Mindfulness, meditáció, relaxáció... Egyre gyakrabban halljuk ezeket a kifejezéseket. De miért lettek ilyen népszerűek ezek a technikák? Mit tudnak nyújtani nekünk, és mi a helyzet a tudományos bizonyítékokkal?

Sokunknak elege van már a „mai rohanó világunkban” kezdetű mondatokból, szeretnénk valamilyen megoldást találni a bennünk tomboló stresszre. A feszültség enyhítésének eszközeként egyre többen fordulnak a tudatos jelenlétet, jelenben létezést tanító meditációs és relaxációs technikákhoz.

Ahogy azt egy korábbi cikkünkben írtuk, a meditáció pontos fogalmát illetően a technikák sokszínűsége miatt nincsen konszenzus a téma szakértőinek körében. Leginkább úgy fogalmazhatnánk meg, hogy a meditáció

a mentális csend gyakorlata.

Az egyén elméjének stimulálása minimálisra redukálódik, viszont az általános éberségi és tudatossági szintje nem csökken. A meditáció általában segíti az egyént a gondolatok és az érzelmek szabályozásának fejlesztésében. Ez pedig hozzájárul pszichológiai jóllétünk növekedéséhez.

Mostanában sokat hallhatunk a leginkább a tudatosságot, jelenben létezést hangsúlyozó mindfulness meditációkról, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. Boros Petra, a Just Like Buddha meditációs applikáció egyik megálmodója, maga is rendszeresen, már több mint nyolc éve meditál. A meditáció gyakorlata és az ehhez társuló közösségi élmény sokat adott neki, nagyon mély szinten kezdett foglalkozni magával. Ezt mások számára is szerette volna elérhetővé tenni, így a Városi Jógi közösséggel együttműködve létrehozta ezt az applikációt. Petrát az applikáció lehetőségeiről, továbbá a meditáció és a mindfulness kapcsolatáról kérdeztük:

„A meditáció sok mindent magában foglal. A jógához hasonlóan a meditáció sem az eredeti jelentését hordozza már számunkra. A világban a szavak nem egységesek. Ezek jelentései alatt mindenki azt ért, amit akar. A legtöbb, amit mi tehetünk, az az, hogy definiáljuk magunkat. Sokféle meditáció van. Manapság a meditációs appok például 90 százalékban a stresszmentes élet elérését célozzák meg. A mi meditációink másra fókuszálnak. Nem az a céljuk, hogy jobban aludjunk, vagy hogy jó párkapcsolatunk legyen. Az app meditációinak egy része valóban a nyugalomra és stresszmentességre koncentrál, viszont nem áll meg itt a történet. Az app olyan meditációkat tartalmaz, melyeket bárki végezhet, ezek azonban nem könnyű meditációk. A mindfulness meditációk a tudatosságban, nyugalomban, stresszkezelésben segítenek. Ezek előkészítik a terepet nekünk, akik a meditációra szélesebb spektrumként tekintenek. Mi a meditációban rejlő belső munkát hangsúlyozzuk.”

Meditálj – akár kezdőként is – a telefonod segítségével!

Petra kijelentéseivel a szakirodalom is egybecseng. A tanulmányok között többféle módszertant is találhatunk. Egy részük a konkrét meditáció után végzett azonnali hatást vizsgálja. Másik részük pedig egy több alkalmas tréningen való részvétel után, akár napokkal később jelentkező hatásokkal foglalkozik. Általánosan elmondható, hogy módszertantól függetlenül a meditáció csökkenti a stresszt, a szorongást, a negatív érzéseket és segít az érzelemszabályozásban. Egy tanulmány szerint például már egyetlen huszonöt perces mindfulness meditáció is hangulatjavító hatást gyakorolhat ránk. Egy másik tanulmányban pedig azt találták, hogy a három-négy alkalmas meditációs tréningen résztvevők kevésbé érezték fájdalmasnak a kapott ingert, mint azok, akik nem vettek részt a tréningen. Az agyuk azon része, amely a fájdalom szabályozásáért felel, aktívabb volt, mint a meditációt nem végzőknek.

Fontos hangsúlyoznunk, hogy a fenn írt eredmények

a negatív érzések csökkentésére

vonatkoznak, amely valóban sokat javíthat pszichológiai jóllétünkön. Viszont arra kevés vagy csupán gyenge bizonyító erejű tanulmány áll rendelkezésre, hogy például a stresszcsökkentő specifikus meditációs programok a pozitív érzések fokozódásához, a figyelem általános növekedéséhez vagy az alvás minőségének javulásához is hozzájárulnának. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy hosszútávon nem tapasztalhatjuk ezeket a hatásokat, ha meditálunk, viszont egyelőre ellentmondásosak az eredmények. A meditáció fajtájától is függ, hogy milyen pozitív hatásokat érhetünk el vele.

A fiziológiai hatásokon túl a meditáció különböző fajtái az önismeret különféle területeire is hatással vannak, azaz a meditáció hosszútávon segít az önfejlesztésben is.

„Önmagunk saját igaz természetének megtalálásához a meditáció egy jó támogató módszer.

Alapvetően egy mesterre is szükség van hozzá, viszont a meditáció olyan gyakorlat, amelyet az ember egyedül is végezhet. Fontos tudunk viszont, hogy a meditáció során felszínre kerülhetnek olyan akadályok, amelyek segítségével aztán mélyebbre mehetünk. Éppen ezért fontos, hogy ismerjük a saját határainkat, érzékeny pontjainkat, és tudjuk ezeket kezelni. Ennyi önismeret mindenképpen szükséges az applikáció használatához is. Azonban az, aki ilyen jellegű kérdésekkel, akadályokkal szembesül, mindenképpen keressen segítséget, amennyiben nincsen fizikailag jelen lévő mestere, aki megadja a támogatást.”

Cikkünkből láthatjuk, hogy a meditációnak különböző szintjei vannak, amely más-más szempontból lehet pszichológiailag hasznos számunkra. Bátran kísérletezzünk, ha úgy érezzük, megvan bennünk a nyitottság!

 

Felhasznált iradalom:

Colgary, Christina Dorothy, "One-Session Mindfulness Meditation: The Effects of Stress Anticipation" (2015). Seton Hall University Dissertations and Theses (ETDs). 2091. https://scholarship.shu.edu/dissertations/2091

Goyal, M., Singh, S., Sibinga, E. M., Gould, N. F., Rowland-Seymour, A., Sharma, R., ... & Ranasinghe, P. D. (2014). Meditation programs for psychological stress and well-being: a systematic review and meta-analysis. JAMA internal medicine, 174(3), 357-368.

Johnson, S., Gur, R. M., David, Z., & Currier, E. (2015). One-session mindfulness meditation: a randomized controlled study of effects on cognition and mood. Mindfulness6(1), 88-98.

További forrás elérhető itt.