Bár minden ötödik nőnél jelentkeznek mentális egészségügyi komplikációk a terhesség és a szülés után, ez gyakran figyelmen kívül hagyott aspektusa a szülővé válásnak. Cikkünkben azt járjuk körül, hogyan érdemes támogatni az édesanyákat ebben az időszakban.

A gyermekágyi szomorúság

A baby bluesként is emlegetett gyermekágyi szomorúság a legtöbb édesanyánál előfordul, általában a szülés után 72 órával jelentkezik és csupán egy átmeneti, veszélytelen időszakot jelent, ami jellemzően pár nap alatt magától elmúlik.

Az édesanyákra ilyenkor szakad rá, hogy a kórházi közeget elhagyva a továbbiakban egyedül kell a gyermekről gondoskodniuk, annak minden felelősségével együtt, valamint ilyenkor tudatosodik legtöbbször az is, hogy életük, mindennapjaik örökre megváltoztak. 

Cikkünkből kiderül:

  • Melyek a gyermekágyi szomorúság legjellemzőbb tünetei?
  • Mi az a  szülés utáni wellness-terv?
  • Hogyan teheti könnyebbé a partner a szülés utáni időszakot?

A gyermekágyi szomorúság tünetei általában a következők:

  • reménytelenség és értéktelenség érzése
  • indokolatlan ingerültség és harag 
  • az édesanya úgy érezheti, hogy elszakadt másoktól, ideértve a csecsemőt is
  • alvásproblémák, azon túl is, ami ebben az időszakban elvárható
  • megváltozik az étvágy
  • a korábban örömteli tevékenységek kiüresednek
  • megjelenhetnek önmagunkkal vagy másokkal kapcsolatos bántalmazó gondolatok, a gyermeket is beleértve

Mivel a fenti tünetek szinte minden szülés után előfordulnak, így gyakran szemet hunyunk felettük, nem figyelünk oda rájuk. Problémát mindezek akkor jelentenek, ha két hétnél tovább fennmaradnak. A házastárs/partner odafigyelése pedig segíthet az esetleges problémák felismerésében és kezelésében. Felvetődhet ugyanakkor bennünk, hogy házastársként mit tehetünk a szülés utáni időszakban partnerünkért?

Közösen készítsük el a szülés utáni wellness-tervet!

Ahogy az édesanyák gyakran készítenek szülési tervet, amelyben összefoglalják a szüléssel kapcsolatos elvárásaikat, úgy a partnerrel közösen készíthetünk egy hasonló tervet a szülés utáni időszakra is. A terv magába foglalhatja az édesanya fizikai, mentális és szociális jóllétét szolgáló tevékenységeket. 

Megtervezhetjük például, hogy a szülés után mit tudunk tenni azért, hogy mindkét szülő elegendő mennyiségű alváshoz jusson vagy a szociális hálózatunkat aktivizálva előre elrendezhetjük úgy a napirendet, hogy a frissen szült édesanyára minél kevesebb teher háruljon a háztatársi feladatok terén.

Például ahelyett, hogy a gyermeknek adnának a rokonok egy ezredik ajándékot, kérjük meg őket, hogy inkább néhány napnyi meleg ételt hozzanak magukkal vagy ajánlják fel segítségüket a ház körüli teendők kapcsán.

Érdemes előre tisztázni, hogy a szülés utáni időszakban az édesanya elsődleges feladata a gyermek ellátása, nem pedig a vendéglátói szerep betöltése, ne várják tehát el a rokonok, hogy minden alkalommal terített asztallal fogadja őket. 

Mentális egészség szempontjából párként fontos előre egyeztetnünk, hogy mit tehetünk egymásért a szülés utáni időszakban, hogy mindketten értékelve érezzük magunkat.

Természetes, hogy a gyermek születésével ő kerül a középpontba, a köré szervezett napirend és az álmatlan éjszakák okozta kialvatlanság miatt nehezebb odafigyelnünk egymásra, ugyanakkor apró cselekedetekkel mindennap éreztethetjük a másikkal szeretetünket és összetartozásunkat.

