A szex olyan közös örömszerzési forma, amely általában nagyszerű érzésekkel jár. De mi van akkor, ha a fájdalom is megjelenik az együttlét során? Megdöbbentő, de elég gyakori jelenség, hogy az egyik vagy mindkét fél kellemetlen érzést vagy fájdalmat él át szexuális aktivitás során. Egyes személyeknél a fájdalom átmeneti probléma, mások számára viszont hosszú távú is lehet. A közösülés során fellépő fájdalom, dyspareunia néven ismert az orvostudományban. Ez a probléma arra késztetheti az ebben szenvedőket, hogy elkerüljék, csökkentsék gyakoriságát vagy végleg abbahagyják a szexuális életüket. A jelenség kortól függetlenül nőket és férfiakat is érinthet.

A dyspareunia, azaz a fájdalmas közösülés, a szexuális tevékenység során jelentkezik, lehet visszatérő vagy tartós fájdalom, amely jelentős szorongást vagy személyközi konfliktust és komoly párkapcsolati problémákat okozhat. Egy összetett rendellenességről beszélünk, amelyet gyakran figyelmen kívül hagyunk. Bár sokkal gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál, és a női dyspareunia nagyobb valószínűséggel jár pszichológiai tényezőkkel, mint a férfi dyspareunia, jelentős hatással lehet mindkét nem mentális és fizikai egészségére, testképére és a partnerrel való kapcsolatára. Ez a szexuális zavar, átlagosan a női populáció 15-35 százalékát érinti, előfordulása pedig az életkorral növekszik, és menopauza után elérheti a nők 45 százalékát. Illetve magasabb arányban jelenik meg azoknál a nőknél, akik szexuális zaklatás áldozatai voltak.

Az intimitás egy fontos eleme az emberek identitásának és párkapcsolatának. Amikor a szexuális közösülés nem örömmel, hanem fájdalommal jár, a rossz érzés, amelyet kelt, elkezd kihatni

a párkapcsolatra és az önbizalomra is egyaránt.

A szexualitás kifejezését számos tényező befolyásolhatja, biológiai tényezők (mint például hormonok, neurohormonok), pszichológiai tényezők (mint például interperszonális kapcsolatok), a társadalmi-gazdasági státusz és a kulturális szokások is. E tényezők közül egy, vagy több megzavarása szexuális diszfunkcióhoz vezethet. A dyspareuniával kapcsolatos fájdalom általában fizikai eredetű.

Okai nemcsak a fizikai tényezőkre korlátozódnak, hanem kihathat figyelmi képességünkre, vagy a közösülés közbeni vágy hiányára is. Lehetnek szervi okok (például nőgyógyászati betegségek, fertőzések, érrendszeri, neurológiai, mozgásszervi problémák), körülmények által létrejött okok (például nem megfelelő előjáték, párkapcsolati probléma, allergiás reakció az óvszerre), pszichoszexuális okok (pl. kellemetlen kezdeti szexuális élmények, depresszió, szorongás, szégyenérzet, bűntudat, szexuális visszaélés).

Ismétlődő vagy tartós fájdalom a nemi szervekben előfordulhat közösülés előtt, közben vagy után. Ez lehet feszültség és szorongás eredménye, de általában szervi állapothoz kapcsolódik. Olykor, már a közösülés gondolatától is

jelentkezhet heves szorongás vagy diszkomfort érzet.

A dyspareunia tipikus tünetei: nőknél enyhe, közepes vagy akár erős fájdalom érzet a medencei izmok mentén vagy a hüvely bejáratánál behatolásnál; égő érzés; lüktető fájdalom, közösülés után is; akár vérzés is előfordulhat. Férfiaknál pedig szintén jelentkezhet fájdalom, kellemetlen érzés a nemi szerv bármely részénél.


A szexuális zavarok kezelhetők.

Lehetséges kezelési módok

A leghatékonyabb és legbiztonságosabb módszerek, változatos terápiás megközelítést igényelnek. Lehet szó gyógyszeres kezelésről: antibiotikum, gombaellenes szerek, ha fertőzés áll a háttérben, menopauza esetén szóba jöhet hormonpótlás, síkositás, vagy akár műtéti beavatkozás, okozati háttértől függően.

Fontos megjegyeznünk, hogy a dyspareunia  pusztán érzelmi eredetű is lehet, amely szintén kezelésre szorul. Affektív eredet esetén, szexuálpszichológiai tanácsadás, pszichoterápia célszerű. Azt is jó tudni, hogy vannak olyan technikák és gyakorlatok nők számára, amelyek segíthetnek csökkenteni a kismedencei feszültséget (pl. az izomkezelésre: nyújtó gyakorlatok, Kegel gyakorlatok, elektrostimulációs technikák biofeedback segítségével, relaxációs módszerek).

A szexuális repertoár bővítése is hatékony módja lehet annak, hogy csökkentsük vagy kerüljük a fájdalommal járó együttléteket. Fontos kiemelnünk, hogy a szexuális együttlétbe nem csak a „behatolásos közösülés” tartozik, hanem az intim együttlét bármely része ide sorolható. Itt tipikusan a pettingbe vagy előjátékba tartozó részekre gondolhatunk.

Mint láthatjuk ez a szexuális zavar, egyáltalán nem ritka. Számos súlyos problémát okozhat a párkapcsolatokban és az egyénekben is. Emiatt több figyelmet igényelne és hasznos lehetne minél tágabb körben megfelelően beszélni a jelenségről.  A fájdalmas szexuális érintkezés tehát, erős negatív érzelmi hatással jár, amely a későbbiekben akár komolyabb mentális problémákhoz is vezethet, legyen szó csökkent önbizalomról, szorongásról vagy depresszióról, ezért a problémát ajánlott mihamarabb kezelni, amint nyilvánvalóvá válik. A kezelésbe és a helyzet felmérésébe beletartozik egyaránt az orvosi és a mentális ellátás is. Szexuális zavarok esetén elengedhetetlen, hogy minden oldalról meg legyen közelítve a problematika, annak érdekében, hogy a megfelelő kezelést tudja kapni a személy. Általában a holisztikus szemlélet a legideálisabb, vagyis több tudományterület együttes figyelembevétele.

Levay A, Sharpe L: Sexual dysfunction: Diagnosis and treatment. In Lief H (ed in chief): Sexual Problems in Medical Practice. Monroe, Wise, American Medical Association, 1981

Meana M, Binik YM, Khalifé S, Cohen D. Dyspareunia: Sexual dysfunction or pain syndrome? Journal of Nervous and Mental Disease. 1997; 185: 561–9.

Kinsey, A. C., Pomeroy, W. B., Martin, C. E., and Gibbard, P. H. (1953): Sexual Behaviour in the Human Female. Saunders, Philadelphia.