Az idei évben ötödik alkalommal indult útjára a Cartoon Network „Aki ver, az nem haver” című, gyermekbántalmazás elleni kampánya, ezúttal a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács társszervezésében. Mi a kampány célja? Mi jelenti ma a legnagyobb problémát Magyarországon? Mit tehet a média a megelőzés érdekében? A kampány sajtótájékoztatóján jártunk, ahol Kiss Ágnessel, a Cartoon Network kommunikációs képviselőjével beszélgettünk. Tudósításunk és interjúnk.

Évente 30 gyermek hal meg Magyarországon bántalmazás miatt. Sokan nem is tudják pontosan, mennyi mindent takarhat ez az általánosító fogalom. Abúzus alatt sérülés vagy fájdalom okozását értjük a gyermeknek, amely lehet fizikai, érzelmi vagy szexuális. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy az is bűnrészességet jelent, ha valaki a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményt nem akadályozza meg, illetve nem jelenti a hatóságoknak. A statisztikák szerint Magyarországon 1 felismert bántalmazásra 25 rejtve maradt ügy jut. Legtöbbször csak akkor figyel fel a környezet vagy akár a média egy-egy ilyen esetre, ha jól látható külső jelei vannak a bántalmazásnak, vagy ha a gyermek belehal, holott az abúzus és annak következményei – legyen akármilyen jellegű – hosszú éveken, egész életükön át elkísérik az áldozatokat.

Kapás Boglárka, az idei év kampányarca, olimpiai bronzérmes úszó, pszichológus hallgató.

Az idei év kampányarca Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszó, pszichológus hallgató. „Bántalmazásnak minősül azon túl, hogy valaki fizikailag téged üt az is, hogyha lelkileg vagy kirekesztve, ha kiközösítenek és a hátad mögött sugdolóznak, csúnyákat mondanak rólad. Ez semmilyen formában nem elfogadható, és ami nagyon fontos még, hogy tudjátok, ez nem a ti hibátok” – hangzik el a Boglárkával készített kampányvideóban. Boglárka kihangsúlyozta azt is, hogy fontos, hogy a gyermekek merjenek és tudjanak erről beszélni a szüleikkel, hogy megértsék, el kell mondaniuk, ha bármilyen bántalmazás éri őket, és ez nem számít árulkodásnak, erről beszélni kell.

Dr. Hatala József, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke így nyilatkozott az együttműködésről: „A biztonság nem magától keletkezik. Minél többen dolgozunk érte, annál több van belőle. A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács ezernyi szakembert képez, akik a gyerekeket készítik fel az élet kihívásaira. Sok programot indítunk azért, hogy a gyermekek számára élmény legyen a suliban töltött idő. A Cartoon Network csatorna »Aki ver, az nem haver« programjához azért csatlakoztunk, hogy játékosan zárjuk ki az erőszakot a suliból.” Az idei évben ugyanis egy online szimulációs játékot is készítettek, amelyet minden hazai általános iskolába eljuttatnak. A játék célja az erőszak kirekesztése az iskola falai közül.

A sajtótájékoztató után Kiss Ágnessel, a Cartoon Network kommunikációs képviselőjével beszélgettünk.

Mi jelenti a legnagyobb problémát ma Magyarországon?

Az igazi problémát az össztársadalmi összefogás hiánya jelenti, amire nagy szükségünk lenne ahhoz, hogy a bántalmazást egyrészt körüljárjuk, másrészt, hogy egyáltalán ennek a mibenlétét felfedjük. Szocializáció terén beszélhetünk az úgynevezett szülő-gyerek-tanár szentháromságról.

A szülő, a tanár nagyon fontos szereplői egy gyermek cseperedésének és viselkedésének.

A minta, amit otthonról hoz, az iskola szellemisége, ahova jár. Jó lenne, ha lenne egy kiszabott órakeret arra, hogy beszélgessünk erről az iskolában, és igenis, ha konfliktus van, vegyük észre és oldjuk meg. Ez lenne az alapja mindennek.

Alapvetően a világon, de Magyarországon is nagyon jellemző az áldozathibáztatás. Ilyen helyzetben hogyan tudunk ezen segíteni?

Nagyon lényeges üzenet ez, pont Balu, az egyik nagykövetünk fogalmazta meg, hogy mennyire fontos lenne a gyerekben tudatosítani, hogy bármi történik vele, kiközösítés, cikizés, megalázás, csúfolás – nem hibás ebben. Ez egy olyan üzenet, amit mi a zászlónkra tűztünk, és amit minden nap nagyon fontos elmondani. Ha hazamegy a gyerek és azt mondja, hogy ez és ez történt, akkor a szülőnek el kell mondania, hogy rossz közegbe keveredtél, ez egy rossz szituáció, de szép vagy, jól csinálod, amit csinálsz, nem csináltál semmi rosszat. Az áldozathibáztatás eleve egy paradox helyzet. Létezik, ebben a kontextusban is, mert azt mondja a gyerek, hogy ő kezdeményezte, megérdemelte. Ilyenkor le kell vele ülni és mögé nézni, megkeresni a gyökerét, hogy honnan indult, ok-okozati következményeket, motivációkat keresni. Ez nagyon nehéz, mert energiabefektetést igényel, le kell ülnie a szülőnek, a tanárnak és beszélgetnie kell a gyerekkel.

A média, a Mindset Pszichológia mit tehet a megelőzés érdekében? Akár azon túl, hogy beszélünk róla?

A médiumoknak nagyon nagy szerepe van ennek a kezelésében. Azon túl kell lépni, hogy csak nagyon felszínesen leírjuk, hogy mi történt. Éppen a boxeres esetet emlegettem mindig az elmúlt időszakban, és kiderült, hogy az egyik itt jelenlévő anyuka érintett a történetben, az ő iskolájukban történt a dolog. Kiderült, hogy az a hatodikos kisfiú hetek óta üldözte és mindenféle lelki eszközzel bántalmazta a nyolcadikos fiút, aki aztán boxerrel támadt rá. Ez persze nem legitimálja a történteket, de mit tudunk a médiából: hogy egy nagyobb, erősebb fiú rátámadt a fiatalabbra, a kisebbre. Tehát fontos, hogy mindig nézzünk mögé is a dolgoknak, nézzük meg, mit tehetünk. Nagyon sok ilyen cikk születik, de ezek a cikkek általában mindig felnőtteknek szólnak, akik aztán vagy elolvassák, vagy nem. A média mindig csak egy indirekt közvetítő. És pont emiatt választottuk idén a Kidsnewst, mert főleg gyermekek olvassák.

De ez nem jelenti azt, hogy a felnőtt médiának nincs hatalmas szerepe ebben, például az, amit ti a Mindsetnél csináltok, az csodálatos.

Sajnos azok olvassák, akik alapból fogékonyak erre, és akik alapból törődni fognak otthon a saját gyermekeik lelki világával. A bulvár- és a hírmédiától várunk még mélyebb körüljárást, mélyebb utánajárást a témában.

•••

További információkat a bántalmazásról, kampányfilmeket és interjúkat a kampány mellé álló hírességekkel itt találhattok.

Ha pedig gyermekednek segítségre van szüksége egy sérülés feldolgozásához, bátran forduljatok Terápiás & Tanácsadó Központunk szakemberéhez, Gyüre-Lihovay Szandrához, aki szívesen átsegíti ezen a nehéz időszakon.