Semmi más nem képes arra, hogy az egész éves hajszában kiégett testünket és lelkünket úgy felpörgesse, mint egy jó zenei fesztivál. Ahogy közeledik az esemény kezdőnapja – legyen szó bármilyen szívünknek kedves stílusú rendezvényről –, egyre türelmetlenebbül vágjuk azt a képzeletbeli centit. Elkezd motoszkálni bennünk a bizsergető érzés, hogy az alatt a néhány nap alatt bármi megtörténhet velünk. Egy megfoghatatlan izgalom kezd elhatalmasodni rajtunk, hogy valami nálunk nagyobbnak leszünk a részesei. A következőkben megtudhatjátok, milyen pozitív hatásai vannak a fesztivállátogatásnak, és hogyan lesztek tőle tényleg jobb emberek. 

Talán ez az egyetlen olyan időszaka az évnek, amikor alig várjuk, hogy ismeretlen és sokszor bizarr, latex unikornis jelmezbe öltözött emberekkel együtt éljük át azt az élményt, amit csak egy fesztivál tud adni. Amint beteszed a Converse cipős lábadat a helyszínre, egy olyan tudatállapotba kerülsz, ami teljesen különbözik attól, amiben az ébren töltött időd 99 százalékát töltöd. Jól érzed magad. Megérkeztél.

Minden fesztiválnak megvan a maga létező kultúrája, egyénisége, amit sehol máshol nem lehet megtapasztalni a fesztivál kapuin kívül. De mégis miért van az, hogy ilyenkor elönt minket a boldogság-cunami és az optimizmus? Erre keresték a választ a pszichológusok is, nézzük is hát mire jutottak!

A koncertek összekötik az embereket

Akár egyedül táncolsz a tömeg szélén, akár a barátaiddal együtt üvöltöd a Seven Nation Army rigmusait, valaminek a részesévé válsz. Hiszen hozzád hasonlóan emberek ezrei vannak még ott ugyanabból a célból: hogy részesei legyenek az élménynek, akárcsak te. Bizonyos értelemben megtaláltad a személyes farkas falkádat. Habár önálló egyénként vagy kint, nagyon könnyű magadévá tenni ezt a fajta csordaszellemet. Egészen megnyugtató érzés elveszni a tömegben, egyszerre lenni láthatónak és láthatatlannak. Kutatások bebizonyították, hogy az események, például fesztiválok iránti elköteleződés pozitív kognitív hatásai már hetekkel, de akár hónapokkal korábban kimutathatóak. Tehát nemcsak az esemény alatt fejtik ki jótékony hatásukat, hanem már jóval azt megelőzően is. A jóllét alacsony szintje közvetlen kapcsolatban áll az egyén egészségével, szociális kapcsolataival, mindennapi életével, sőt tágabb kontextusban a gazdasági produktivitásával is. Az elköteleződés, különösen a zenei fesztiválok iránt, növeli az emberek jóllétét, mivel egyfajta célt ad az életüknek, ami felülírja az alacsony jóllét okozta összes kedvezőtlen tényezőt. Még akkor is, ha ez a cél csak abban nyilvánul meg, hogyan csempészd be a kedvenc italodat az ellenőrző kapuknál. Fontos feladat ez is, nem vitás!

A zene a lélek doktora

Számos kutatás bizonyította már be, hogy a zene kedvezően hat az érzelmi állapotunkra, a a kapcsolatainkra és a jóllétünkre. Pascoe és munkatársai (2005) például arra az eredményre jutottak, hogy a zene jótékony hatással van a szociális, érzelmi, fizikai és kognitív képességekre, és boldogságot hoz a mindennapokba. A zenével történő rendszeres interakciónak jelentős következményei vannak, mely az egyén egész élete során érezteti hatását. Többek között javítja a reziliencia (ellenállási képesség) szintet és az önkifejezést, befolyásolja a hangulatot és a valahova tartozás érzetét képes kiváltani.

A kaland és az önpusztítás életre kelt

Az egyik döntő oka annak, amiért a fesztiválokon olyan jól érezzük magunkat, az a kalandvágy. Hiszen miért is mennek ki az emberek? Hogy zenét hallgassanak és jól érezzék magukat. Olyan emberek között lenni, akik hasonló lelkiállapotban vannak, mint mi, akiknek szintén az a legfőbb céljuk, hogy szórakozzanak, növeli a személyes komfortérzetet, serkenti a valahova tartozás érzését és a szabadság érzetét kelti a résztvevőkben. Valójában talán csak a zenei fesztiválok azok a helyek az egész világon, ahol szabadon önmagunk lehetünk. Bátran felvehetjük a legvadabb szettjeinket, flangálhatunk rózsaszín hajjal vagy Borat fürdőruhájában, vadul rophatjuk elengedve magunkat,

olyan laza és elfogadó szociális közeget élvezhetünk magunk körül, amire a külvilágban nem nagyon találunk máshol példát.

Mindezek mellett a fesztiválok velejárója a veszély és a kényelem minimális foka, ami valahol egyszerre ijesztő és izgalmas. Az alapvető higiéniai lehetőségek korlátozottak, lemerülhet a mobilod és elveszítheted a csapatodat, bármikor elkaphat egy vihar, könnyen napszúrást kaphatsz, kiszáradhatsz vagy akár komolyan meg is sérülhetsz, ha óvatlanul belekeveredsz a vadul pogózó tömegbe. A gondolat, hogy a civilizált világ kényelme és relatív biztonsága nem elérhető jelenleg, és a sors bármikor úgy hozhatja, hogy hirtelen túlélő üzemmódba kell kapcsolnod, a fesztiválozó számára több mint romantikus. Minél kalandosabb, felfokozottabb egy helyzet, annál több boldogsághormon önti el az agyunkat, mint például a dopamin, melynek hatására élénknek és energikusnak érezzük magunkat.

Más ember leszel a fesztivál után

A fesztiválok köztudottan befolyásoljak azt, ahogyan az emberek szemlélik a világot. Az egyik pozitív hozadékuk, hogy a fesztiválozók érzelmi jólléte a mindennapi életükben is változásokat eredményez. Packer és Ballantyne kutatásukban azt találták, hogy az esemény után a résztvevőknek megváltozott a szemléletmódjuk, sokkal nyitottabban álltak hozzá a dolgokhoz. Meredek belegondolni, hogy egy hétnyi őrült hektikusság képes erre, pedig így van. Ha nem hiszed, csak kérdezz meg bárkit a Sziget utolsó napján, miközben hátán a sátrával elindul hazafelé!

***

Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE