Ismerős lehet ez a kép magad előtt: a parkban sétálva meglátsz a fák alatt egy szinkronban mozduló csapatot, ahogyan különleges, lassú, elegáns mozdulatokkal szelik át a teret – nagy egészként haladnak előre, mintha egy lassított felvételben mozognának. A tai chi egy ősi, keleti mozgáskultúra, melyről mégis oly keveset tudunk. Honnan ered a tai chi és miért érdemes gyakorolnunk?

A tai chi (taiji) egy kínai harcművészeti forma, mely a taoista filozófiában gyökerezik. A tai chi alapelveit több mint 2500 éve fogalmazta meg Lao-ce híres művében, a Tao Te King-ben – az Út és Erény könyvében. A taoista világnézet szerint az univerzumot két ellentétes erő, a jin és a jang kölcsönhatása hatja át. A jin a női minőséget, a passzivitást, a negatívat, a sötétet képviseli, míg a jang a férfi minőségeket foglalja magába, az aktivitást, a pozitívat, a világosságot. A világ harmóniáját ezen két erő dinamikus változása hozza létre. A taoista tanítás szerint a jin és a jang minőség az egész univerzumot áthatja, minden egyes élőlényben ott van.

„A gyenge legyőzi az erőset, a lágy a keményet” (Lao-ce: Tao Te King) – Chang Sanfeng, legendás kínai taoista, a Tai Chi Chuan megalapítója egy daru és egy kígyó küzdelmében vélte felfedezni ezt a fontos taoista életszemléletet, mely a nyugalomról és a természettel való harmonikus együttélésről tanít minket

A tai chi művelése közben a gyakorló képessé válik a belső erő (chi) fejlesztésére, valamint egyensúlyba tudja hozni testi, lelki és szellemi működését.

A tai chi a jógához hasonlóan az úgynevezett „mind and body” megközelítésekhez tartozik, tehát a test és a tudat összehangolására törekszik, ezáltal elősegítve az egyén egészséges működését és belső békéjét.

A tai chi kínaiul azt jelenti „Legfőbb Forrás” (szó szerint tai=nagyszerű/legfőbb/mindenek fölött álló; chi=alapvető/végtelen/legszélső) – ez az a forrás, ahonnan minden dolog létezése fakad. A tai chi a 19-20. században terjedt el Kína-szerte, majd később az egész világon is. Öt főbb stílust különítenek el, melyek mind különböző nagymesterek tradíciójára vezethetők vissza. Jelenleg a Yang stílusú tai chi a legnépszerűbb irányzat világszerte, melyre lassú, egyenletes, elegáns mozdulatok jellemzők. A tai chi mozdulatok többségét különböző állatok mozgásairól nevezték el.

A tai chi nem csupán egy önvédelmi harcművészeti forma, sokan inkább egyfajta mozgó meditációként tekintenek rá.


Gyakorlása nagyban hozzájárulhat a pszichés jólléthez és a lelki egyensúlyhoz. A tai chi célja, hogy ellazítsa a testet és elcsendesítse az elmét. Segítségével nagymértékben fejleszthető a mozgáskoordináció és a koncentrációs képesség egyaránt. A légzésnek kiemelt szerepe van a gyakorlás során, ugyancsak mint a jógában, a mozdulatok a légzéssel együtt jönnek létre, miközben a testi érzetek vannak a tudat fókuszában. Mindeközben az izmok végig ellazult, ernyedt állapotban vannak, az ízületek nincsenek túldolgoztatva – ezért a tai chi kifejezetten ajánlott idősebb korosztálynak is. Ugyanakkor széles körben elterjedt tévhit, hogy a tai chi-t csak az idősebb korosztálynak ajánlott végeznie.

A kutatások azt mutatják, hogy a tai chi-t minden korosztálynak érdemes gyakorolni, sőt, kifejezetten ajánlott a fiatalok számára.

Egészségmegőrző és egészségfejlesztő hatása miatt hatékony prevenciós eszköz, így szélesebb körben való alkalmazása segíthet csökkenteni a testi és lelki megbetegedések arányát. A szív- és érrendszerre is rendkívül jó hatással van, ugyanis fokozza a vérkeringést és elősegíti az érfalak egészséges működését. A relaxáció szerves eleme a tai chi-nak, ami pedig a lelki egyensúly létrehozásához járul hozzá. 

