Mind megfogadjuk mikor éjfélt üt az óra, hogy az új évben egy kicsit lelassulunk, kevesebbet stresszelünk, több időt szánunk a saját feltöltődésünkre. Nagyjából egy hónapba szokott lenni, mire rájövünk, hogy ebből édeskevés az, amit meg is valósítunk. A lelki egyensúly, az önmagunkkal való törődés azonban rendkívül fontos. Mik azok a trükkök, amelyeket be tudunk vetni rohanó mindennapjaink során? Hogyan tudjuk apró változtatásokkal elérni azt, hogy jobb legyen az életminőségünk? Miért hódít a mindfulness és miben tud minket valójában segíteni?

Felgyorsult világunk folyamatosan hírekkel bombáz minket. Egy kutatás szerint ma egy átlagos embert öt perc alatt ér annyi információ, mint amennyi húsz évvel ezelőtt az amerikai elnököt érte egy hét alatt. Képtelenséggé vált mindent megjegyezni, szelektálnunk kell fontos és nem fontos, valós és hibás értesülések között.

Egy másik fontos változás a stressz mértékének jelentős növekedése. Kevesen vannak tisztában vele, de a pszichoszociális stressz ugyanolyan káros tényező az egészségmegőrzés szempontjából, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Gyakran halljuk másoktól az egyszerűnek hangzó intelmet: „hát, akkor ne stresszelj annyit”.

Stressz nélkül azonban nem tudunk élni.

Kell egy bizonyos mértékű feszültség még ahhoz is, hogy reggel egyáltalán ki tudjunk kelni az ágyból. Manapság az életünk fontos részévé vált a stressz, s ha nem lenne szükséges, akkor gyártunk rá indokot magunknak. Nem tudjuk kikapcsolni a stresszválaszt. Így tehát a fenti állítás helyesen így hangzik: „ha stresszelsz, kezdj is vele valamit”.

A mindfulness tevékenység során egy dologra összpontosítunk, leggyakrabban saját magunkra. Amennyiben elkalandozunk, meg kell tanulnunk visszairányítani a figyelmünket. Ez gyakorlással fejleszthető.

A stressz a figyelem zavarának tekinthető. Ha képesek vagyunk egy dologra összpontosítani a figyelmünket, ki tudjuk küszöbölni a feszültséget. Amennyiben azonban nem, teret engedünk a folyamatos idegeskedésnek, mely által fokozatosan romlani fog az egészségünk, gondolkodási képességünk és az életminőségünk is.

Az aktuális statisztikák alapján elmondható, hogy minden második ember szívproblémák következtében veszti életét, s minden harmadik ember küszködik magas vérnyomással. Ennek ellenére közülük csak minden harmadik ember tesz valamit a normális tartomány visszaállításának érdekében.

Hogyan legyek mindfulness?

Gyakran halljuk a divatos fogalmat, azonban nem mindig értjük ugyanazt alatta. A mindfulness egyfajta tudatos jelenlét, a jelenre fordított aktív figyelem. Befolyással bír a saját testünk megismerésére, az érzelmeink szabályozására, az összpontosításunkra, valamint önmagunk megismerésére. Számos dolog lehet mindfulness tevékenység, mint például a futás vagy a festés. Ugyanakkor ide sorolható egy olyan baráti beszélgetés is, mely során tényleg figyelünk a másik személy mondanivalójára, és arra, hogy milyen érzések játszódnak le bennünk. Legnépszerűbb gyakorlási módja azonban a meditáció, hiszen ekkor aktív figyelemmel fordulunk a saját testünk felé.

A Google felfedezte a mindfulness gondolkodásmód hatékonyságát, s e szemlélet mentén fejleszti a vezetőit „Search inside yourself” jelmondattal. Nem meglepő mindez, hiszen pozitív hatással van a teljesítményre és a vezetői készségekre egyaránt. Szemléletesen úgy lehetne megfogalmazni:

éveket ad az életünkhÖz,

életet ad az éveinkhez.

Tudományosan kimutatták, hogy már napi tíz perc gyakorlás is képes fiziológiai változásokat létrehozni az agyban. A meditálás tehát nagyon hasznos lehet a jóllétünk szempontjából, azonban vannak egyéb praktikák is, amelyek segíthetik a mindennapjainkat.

Az úgynevezett cirkadián ritmus folytonossága miatt fontos, hogy hasonló időpontban keljünk reggelente, és hasonló időpontban bújjunk ágyba. Kerüljük továbbá esténként az alkoholos és koffein tartalmú italokat, valamint lehetőleg ne tartsuk a hálószobában a telefonunkat. Reggelente ne az legyen az első dolgunk, hogy megnézzük az e-maileket. Próbáljuk inkább rendszerezni az aznapi teendőinket.

Ha sok dologra kell figyelnünk egyszerre, stresszesek leszünk. Próbáljuk inkább egy dologra összpontosítani a kognitív kapacitásunkat.

Az is gyakori, hogy nem vesszük észre a kisebb örömöket, sikereket a mindennapi nagy rohanásban. Átsiklunk felettük, holott ezek a kis apróságok épp abban segítenének, hogy fenntartsuk a jókedvünket. Nagy dolgokra várunk, melyeknek örülhetnénk, ezek a nagy dolgok azonban ritkán következnek csak be. Épp emiatt érdemes úgynevezett örömnaplót írni, ahová feljegyezhetjük az adott nap pozitív történéseit.

Tudatos figyelem a jelenre. Ez tehát a mindfulness. A fentiekhez hasonló apró módosítások sorával tengernyi változást hozhatunk az életünkben. A legfontosabb azonban ezek közül az önmagunkra való összpontosítás. Vegyük észre a saját szükségleteinket, s alakítsuk ezek mentén az életünket.

Ha érdekel a téma, Dr. Márky Ádám mindfulness-kutatóval készített interjúsorozatunkat itt olvashatjátok!

 

Felhasznált szakirodalom: Hölzel, B. K., Lazar, S. W., Gard, T., Schuman-Olivier, Z., Vago, D. R., & Ott, U. (2011). How does mindfulness meditation work? Proposing mechanisms of action from a conceptual and neural perspective. Perspectives on psychological science6(6), 537-559. Márky Ádám (2017): Mindfulness a vezetésben. Előadás: Pszichológiai vizsgálati eszközök fejlesztése, BME.