradtak vagyunk, nehezebben megy a tanulás, ingerlékennyé és stresszessé válhatunk. Mindez nem érvényes azonban a kreativitásra! Talán őrültségnek hangzik a felvetés, érdemes azonban átgondolnunk mikor „ugranak be” a legváratlanabb módon a legjobb ötletek. Egy hosszú nap után a zuhany alatt, vagy egy kimerítő edzést követően inkább számíthatunk arra, hogy képesek leszünk megváltani a világot – állítják a kutatók.

7. Agyunk az elutasítást úgy érzékeli, akár a fájdalmat!

A Mitchigan Egyetem szakértői csapata érdekes eredményeket közölt érzelmi világunkat illetően. Azt találták, hogy amikor azt érezzük: fáj az elutasítás, valóban szó szerinti fájdalomról beszélhetünk. Agyunkban ugyanis egyazon központok aktivizálódnak, amikor fizikai és amikor elvont fájdalomról számolunk be. Ennek megfelelően mind az elutasítás, mind a szerelmi bánat egyetlen területen koncentrálódik: az amygdalában, az anterior cinguláris- és a mediális prefrontális kéregben.

8. A zene komoly hatással van hangulatunkra.

A Groningen Egyetem munkatársai azt állítják, hogy nem csupán aszerint választunk zenét, amilyen a pillanatnyi hangulatunk. Mindannyian tisztában lehetünk azzal, hogy a zene nagymértékben befolyásol bennünket, ám arra talán kevésbé lettünk figyelmesek, hogy képes megváltoztatni észlelésünket is! Amint szomorú zenéket hallgatunk, fogékonyabbá válunk a negatív érzelmek detektálására, így hamarabb észleljük, ha környezetünkben valakinek rossz kedve van. Ugyanakkor a vidámabb zenék esetében ez pontosan fordítva van!

9. Kevésbé költekezünk túl akkor, ha készpénzben fizetünk kártyás vásárlás helyett

Mindannyian úgy vagyunk huzalozva, hogy a tapintható, kézzel fogható dolgokat másképp közelítsük meg. Ez érvényesnek tűnik az anyagiakra nézve is! Míg nem materializálódik előttünk egy bizonyos pénzösszeg (pl. online fizetések esetében), nem tartjuk olyan jelentősnek költéseinket, mint amikor készpénzben fizetünk. A készpénz nemcsak arra jó megoldás, hogy csökkentsük felmerülő költségeinket, hanem értékesebbé is teszi szemünkben az általunk megvásárolt tárgyat vagy eszközt. Sokkal inkább érezzük majd magunkénak az adott dolgot, ha nem az online vagy kártyás fizetési módokat választjuk.

10. Pénzből lehet boldogságot venni, de csupán bizonyos összeg felett!

Egy kutatás 2008 és 2009 között vizsgálta több mint 450.000 amerikai boldogságának pénzbeli értékét. Azt találták a kutatók, hogy 75.000 amerikai dollár (20.000.000 Ft, a szerk.) felett olyan anyagi és egzisztenciális biztonságot élnek meg az emberek, mely átfordítható személyi jóllétükre is. A szakértők szerint ugyanakkor nem ez az ideális összeghatár. Minél többet keres valaki, annál inkább érzi azt, hogy boldoggá teszi jövedelmének pozitív hozadéka – azaz, hogy meg tudja venni a számára fontos dolgokat és több szabadidővel is tud gazdálkodni szerényebben kereső társaihoz képest.