Miért érdemes tai chi-t gyakorolnunk?

1. Hatékony stresszkezelési módszer

Egy német kutatás során fiziológiai és pszichológiai stressz markereket mértek és azt találták, hogy a tai chi-t végző csoportban a stressz mértéke jelentősen enyhült, melyet a kortizol-szint és az észlelt stressz mértékének csökkenése is jól mutatott

2. Javítja az alvás minőségét, csökkenti az alvási zavar tüneteit

A kutatási eredmények szerint a tai chi az alvásra is jótékony hatással van, segítségével megelőzhető, hogy súlyosabb alvási zavar alakuljon ki. Emellett alternatív kezelési módszert kínál azok számára, akik nem fogadják el a gyógyszeres terápiás kezelést.

3. Fejleszti a kognitív képességeket

A tai chi gyakorlásával fejleszthetők a végrehajtó funkciók: növeli a koncentrációs készséget, élesíti az elmét és a demencia kialakulásának megelőzésére is alkalmas.

4. Csökkenti a figyelemhiányt

Egy 2014-es kutatás az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) tünetek változását vizsgálta fiatalokon egy több hetes tai chi intervenció hatására. Azt találták, hogy a tai chi elősegítette a figyelmi folyamatokat. A tai chi tehát a későbbiekben hatékony alternatív kezelési lehetőséget nyújthat figyelemhiányos fiatalok számára is.

5. Fejleszti a mozgáskoordinációt és az egyensúlyérzéket

6. A tudatos jelenléten alapuló élményeken keresztül elősegíti a mentális jóllétet

7. Elősegíti az érzelemszabályozást, csökkenti a szorongásos és a depressziós tüneteket. Sőt, fiatalkorúaknál megelőzi, hogy a küszöb alatti depresszió a későbbiekben klinikai szintű hangulati zavarrá alakuljon.

8. Fejleszti az önismeretet, növeli az önreflexiót és ezáltal segít a világ jobb megismerésében is

A tai chi az egészségünk számos aspektusára hatással van – gyakorlása elősegíti, hogy teljesebb és boldogabb életet élhessünk. A tai chi minden korosztály számára ajánlott, és egészségmegőrző szerepe mellett támogatást nyújt ahhoz, hogy minél kiegyensúlyozottabbá válhassunk mindennapjainkban. A tai chi gyakorlása egy életen át tartó fejlődési lehetőséget rejt magában, mely által egyre jobban megismerhetjük magunkat és a minket körül ölelő világot.

Felhasznált szakirodalom:

Converse, A. K., Ahlers, E. O., Travers, B. G., & Davidson, R. J. (2014). Tai chi training reduces self-report of inattention in healthy young adults. Frontiers in human neuroscience, 8, 13.

Esch, T., Duckstein, J., Welke, J., & Braun, V. (2007). Mind/body techniques for physiological and psychological stress reduction: Stress management via Tai Chi training–a pilot study. Medical Science Monitor, 13(11), CR488-CR497.

Irwin, M. R., Olmstead, R., & Motivala, S. J. (2008). Improving sleep quality in older adults with moderate sleep complaints: a randomized controlled trial of Tai Chi Chih. Sleep, 31(7), 1001-1008.

Nguyen, M. H., & Kruse, A. (2012). A randomized controlled trial of Tai chi for balance, sleep quality and cognitive performance in elderly Vietnamese. Clinical interventions in aging, 7, 185.

Si, Y., Wang, C., Zheng, J., Guo, Y., Xu, G., & Ma, Y. (2019). Tai Chi exercise for sleep problems in older adults: a protocol of systematic review and meta-analysis. Medicine, 98(45).

https://focus.psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.focus.20170042 Letöltve: 2021.09.14.

https://taichi.hu/a-tai-chi-tortenete/ Letöltve: 2021.09.14.

https://yangfamilytaichi.hu/yang-family-tai-chi/tai-chi-stilusok/ Letöltve: 2021.09.14.

https://yangtaichi.hu/a-taiji-t%C3%B6rt%C3%A9nete Letöltve: 2021.09.14.