Szorongással az emberek jelentős része találkozhat élete során valamilyen formában, hosszabb vagy rövidebb ideig. A szorongásos zavarok között vannak, amelyek kevésbé befolyásolják a mindennapokat, de olyanok is akadnak, amelyek még azt is megnehezítik, hogy elhagyjuk az otthonunkat. Lássuk, melyek a leggyakoribbak! 

Fóbiák

A fóbiáknak nagyon sok különböző fajtája van. Közös jellemzőjük, hogy az érintett személy komoly stresszt, irreálisan erős félelmet él meg, ha a fóbia tárgyával találkozik. A leggyakoribb kategóriák a különböző állatokkal kapcsolatos fóbiák (pl. kígyók, pókok), a környezeti jellemzők által kiváltott (pl. magas helyek, víz), a vérhez és injekciós tűhöz kötődő, valamint a szituációhoz köthető fóbiák (pl. tömeg, lift).

Szociális szorongásos zavar

Más néven szociális fóbiának is nevezik, de ez megtévesztő, mert aki ebben érintett, valójában attól érez extrém félelmet, hogy társas helyzetben megszégyenül. Ezért az érintettek mindent meg is tesznek általában azért, hogy elkerüljék az ilyen szituációkat, vagy ha belekerülnek, gyakran leblokkolnak. A korábbi felmérések szerint ez világszerte az emberek 5-10 %-át érinti valamilyen mértékben. Tipikusan a gyerekkorban vagy 20 éves kor előtt jelentkezik, és az esetek mintegy negyedében később is fennmarad.

Pánikbetegség

A pánikroham egy hirtelen jelentkező, erős testi tünetekkel (pl. szapora szívverés, fulladás, izzadás, hányinger) járó állapot, amely rövid ideig áll fenn, de annál intenzívebb. Nem törvényszerű, hogy egy pánikroham után több is lesz, illetve az is nagyon változó, mennyi ideig áll fenn a probléma – ez kiváltó okoktól függ. Jellemző, hogy az érintett félni kezd az újabb roham kialakulásától, ezért próbálja elkerülni azokat a helyeket vagy helyzeteket, ahol korábban előfordult vele. A testi tünetek mellett a roham erős hatással van a gondolkodásra és a lelki működésre is: az érintett elidegenedést érezhet a környezetétől vagy a saját testétől, gondolkodása beszűkülhet. A rohamok sűrűsége is nagyon változó, van, akinek naponta többször, másnak csak évente 1-2 alkalommal jön elő.

Generalizált szorongásos zavar

A generalizált szorongás kiterjedt és túlzó aggódást jelent az életünk különböző területein, mint a család, pénzügyek vagy egészség. Gyakran társulnak hozzá más tünetek is, például nyugtalanság, álmatlanság, ingerültség vagy üresség-érzés. Akkor lehetséges zavarról beszélni, ha ez hosszabb távon, legalább fél évig fennáll, mert egyébként egy életesemény, egy krízis (pl. haláleset, munkahely elvesztése) is ki tud váltani nagyon hasonló tüneteket rövidebb távon.

Az alábbi leírások csak a főbb jellemzőket foglalják össze, de a pontos diagnózishoz érdemes szakembert felkeresni. Fontos, hogy ezek a problémák kezelhetőek, és nem a saját gyengeségünkből vagy hibánkból fakadnak, így amennyiben a mindennapi életünket befolyásolják, ne féljünk segítséget kérni a megfelelő szakembertől (pszichiátertől vagy klinikai szakpszichológustól)! Ha úgy érzed szeretnél szakemberrel konzultálni a kérdésről, foglalj időpontot Terápiás & Tanácsadó Központunkba ezen a linken!