A mindfulness egyre kedveltebb irányzat, biztosan állíthatjuk. Egyre nagyobb igény van arra, hogy a gyorsan változó világunkban le tudjunk lassítani, akár csak egy percre is, és magunkra figyeljünk. A HVG idén áprilisban másodszor megrendezett Mindfulness Konferenciáján számtalan nagyszerű, a mindfulness-ben jártas szakembertől hallhattunk remek előadásokat a Budapest Music Centerben. Érintettük a digitalizáció, az egészséges életmód és a munka témaköröket is, mindezt a tudatos jelenlét tükrében. Tudósításunk.

A HVG Mindfulness Konferencia már második alkalommal került megrendezésre a Budapest Music Centerben. Neves előadók sorával készültek a szervezők: a konferenciát Dr. Márky Ádám vezette, előadóként részt vett rajta többek között Szondy Máté klinikai szakpszichológus, dr. Goda Vera immunológus főorvos, Palya Bea énekes és tréner, dr. Kovács Eszter a Profil Trainer munkatársa és még számos szakember, pszichológus, egyetemi tanár.

Az idei konferencián legfőképpen arra kerestük a választ az előadók segítségével, hogy vajon miként tudjuk alakítani a munka világát a tudatos jelenlét eszközeivel, hogyan csökkenthetjük a ránk és kollégáinkra nehezedő nyomást ezáltal, valamint hogyan javul egészségünk, hatékonyságunk és teljesítményünk a mindfulness alkalmazása következtében. A három nagy témakört („Üdv a szorongás évszázadában!”, „Alkalmazkodás a kihívásokhoz” és „Mentális versenyelőny”) felölelő program számtalan új és hasznos információt közvetített.

Korunk központi témája: az okostelefon

A konferencián korunk egyik legégetőbb gondját vetettük fel elsőként: a mobiltelefonok problematikája végigvonult szinte az egész napos programon. Talán nem titok és nem is olyan meglepő: a magyarok közel 40 százaléka kel és fekszik a mobiltelefonjával. Ébredés után az első, ahova nyúlunk és pillantunk, az a telefonunk (természetesen ebben az ébresztő használata is szerepet játszik), és lefekvés előtt is telefonunk használata az utolsó tevékenységünk. Rettenetesen ijesztő adatokat találhatunk az interneten a telefonhasználatunkra vonatkozólag (és sajnos a közösségi média használatában is elöl járunk, mi magyarok), de legfőképp akkor kezdhetünk el aggódni, ha megtudjuk, valójában mennyire káros élettani és pszichológiai hatásokkal van ez ránk nézve. Szondy Máté kíméletlenül szembeállította hallgatóságát a rettentő tényekkel, de gyakorlati jó tanácsokkal is igyekezett ellátni minket.

Természetesen a telefonjainkat rengeteg hasznos funkcióval látták el, azonban

igyekeznünk kell tudatosan szabályozni azok használatát, saját érdekünkben.

Pár apró trükkel „átverhetjük” magunkat, és megelőzhetjük például az alvászavarokat, amiket a telefon által kibocsátott kékfény okoz, vagy a depresszív hangulatot, amely korrelál (és ez esetben kivételesen oksági viszonyról is beszélhetünk) a közösségi média felületein eltöltött idővel. Tiltsuk ki a telefonunkat az étkezőből és a hálóból! Szerezzünk be végre egy klasszikus vekkert! Kapcsoljuk ki az automatikus értesítéseket, ezáltal megelőzhetjük, hogy reflexszerűen a mobilunk után nyúljunk! Tartsunk digitális detoxikáló időszakokat, és egy idő után észrevesszük majd, mennyivel boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak és hatékonyabbak tudunk lenni, ha redukáljuk a telefonhasználatot.

Figyeljünk tudatosan az egészségünkre!

A mindfulness, a tudatos jelenlét közvetetten és közvetlenül is gyakorolhat hatást a testünkre is, szellemünk mellett. Immunrendszerünkre káros hatással van az akut stressz, rövid és hosszú távon egyaránt. Gyakran előfordul, hogy nem hagyunk időt magunknak a megnyugvásra: nemcsak a szellemi igénybevétel esetén okoz gondokat a feszített tempó, de emésztésünket is megviseli, ha a szimpatikus és paraszimpatikus idegrendszerünk nem a megfelelő időben lépnek működésbe. Többször jelenik meg az „üss vagy fuss” válasz szervezetünkben, mint kellene. Ha belső egyensúlyunk megborul,

immunrendszerünk kevésbé lesz ellenálló a fertőzésekkel, allergiás betegségekkel szemben,

az autoimmun betegségek előfordulása megnövekszik, a betegségek lefolyása pedig lényegesen felgyorsul. Dr. Goda Vera immunológus főorvos hangsúlyozta az optimális terhelés fontosságát: rendszeres sporttal, pihentető alvással, kognitív és relaxációs módszerekkel, valamint a mindfulness gyakorlásával, támogató érzelmi környezettel lényegesen több protektív faktort tudhatunk magunk mellett.