Ilyen apró cselekedet lehet például, hogy az édesapa munka előtt főz a feleségének egy forró teát/kávét vagy épp készít egy egyszerű reggelit. Nem kell tehát nagy dolgokra gondolnunk. Fontos azonban, hogy egyeztessük egymással, mi segítene nekünk leginkább ebben az örömteli, ugyanakkor gyakran nem egyszerű időszakban. 

Ez azért is fontos, mivel a szülők 67 százaléka számol be a gyermek születése után a kapcsolati elégedettség tartós csökkenéséről, amely akár 3 évig is kihathat a kapcsolatra.

Egy rugalmas, egyszerű terv, valamint a megfelelő kommunikáció azonban jelentősen megkönnyítheti ezt az időszakot is.

Érdeklődjünk a partnerünk hogyléte felől és valóban figyeljünk oda rá!

A várandósság során számos orvosi és védőnői időpont biztosítja az édesanya és gyermeke egészségének monitorozását, a gyermek megszületése után azonban minden figyelem rá irányul és az édesanyáról gyakran teljesen megfeledkezünk. Épp ezért fontos, hogy időről-időre őszintén ellenőrizzük partnerünk hogylétét, empatikus odafordulással, valóban meghallgatva őt.

Az új szülők, különösen az édesanyák gondozói munkája gyakran láthatatlan, természetesnek vesszük. / Fotó: Pexels

Ismerjük el a gyakran láthatatlan szülői munka fáradalmait!

Az új szülők, különösen az édesanyák gondozói munkája gyakran láthatatlan, természetesként elkönyvelt.

Egy 2018-as kutatás szerint a legtöbb édesanya már 6:30-kor megkezdi a napját és átlagosan 20:30 körül fejezi be a gyermekek körül teendőit, a vizsgálat tehát megállapította, hogy a szülői feladatok ellátása 2,5 teljes munkaidős állásnak felel meg.

Mindannyian tudjuk ugyanakkor, hogy a szülői lét egy 0-24-es feladat, amely a hét minden napjára kiterjed. Természtesen mindezt önként vállaltuk magunkra, ugyanakkor néha mindannyiunknak jólesik a megerősítés, a támogatás, különösen házastársunktól, partnerünktől. Ne feledkezzünk meg tehát arról, hogy néha elismerjük és megköszönjük a másik gyermeknevelésben tett erőfeszítéseit!

Ismerjük fel, hogy a partnerünk nem egyenlő a nehézségeivel!

Amikor mentális nehézségekkel küzdünk, gyakran internalizáljuk a tüneteket és nem vagyunk képesek felismerni, hogy azok csupán a betegség velejárói. Ahelyett, hogy látnánk: a reménytelenség, a kimerültség, a harag csupán a mentális problémánk tünetei, gyakran úgy értelmezzük ezeket, mint a gyermekneveléssel kapcsolatos teljes kudarcot. Ezáltal pedig elhitetjük magunkkal, hogy nem vagyunk jó szülők.

Házastársként sokat segíthetnek ezen az édesapák, a már említett pozitív visszajelzésekkel, valamint annak megerősítésével, hogy a tapasztalt tünetek nem egyenlők partnerünk személyiségével. 

Ajánljuk fel és támogassuk a szakember felkeresését!

Amikor benne vagyunk egy-egy nehézségben, nem egyszerű felismernünk azt. Házastársként tehát elengedhetetlen feladatunk, hogy amennyiben partnerünkön mentális nehézségeket jeleit vesszük észre, támogassuk őt a megfelelő szakember felkeresésében. Segítség lehet továbbá, ha felajánljuk, hogy amíg partnerünk a szakembernél van, mi vállaljuk a gyermek gondozását, így emiatt sem szükséges plusz aggodalmat megélnie. 

Fontos továbbá, hogy nemcsak szülés utáni depresszió vagy egyéb mentális zavar esetén érdemes szakembert felkeresni, hiszen ő akár magával az új helyzettel való megküzdés, az új szerepre való áttérés támogatásában is segítségünkre lehet. 

 

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.

 

Supporting Your Postpartum Partner

Nyitókép: Pexels/ Danik Prihodko

Kép: Pexels / RDNE Stock Project