Nyissuk fel a szingliség kincsesládáját és nézzük meg, hogyan változtathatjuk át a magányt örömre, és miért lehet ez az időszak kiemelkedően meghatározó! A magányosság helyett válasszuk önmagunk legjobb változatát!

Amikor egyedül vagyunk, úgy tűnhet, hogy az egész világ szerelemben ég – kivéve minket. Bárhova megyünk, az egyedüllét maró érzése erősödik bennünk. Néha azt kívánjuk, bár lenne itt valaki, akitől jól esne egy érintés… Egy mosoly... Akivel megtervezhetnénk a jövőt... Mielőtt még az ágyban ragadnánk a pokrócunk és a Netflix előfizetésünk társaságában, van néhány fontos gondolat, amit érdemes lehet megfontolnunk.

Szingli életnek sokféle oka lehet, mindegyik sajátos pszichológiai kihívásokkal és lehetőségekkel járhat együtt.

Egy 2020-as kutatás 92 okot azonosított, amely a szingliség kialakulásának hátterében húzódik meg.

Ebből is látszik, mennyire komplex jelenségről van szó. A szingliség számos formája létezik: önkéntes, akaratlan, hosszú távú és rövid távú. Az egyedüllét sokunk számára komoly kihívást jelenthet. Kétségbeeshetünk, csökkenhet az önértékelésünk, önhibáztatásba kezdhetünk, elhagyhatjuk önmagunkat. Ugyanakkor mások ezt az időszakot arra áldozzák, hogy jobbá váljanak és fejlődjenek. Bármilyen okból vagyunk egyedül, fontos megérteni, hogyan tudjuk a szingliségből fakadó különböző lehetőségeket önfejlesztésünkre használni.

Kínlódásból előnyformálás?

Tudtad, hogy szingliként van egy kiaknázható, fantasztikus előnyünk a kapcsolatban élőkkel szemben? Szingliként miénk az idő és az energia szabadsága. Ezek lehetővé teszik, hogy dolgozzunk azon, hogy önmagunk legjobb változatává váljunk. Természetesen itt is vannak kivételes helyzetek. Szörnyen elfoglaltak lehetünk szingliként is. Azonban több energiánk és időnk van így, mintha lenne még egy párkapcsolatunk is.

Egyedülállóként lehetőségünk van arra, hogy figyelmünket és energiánkat olyan területekre összpontosítsuk, amelyek kiemelnek minket a tömegből. Hiszen legtöbben nem születünk jó munkahellyel, tökéletes önismerettel, sportos alkattal…

Tehát az egyedüllét hátrányát előnnyé formálhatjuk. Egyszerűen jobb formában lehetünk, mint a kapcsolat alatt voltunk, vagy egy partner mellett lennénk, mert jut idő önmagunkra, egészséges életmódra, edzésre és a szórakozásra. Másrészről pedig sokkal könnyebb haladunk előre a karrierünkben és a ranglétrán: időt szentelhetünk munkakapcsolataink elmélyítésére, plusz feladatok elvállalására, tudásunk és képességeink fejlesztésére. Ez pedig fokozza a vonzerőnket is.

Hiszen ki ne találná vonzónak egy sportos, kiegyensúlyozott, jó munkahellyel rendelkező partnert?

Dönthetünk tehát úgy is, hogy fiatalkorunk energiáit a romantikus kapcsolatok kergetése helyett a munkaerőpiacon érvényesítjük, később pedig elért státuszunkkal, értékeinkhez illeszkedő partnert keresünk.

Természetesen nem arról van szó, hogy szingliként sokkal boldogabbak lehetünk, mint kapcsolatban. Sokkal inkább arról, hogy minden helyzetben vannak olyan lehetőségek, amelyek a javunkat szolgálhatják. 

Külső fókuszból belső fókusz

Sokszor hajlamosak vagyunk egyenlőségjelet tenni az egyedüllét és a magány közé, pedig a kettő nem ugyanaz. Fontos hangsúlyozni, hogy a magány érzése belülről fakad, nem a külvilágból érkezik, a szingliséget pedig senki előtt sem kell szégyellnünk. 

Noha környezetünk hajlamos lehet boldogtalanságunkat és magányunkat egyedüllétünknek tulajdonítani, fontos tudatosítanunk, hogy egy párkapcsolatban is lehetünk ugyanúgy boldogtalanok és magányosak.

A szingliség ideális környezet arra, hogy felfedezzük vágyainkat, értékeinket és céljainkat, anélkül, hogy külső hatások befolyásolnának bennünket. 

Zoomoljunk ki a jelenből

Bár az egyedüllét néha ijesztőnek tűnhet, fontos emlékeztetnünk magunkat arra, hogy ez csak egy pillanat hosszú életünk során. A jelenleg megélt szingliség nem jelenti azt, hogy örökké egyedül maradunk.

Minden életszakasz új lehetőségeket és tanulságokat hoz, érdemes távlati perspektívából szemlélni az egészet.

A szingliség kiváló időszak az önállóság fejlesztésére is. Megtanuljuk, hogyan vigyázzunk magunkra, hogyan döntsünk, és hogyan feleljünk meg a mindennapi kihívásoknak anélkül, hogy másokra támaszkodnánk. Egy erős és önálló személy pedig sokkal vonzóbb és hosszú távon is jobb partner lehet.

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.

Apostolou,  Jiaqing, Esposito. (2020). Singles’ Reasons for Being Single: Empirical Evidence From an Evolutionary Perspective, Frontiers in Psychology, 1 – 12.