Nagy örömmel jelentjük be, hogy a Mindset Terápiás & Tanácsadó központ új szakemberrel bővül: Borostyánkői Zsófia okleveles pszichológus, művészetterapeuta jelölt szeptembertől fogva Tanácsadó Központunkban várja, hogy elkísérhesse klienseit önismereti útjukon. Zsófit a szakmai és önkéntes tapasztalatairól, a művészetterápia értékéről kérdeztük, hogy jobban megismerhessétek.

Mi az a speciális szuperképesség, amit az egyetemen illetve az önkéntes tapasztalataid során csatoltál magadra? Hogy segít téged ez a munkádban?

Az egyetemen főleg a kutatómunka az amit a magamévá tettem, valamint én szakkolis voltam az egyetem alatt, ahol eléggé belevetettük magunkat a kutatásokba és az egyéb egyetemen kívüli projektekbe. Most nyár elején meg is jelent egy cikkem a Mentálhigiénié és pszichoszomatikában az önkritikusságról, valamint most a könyvhétre megjelent egy kötet Szondy Máté – Szabó Bartha Anett főszerkesztésében, és abba is írtam egy fejezetrészletet az elfogadás és elköteleződés terápia hatékonyságvizsgálatáról. Úgyhogy ez lett az egyetemi munka gyümölcse, ami megérett idén.

A szakkoli miatt én TDK-n is és OTDK-n is indultam, illetve részt vettem poszterbemutatókon is. Amikor aPszinapszisnál önkénteskedtem, akkor a csoportmunka került közelebb hozzám. Belecsöppentem ebbe a világba és megtapasztaltam, hogy milyen egy csapatban dolgozni. Az önkéntességem második évében már én vezettem a szakmai stábot, ami szintén nagyon hasznos tapasztalat volt, beletanulni, hogy hogyan vezetünk egy csoportot, munkacsoportot, hogyan lehet őket egyben tartani, és a közös célért együtt haladni. Számomra ez nagyon izgalmas volt.

Láttam, hogy művészetterápiában képződsz, meg hát ide is egy hegedűvel érkeztél. Zeneterápiára szakosodsz?

Nem, de az is egy nagy vágyam. Komplex művészetterápia, amit én most tanulok. A képzéssel magával már végeztem, most a szakdolgozatomat írom, illetve a saját csoportomat viszem. A foglalkozásokon főleg képzőművészeti elemekkel dolgozunk, tehát például festünk, agyagozunk, montázst készítünk, de dolgozunk zenével, relaxációkkal, valamint versekkel és mesékkel is. Ez utóbbi egyébként a módszer másik ága, a meseterápia.

Miért pont a művészetterápiát választottad módszernek? Kiknek ajánlod a művészetterápiában való önismereti részvételt?

Mindenkinek! Tényleg bárkinek, ehhez nincs szükség művészeti előképzettségre. Szerintem

a művészetterápia nagyon jó azoknak, akik kicsit nehezebben nyílnak meg mások előtt, vagy akár verbálisan nehezebben fejezik ki magukat.

Itt tényleg meg lehet tapasztalni, hogy a csoport egy olyan elfogadó közeg, ahol bátran meg lehet szólalni. Gyakran sokkal könnyebb az alkotásról beszélni, mint magunkban keresni, hogy hogyan is hívják az érzést, ami bennünk van. Közben lehet, hogy a képen pedig meg tudjuk nevezni, ami bennünk is ott van. És hogy miért pont ezt választottam?

Ez egy nagyon jó kérdés. Pont a nyáron találtam meg a gimis naplómat, amiben leírtam, hogy valahogy rátaláltam már akkor az interneten, hogy létezik ilyen, hogy művészetterápia, és akkor ott bele is szerettem. Eldöntöttem, hogy én ezt akarom csinálni. Egyébként is testhez álló volt, hiszen mindig szerettem barkácsolni, kézműves dolgokat csinálni, de amikor rájöttem, hogy ezt lehet dolgozni is, az nekem egy hatalmas felismerés volt. Úgyhogy ez sokkal hamarabb eldőlt, mint az, hogy pszichológus leszek.

Láttam, hogy önkéntes voltál a Helpereknél. Ez egy elég speciális közeg, zenei fesztiválokon segítséget nyújtani. Mesélsz kicsit a tapasztalataidról?

Igen, az egyébként egy hatalmas buli is egyben és egy óriási szakmai tapasztalat. Itt a lelki elsősegély nyújtást megelőzi egy több alkalmas felkészítő tanfolyam, szóval nem csak úgy beledobnak a mélyvízbe, hanem tényleg felkészítenek, hogy milyen helyzetek/esetek várhatnak ránk. Különböző műszakokban és mindig team-ben dolgozunk. Amikor a fesztiválozók úgy érzik, vagy csak kíváncsiak, hogy mi van itt, akkor bejönnek a sátrunkba, szétnéznek.

Általában kíváncsiságból indul a legtöbb beszélgetés, és sokan ott maradnak egy órára is és szívesen beszélnek a saját dolgaikról.

Itt a keretek kicsit nehezebben tarthatóak meg teljesen mások. Valaki csak 5 percre fut be, és ledarálja az egész életét vagy csak megkérdezi, hogy mi ez és kicsit "tabudöntögetünk", hogy mit is csinál egy pszichológus. De van olyan is, aki képes elmélyülni még egy ilyen fesztiváli közegben is, és utána úgy megy el, hogy reméljük kapott valamit, amit magával tud vinni.

Szerinted mik egy jó pszichológus ismertetőjegyei?

Az alapok, amiket tanulunk az egyetemen is, hogy hiteles, elfogadó és tényleg ott tud lenni, meg tudja tartani a klienst, és vissza tudja tükrözni azt, ami benne van. Tud segíteni abban, hogy a kliens felismerje, hogy egyaltalán mi dolgozik benne.

Milyen problémákkal kereshetnek meg téged a kliensek?

Nagyon szívesen foglalkozom önismereti kérdésekkel. Továbbá szívesen segítek stresszkezelésben, időmenedzsmenttel, valamint kisebb elakadásokkal is megkereshetnek. Akár meseterápiás, úgy, mint művészetterápiás elemekkel tudok segíteni.