Legtöbbünk hónapokon keresztül várja az évben azt a néhány napot, amikor nyaralni megyünk és kiszakadhatunk a megszokott hétköznapokból. Aztán valahogy túl gyorsan elmúlik az egész, és újra a szokásos rutin által keretezett napok követik egymást. Cikkünkben olyan tippeket sorakoztatunk fel, melyek a pozitív pszichológia eszköztárából inspirálódtak, és segítségükkel tudatosabban megélhetjük nyaralásunkat.

Nem véletlen, hogy az év egyik legjobban várt eseménye a nyaralás, amikor eltávolodhatunk napi feladatainktól, és átadhatjuk magunkat a pihenésnek, élményeket gyűjthetünk, új helyeket fedezhetünk fel és így tovább. Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk és ne égjünk ki, olykor fel kell töltenünk energiaraktárainkat, hogy újult erővel vethessük bele magunkat a munkába.

A következőkben olyan pozitív pszichológiai tippeket olvashattok, melyeknek segítségével megemelhetjük boldogságszintünket a nyaralás előtt, alatt és után is, emellett elmélyíthetjük a vakáció alatt szerzett élményeinket.

A várakozás a legizgalmasabb rész?

Nawijn és munkatársai (2010) azt találták, hogy a nyaralás előtt állók boldogságszintje megugrik, hiszen a várakozás és a készülődés izgalommal tölti el az embereket. Nem véletlen tehát, hogy szorosan a megélt élményhez tartozik a tervezgetés időszaka is. Sajnos ezen megállapításokból is következik azonban, hogy a hazaérkezés után − szembesülve azzal, hogy nincs többé mit várnunk −, ez a tény kiábrándulttá és szomorúvá tehet minket. Ezért érdemes az év során több kisebb elutazást beiktatni, így mindig lesz valami, amit várhatunk és ami motivál minket. Emellett

nem ritkán az emberek túl nagy elvárásokkal indulnak neki a nyaralásnak, és azt várják, hogy az egész éves fáradtság és stressz néhány nap, esetleg hét alatt kipihenhető.

Ahhoz, hogy tartós kiegyensúlyozottságot és boldogságszintet tudjunk fenntartani, rendszeresen gondoskodnunk kell a regenerálódásról!

Hagyjuk hátra a stresszt!

Nawijn holland turizmuskutató nevéhez köthető a tipikus nyaralási hangulatgörbe (2010), mely szerint az első 2-3 napban az emberek boldogságszintje még nem növekszik, hiszen kell idő, mire a pörgésből átáll az agyunk a pihenésre. Nem véletlenül mondhatjuk tehát, hogy a nyaralásba is bele kell jönni. De Bloom és munkatársai (2013) azt találták, hogy az emberek boldogságszintje a nyolcadik napon éri el csúcsát.

Ahhoz, hogy a nyaralás stresszmentes legyen, érdemes néhány jó tanácsot megfogadni. Például törekedjünk arra, hogy a család előre megtervezze az utazást, és mindenkinek az érdekei és vágyai érvényesüljenek. Éreztessük, hogy minden családtag egyformán fontos, minden együtt utazónak legyen beleszólása abba, hogy hogyan fog alakulni a program. Törekedjünk arra, hogy a nyaralás alatt úgy osszuk fel a szerepeket, hogy mindenki az erősségeit tudja kamatoztatni: például, ha valaki nagyon kreatív és szeret szervezni, akkor rábízhatjuk a nyaralás programtervének összeállítását. Bár eltérő, hogy az emberek inkább aktív vagy passzív nyaralást preferálnak, figyeljünk arra, hogy

a túltervezés megöli a spontaneitást és feszültté is tehet minket.

Ezzel szemben a túl kevés szervezés is okozhat feszültséget, vitákat és azt érezhetjük, hogy nem használtuk ki megfelelően az időt.

Ahhoz, hogy egészségesek maradjunk és ne égjünk ki, olykor fel kell töltenünk energiaraktárainkat, hogy újult erővel vethessük bele magunkat a munkába.

Mélyítsük el az élményeket!

Kutatások bizonyítják, hogy minél inkább bevonódunk egy eseménybe, annál jobban élvezzük. Manapság annyi inger vesz minket körül, hogy a lassításra tudatosan oda kell figyelnünk. Ahhoz, hogy megtanuljunk egy-egy dologban mélyebben elmerülni és a részleteket nagyobb gondossággal meg tudjuk vizsgálni, a mindfulness gyakorlása nagyszerű alapot szolgáltat. (Ma már számos applikáción (pl. Calm, Headspace) elérhetők a gyakorlatok.) A nyaralás során érdemes időnként megállni és csodálni a tájat, felfedezni a benne rejlő szépségeket, a titkos rejtekhelyeket, megkóstolni a helyi konyhát és kiélvezni az ízeket.

Ha családdal utazunk, megkérhetjük a gyerekeket, hogy mutassanak rá három dologra, amit eddig nem figyeltünk meg. Így nevelhetjük rá őket is arra, hogy jobban odafigyeljenek a részletekre, megismerjék a természet működését, az emberek viselkedését stb. Igyekezzünk minden nyaralásról virtuálisan hazavinni magunkkal egy illatot, egy képet a kedvenc helyünkről, egy ízt és egy közös pillanatot a szeretteinkkel, melyekre ha év közben bármikor visszagondolunk, akkor felébreszti bennünk ezeket a csodás nyári napokat.

A hála gyakorlása szintén elmélyítheti a megszerzett élményeinket. A napok végén este, a vacsoránál kérjünk meg mindenkit, hogy emeljen ki egy élményt, amely meghatározó volt aznap számára, és indokolja is meg, hogy miért. Ne feledjük, hogy

agyunk edzhető: minél többször elevenítünk fel pozitív élményeket, annál gyakrabban fogja a jövőben automatikusan keresni az ilyen pillanatokat.

Ráadásul minél gyakrabban idézünk fel egy kellemes élményt, annál erősebb lesz ez az összeköttetés az információt tároló idegsejtek között, így annál mélyebbé válik az élmény.

Tervezzük meg a munkába való visszatérést!

A nyaralás pozitív hatásainak megőrzése érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan érkezünk vissza a munkahelyünkre. A visszaérkezés utáni magas munkakövetelmények például hamar elfeledtetik velünk a pozitív élményeket. Érdemes ezért úgy otthagynunk a munkahelyünket, hogy visszatéréskor ne zúduljon a nyakunkba a sok teendő.

Összességében tehát törekedjünk arra, hogy a nyaralás pillanatait a lehető legteljesebben éljük meg, töltsünk együtt sok időt a szeretteinkkel és erősítsük kapcsolatainkat. Ugyanakkor ne csak a nyaralás alatt, hanem év közben is igyekezzünk minél több relaxáló, boldogságot (f)okozó programot beiktatni.

 

Felhasznált irodalom: De Bloom, J., Geurts, S. A., & Kompier, M. A. (2013). Vacation (after-) effects on employee health and well-being, and the role of vacation activities, experiences and sleep. Journal of Happiness Studies, 14(2), 613-633. Nawijn, J., Marchand, M. A., Veenhoven, R., & Vingerhoets, A. J. (2010). Vacationers happier, but most not happier after a holiday. Applied Research in Quality of Life, 5(1), 35-47. https://www.inquirer.com/philly/blogs/healthy_kids/Get-more-out-of-the-holidays-using-positive-psychology.html http://www.thepositivepsychologypeople.com/can-positive-psychology-enhance-your-holiday/