A jóga napjainkban egyre elterjedtebb mozgásformának számít. De mégis mit rejt magában? Mit tud adni nekünk, ami ennyire vonzóvá teszi? Cikkünkből megtudhatod, milyen előnyökkel jár, mi is zajlik le gyakorlás közben az agyadban, és hogyan tudod a mindennapjaidba beépíteni kezdőként. Tapasztald meg milyen, amikor nemcsak testedet, de elmédet is edzed egyszerre!

A legtöbb mozgásforma közül a jóga mutatja a legbizakodóbb eredményeket mind fizikai, mind mentális problémák gyógyítása esetén. Egészségmegőrzésre, de akár krónikus betegségek esetén is pozitív hatásokat érhetünk el vele. Nyugati társadalmakban elsősorban fizikai állapot javítására használják: javítja a tartást, erősíti, de egyben nyújtja is az izmokat, jótékony hatással van az ízületekre, javítja a keringést, emésztést, vitalizál. Erőteljesen méregtelenít, és olyan folyamatokat indít be a szervezetben, amely fokozza az immunrendszer működését.

Nem szabad azonban elfeledkeznünk arról, hogy a gyakorlással együtt járnak pozitív pszichikai hatások is. Az idegrendszer kiegyensúlyozottabbá válik, és a gyakorlás során olyan mentális állapot áll fent, amit ha idővel megtanulunk alkalmazni az élet különböző területén, pozitív hatással lesz ránk. Nézzük meg melyek is a jóga jótékony hatásai a pszichikai állapotunkra:

Oldja a stresszt

Alapvetően a stressz nem egy negatív dolog, hiszen ilyenkor a szervezet energiái gyorsan tudnak aktivizálódni, nagyobb lesz a teljesítmény. De a tartósan fennálló stressz súlyos egészségkárosodást okozhat: krónikus stressz esetén a szimpatikus idegrendszer van bekapcsolva. A jóga gyakorlatok viszont épp az ellenkező, paraszimpatikus aktivitást serkentik. Ilyenkor

az idegrendszer lenyugszik,

és szép lassan a stressz tünetei is csillapodnak: lassul a pulzus, lassul és gördülékenyebbé válik a légzés. Érdemes időt hagyni, hogy a jóga kifejtse hatását, főleg ha a stressz régebb óta fennáll.

Csökkenti a fáradékonyságot

Gyakorlás közben, mivel az idegrendszer kiegyensúlyozott állapotba kerül, a szervezet képes beindítani a regeneráló folyamatokat, erősödik az immunrendszer, nő az energiaszint. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendszeres jógával és megfelelő életmóddal az alvásigény is csökken.

Pozitívan hat az érzelmekre

A jógagyakorlatok olyan eszközt adnak a kezedbe, amellyel érzelmeidet hatékonyan tudod szabályozni. Kutatások azt mutatják, hogy a jóga gyakorlók arányaiban több pozitív érzelmet élnek át, mint negatívat és általánosságban magas az élettel való elégedettségük. A stressz és fáradékonyság csökkentése és a pozitív érzelmek már akár egy jógaóra után is érezhetők.

StockSnap_VDRZDK7QR4
A jóga megtanít befelé figyelni, tudatosítani a jelenlegi állapotodat.

Csökkenti a szorongást és depressziót

A jógával egyrészt képesek leszünk gondolataink, érzelmeink külső megfigyelőként pásztázni. Megtanuljuk elfogadni ezeket a belső negatív tapasztalatokat, mint például szorongást, így könnyebben el is tudjuk engedni azokat.

Javítja a koncentrációs készséget

Jóga közben olyan mentális gyakorlatokat végzünk, amivel a figyelmünket megtanuljuk irányítani. Képessé válunk az igazán fontos dolgokkal foglalkozni és könnyebben kizárni a felesleges energiát felemésztő feladatokat.

Közelebb visz a flow-élményhez

Élvezni, elmerülni egy tevékenységben, ami igazán boldoggá tesz és felszabadít. Ezt nevezzük flow-élménynek, egy felszabadító, energiával teli állapot. Kutatások bizonyítják, hogy jógát, mentális gyakorlatokat gyakorlók nagyobb eséllyel kerülnek ebbe a felemelő állapotba.

Mi zajlik le az elmédben jógázás közben?

A jóga megtanít befelé figyelni, tudatosítani a jelenlegi állapotodat. Képes leszel gondolataidat, érzelmeidet lecsendesíteni, kívülről szemlélni, elfogadni és elengedni azokat. Vagyis, képes leszel hatni a mentális folyamataidra. Miért fontos ez? Folyamatosan kapjuk az információkat a világból telefonon, e-mailen keresztül – folyamatosan jár az agyunk, állandó interakcióban vagyunk másokkal és rengeteg impulzus ér minket a mindennapokban. Elménk tele van gondolatokkal, érzelmekkel, érzésekkel, legyenek ezek akár pozitívak vagy negatívak, azonban mindenkinek szüksége van arra, hogy alkalmanként kikapcsoljon.

A jóga célja egy olyan mentális állapot elérése, melyben

a felmerülő gondolatok, érzelmek, érzések lecsendesülnek.

Nem ugrálunk köztük, nem akarjuk megoldani a feladatokat, egyszerűen csak megfigyeljük és elfogadjuk a gondolatok áramlását. Ilyenkor a figyelem a jelen történéseire koncentrál. Ennek az állapotnak az eléréséhez több módszert, tréninget dolgoztak ki. A jóga egy ezek közül, de az egyetlen, mely testi gyakorlás útján ér el a mentális folyamatokhoz.

Hogyan?

A gyakorlók először önmegfigyelés útján tudatosítják magukban testi állapotukat. Figyelmüket végig vezetik egész testükön, majd ez a figyelés egyre inkább befelé irányul. A légzés tudatosításával, megvizsgálásával képesek figyelmüket még inkább összpontosítani. Ehhez társulnak még a jógapózok és a légzőgyakorlatok, melyekkel ez a mentális gyakorlás még intenzívebbé válik. A mozgás, a légzőgyakorlatok és a figyelem összpontosítása egymásra hatnak és együtt fejtik ki hatásukat megteremtve azt a pszichológiai állapotot, melyet tudatos jelenlétnek, más néven mindfulnessnek nevezünk.

Jógázz minden nap!

Már akár napi 10-20 perc gyakorlással is egy kicsit közelebb kerülhetsz a testi-lelki egészségedhez. Reggel, napközben és este néhány átmozgató, nyújtó gyakorlattal be tudod melegíteni a tested, le tudod nyújtani a felesleges feszüléseket. A légzőgyakorlatokat a nap bármely szakaszában alkalmazhatod. Akár munkában, vezetés közben, bevásárláskor, este lefekvés előtt, de mindenképp szánj magadra 5-10 percet, amikor csak magadra és a hosszú, mély légzésedre figyelsz.

***

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://www.youtube.com/watch?v=z-htXgkYeeE&t=4s