Amikor egy ideig a megszokottnál kevesebb pozitív élmény ér minket, hajlamosak vagyunk lehangolttá válni, ezért ilyenkor különösen szükségünk lehet arra, hogy tudatosan koncentráljunk a boldogságunk megőrzésére, apró örömök felfedezésére. Cikkünkben ehhez gyűjtöttünk össze pár gyakorlati tanácsot.

Bármilyen furcsán is hangzik, a pozitív pszichológia kutatásai szerint a boldogság egy tanulható, fejleszthető készségünk. A pozitív gondolkodás olyan, mint egy izom: rendszeres edzéssel megerősödik és formálja a személyiségünket, mindennapi hangulatunkat. Raphaelle Giordano, kreatív coach, aki több regényt is írt a témában, angyali körnek nevezi a pozitív gondolkodás által elindított, önmagát erősítő folyamatot. Ha tudatosan az örömökre, sikereinkre, céljainkra állítjuk be a gondolkodásunkat, több cselekvőerőnk lesz, lendületet, lelkesedést kapunk, nő az önbizalmunk, saját képességeinkbe vetett hitünk, nyitottabbá válunk mások felé, kreatívabban tudunk gondolkodni, és ezáltal könnyebben elérjük, amire vágyunk. Ezzel szemben a negatív gondolatokkal kezdődő ördögi kör az energia hiányát, a kibontakozásunkat gátló szorongások, félelmek felerősödését, önbecsülésünk csökkenését és a bezárkózást vonja maga után, ami aligha a céljaink eléréséhez vezető út.

Mindenkinek az életében vannak olyan stresszorok, mindennapi problémák és bosszúságok, amelyek folyamatosan választásra késztetnek, hogy melyik gondolkodási úton is induljunk el. A döntésben nagy szerepe van tanult mintáinknak, vagy egyszerűen csak megszokott beállítódásainknak, de tudatos gyakorlással és odafigyeléssel ugyanúgy meg is változtathatjuk őket. Ebben segítenek a következő technikák, amelyeket ha beépítünk a mindennapjainkba és rendszeresen gyakoroljuk őket, segítenek felerősíteni a pozitív gondolkodást és áthelyezni a fókuszt a negatívumokról a minket érő örömökre.

1. A hála gyakorlása

A pozitív pszichológia kutatói nem győzik hangsúlyozni, ez mennyire fontos abban, hogy boldogabban – és egészségesebben – éljük meg a mindennapjainkat. A nap végén mondjunk mindenért hálát, ami aznap örömet okozott nekünk! Ezt megtehetjük magunkban vagy akár a vacsora mellett, a családunkkal is, így a gyerekeinket is megtaníthatjuk rá, hogy már fiatalon beépítsék a hála gyakorlását a gondolkodásukba. A hála megvéd attól, hogy negatívan összehasonlítgassuk magunkat másokkal, szorongjunk a problémáink miatt, leértékeljük az életünket és önmagunkat.

2. Helyezz el emlékeztetőket a lakásban!

Raphaelle Giordano szerint sokat segít a pozitív gondolkodás gyakorlásának kezdetén, ha a szokásos otthoni „mosok-takarítok-elmosogatok” rutin végzése közben emlékeztetjük magunkat boldogság-izmaink edzésére. Rakjunk ki cetliket azokra a helyekre, ahol gyakran megfordulunk a lakásban, a következő feliratokkal:

  • Miért lehetek hálás ebben a pillanatban?
  • Mi okozott ma örömet nekem?
  • Mit tanultam ma magamról?
  • Milyen eredményt értem el?

3. Kezdd internet nélkül a napot!

Biztos előfordult már veled, hogy reggel az első dolog, ami szembejött a világhálón, valamilyen lehangoló vagy bosszantó tartalom volt, de még az is lehet, hogy főnököd számon kérő e-mailje. A sikeres emberek nem véletlenül iktatnak be a reggeli facebookozás helyett inkább meditációt vagy edzést, zenehallgatást, mert ezek a tevékenységek abban segítenek, hogy magunkra fókuszáljunk, feltöltődjünk a nap kihívásaira, ahelyett, hogy már reggel nyolc előtt rástresszelnénk valamire. Állíts össze pozitív hangulatú lejátszási listát, végezz pár relaxációs vagy jógagyakorlatot reggel, vagy csak gondold végig, milyen örömöket várhatsz a napban!

4. Beszélj magadhoz pozitívan!

Sonja Lyubomirsky, a boldogság elkötelezett kutatója, Hogyan legyünk boldogok? című könyvében hangsúlyozza, mennyire hajlamosak vagyunk folyton csak szidni, kritizálni magukat, míg másokat sokkal pozitívabban értékelünk. Az önmagunkra vonatkozó gondolatainknak, értékelésünknek pedig nagy szerepe van abban, mennyire tudjuk jól érezni magunkat a bőrünkben. Az írónő szerint nagy szükség van arra, hogy magunkkal is szeretettel beszéljünk, mint egy legjobb baráttal, legyünk megbocsátóbbak, elnézőbbek, kedvesebbek. Egy ehhez kapcsolódó gyakorlat lehet, ha reggel pozitív állításokat fogalmazunk meg magunknak a tükörben az értékeinkre, jó tulajdonságainkra koncentrálva.

5. Gyűjtsd a pozitív élményeidet!

Tarts magadnál egy kis noteszt, amibe leírod, ha éppen valami jó történik veled – így később, borúsabb hangulatban is előveheted és segíthet feleleveníteni a boldog pillanatokat, amik értek. A boldogság egy érzés, és mint minden ilyen, könnyen el is múlik, épp ezért fontos, hogy tudatosan koncentráljunk a boldog emlékek minél jobb megőrzésére, igyekezzünk rossz pillanatainkban ezeket előhívni, minél több érzékszervünkkel újra átélni! Az emlékezés során megerősödnek azok az agyi pályák, amik bizonyos élményeket könnyen hozzáférhetővé tesznek, ha tehát a boldog élményeink lesznek kéznél, ezekből táplálkozunk, könnyebben vészelhetjük át a nehezebb kihívásokat is!

•••

Ha úgy érzed, nehezen indulsz el a boldogság útján, segítséget nyújthatnak Terápiás & Tanácsadó Központunk pszichológusai.

 

Felhasznált irodalom:

Raphaelle Giordano: A második életed akkor kezdődik, amikor megérted, hogy csak egy van. Művelt Nép Könyvkiadó, 2018.

Sonja Lyubomirsky: Hogyan legyünk boldogok? Ursus Libris, 2015.