Étkezéseink rendszeressége és minősége szintén kiemelt fontosságot élveznek.

Langer Jelena, a L’Oréal PR munkatársa személyes történetét osztotta meg arra vonatkozólag, hogyan találta meg a számára legmegfelelőbb, legkiegyensúlyozottabb étkezési módokat. Egy diéta (legyen az bármilyen módszer) alkalmazása is történhet „mindfulness módon”: kérdőjelezzünk meg mindent, amit (t)enni szeretnénk! A lényeg, hogy figyeljünk oda magunkra, figyeljünk arra, hogy kizárólag olyan ételeket fogyasszunk, amelyek az egészségünket szolgálják, és amelyek segítségével amellett, hogy szellemi és lelki életünket egyensúlyba hozzuk, a fizikai állapotunk is kielégítő lesz. A fent említett protektív faktorok mellé elengedhetetlen, hogy a táplálékainkkal valóban tápláljuk a testünket.

Az egészséges életmódnak pedig nélkülözhetetlen tartozéka a kielégítő és pihentető alvás. A társadalom és mindennapjaink ritmusa sokkal inkább kedvez az úgynevezett „pacsirta” típusú embereknek, akik korán kelnek és korán fekszenek, mint az „éjjeli baglyoknak” – állítja Simon Péter, az ELTE tanára, alváskutató pszichológus. Pedig sokak számára talán nem is ismert tény, de a felnőttek nagy része inkább tartozik az utóbbi kategóriába alvás tekintetében, míg az óvodás- és a nyugdíjas korúak azok, akik szeretnek korán kelni és feküdni. Újabb kutatások alátámasztják, hogy alvásadósságunkat nemcsak a hétvégi tíz-tizenkét órás alvásokkal próbáljuk törleszteni: agyunk bizonyos területei nappal is kikapcsolnak időnként, úgynevezett „lokális alvás” történik. Kihagy a figyelem, csökken a hatékonyság, váratlan levertség tör ránk. A megfelelő alvás nemcsak a teljesítménnyel, de

a másnapi figyelemmel és érzelemszabályozással is szoros összefüggésben van.

Érdemes figyelni az összefüggéseket is: nem kell magyaráznunk, miért rossz, ha „megerőszakoljuk” szervezetünket a késő esti telefonos játékokkal.

Mindfulness a munkahelyeinken? Igen!

A tudatos jelenlét, a meditáció, a befelé figyelés természetesen emberi kapcsolatainkra és a munkahelyünkön nyújtott teljesítményünkre is rendkívül jó hatással vannak. Nem véletlenül kedvelt esemény a Mindfulness Konferencia a cégek körében sem. Remek platform ez olyan beszélgetésekhez, ahol különböző cégek vezetői megoszthatják egymással a tanultakat és a jó tapasztalataikat.

A világban mindenhol találkozhatunk egyfajta hullámzó tendenciával. Ahogyan egyszer sötét van, máskor világos, légzésünk gyorsul vagy lassul, éber vagy alvó állapotban vagyunk, de akár ahogyan az évszakok is változnak, úgy változik a teljesítményünk vagy egy cég teljesítménye is – hangsúlyozta dr Márky Ádám. A lényeg az, hogy miként tudunk alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz,

egyéni és szervezeti szinten egyaránt fontos a rezilienCia képessége.

Van egy jó hírünk! Nem mindenki egyformán pozitív, de a pozitivitás egy spektrum, amelyen mindenki kihozhatja magából is a legtöbbet. A mindfulness alkalmazásával elérhetünk egy olyan állapotot, amelyben megértjük magunkat és társainkat, a változásokra pedig adaptívan tudunk reagálni. Minden szervezet álma, hogy olyan munkavállalói legyenek, akik alkalmazkodóak és túlélőek. Kiegyensúlyozottan és pozitívan, ha nem egy állandó fókuszált és koncentrált állapotban vagyunk, sokkal inkább képesek vagyunk figyelmünk kitágítására, ezáltal jó táptalajt biztosítunk az ötleteknek és a termékenységnek. Munkahelyi kapcsolatainkon is javít a tudatos jelenlét gyakorlása: ahogy már érintettük, a tudatos befelé figyelés olyan önismerethez vezet, ami igazán fontos a másik ember megértéséhez.

Mindent összegezve, hagyjuk el a „mérgezett-egér-robotpilóta-üzemmódot”! Mindenkinek érdeke, hogy hosszú és egészséges életet éljünk, nemcsak testileg, de szellemileg és lelkileg is fittek legyünk!