Cikkünk első része a stresszel való megküzdés kontraproduktív mechanizmusairól szólt, amelyben négy különböző működésmódot mutattunk be. Mivel stresszhelyzetben kevésbé tudjuk kontrollálni a viselkedésünket, ezért hajlamosak vagyunk a megszokottól akár eltérően is működni a megküzdés érdekében. De milyennek tűnsz valójában, amikor stresszelsz? Mi az, amire pontosan oda kell figyelned ilyenkor? Cikksorozatunk második részében a hátralévő hét lehetséges megküzdési mód bemutatásával folytatjuk, amelyeket ismét a Macskafogó vicces szereplői segítségével fogunk bemutatni.

Bob Poliakoff

Cinikussá és bizalmatlanná válsz, ha stresszes vagy? Folyton megkérdőjelezed mások szándékait, és mindenkinek csak a negatív oldalát látod? Ahogy az InterMouse főkapitánya is gyanakvó és gyakran szkeptikus másokkal, úgy rád is jellemző lehet, hogy nem bízol meg a munkatársaidban. Előfordulhat, hogy kritikus véleményt fogalmazol meg másokról, amivel könnyen megsértheted őket. A bizalmatlanságod miatt valószínűleg lassabban hozol meg döntéseket vagy gátolod a többieket a döntéshozásban. Mivel a csapatjátékban nagyon fontos a bizalom, ezért ne keresd folyton mindenkiben a rosszat, inkább koncentrálj mások erősségeire.

Mr. Teufel

Tökéletesen bízol a képességeidben és úgy érzed, vezetőnek születtél? Senkinek a véleménye nem fontos számodra, mert azt gondolod, hogy kizárólag te tudsz jó döntéseket tud hozni? Ha nyomás alatt ezek a dolgok igazak rád, könnyen lehet, hogy a macskaszindikátus alvezérére hasonlítasz. Az ilyen személyek nem tűrik az ellentmondásokat és nem hajlandóak szembenézni a saját hibáikkal, inkább másokat hibáztatnak, ha valami rosszul sül el. Nem foglalkoznak mások tanácsaival, mert az egójuk dominál mindenek felett. Konfliktus esetén sem adják fel a harcot, inkább arrogánssá és megközelíthetetlenné válnak. Ha stresszhelyzetben ezeket a jeleket felismered magadon, akkor mindenképpen sajátíts el egy relaxációs módszert (például az autogén tréninget), de az is gyors segítség lehet, ha elszámolsz tízig, mielőtt ebben az érzelmi állapotban megszólalsz.

Schwarz

Ha fontos számodra, hogy a középpontban legyél és mindenki csak rád figyeljen, akkor a nyomás alatti viselkedésed hasonlít a négy gengszterpatkány promótálójára, Schwarz-ra. Az ilyen típusú személyek stresszhelyzetben drámaiak és feltűnést keltőek, ezért rengeteget beszélnek, ami mások számára zavaró lehet. Ha úgy érzed, hogy stressz alatt hasonló a viselkedésed, akkor próbálj meg jobban odafigyelni arra, amit mások mondanak. Munkatársaid úgy érezhetik, hogy az ő véleményük nem fontos, ha kizárólag te beszélsz a meetingen. Kérdezz rá a többiek javaslataira is, és figyelj oda a válaszra. Ne válts gyorsan fókuszt a témák között, mert a csapatod nem fog tudni követni.

Cookie

Ha nem szereted a változásokat, és mindig azon aggódsz, hogy jó döntéseket hoztál-e, akkor valószínűleg túlságosan óvatossá válsz a nehéz helyzetekben. Az ilyen személyek nem szeretnek egyedül döntést hozni, inkább kikérik mások véleményét, emiatt lassan tesznek meg lépéseket céljaik érdekében. Fontos szem előtt tartani, hogy lehetetlen az összes információt begyűjteni egy adott témával kapcsolatban, ezért érdemes záros határidőn belül elkötelezni magunkat valamelyik megoldás mellett. Bár sok esetben a változás félelmetesnek tűnhet, fontos észben tartani, hogy csakis a változás által lehet fejlődni. Ha mindig a kényelmes utat választod, nem fogsz tudni haladni. Érdemes felvállalnod a döntéseidet, még akkor is, ha azok utólag helytelennek tűnnek, hiszen mindenki hibázhat.

Billy

A Macskafogó vicces és szerethető gengszterének hatalmas a fantáziája, csak úgy ontja magából az újabb és újabb ötleteket, amik szinte kivétel nélkül kudarcba fulladnak. Ha úgy érzed, hogy szokatlan és különc a gondolkodásmódod és neked vannak a legjobb ötleteid a cégben, amiket azonban mások nem értékelnek, akkor érdemes szelektálnod ezek közül. Sokszor érezheted magad különlegesnek, hiszen rengeteg innovatív ötlettel tudsz előállni, amik azonban sok esetben nem megvalósíthatóak vagy túlságosan légből kapottak. Hiába szárnyal a fantáziád, ha nem fordítasz elég figyelmet a gyakorlatiasságra. Próbáld meg csak azokat az ötleteidet a csapat elé vinni, amelyekhez rendelkezésre állnak az erőforrások. Azzal csak lassítod a közös gondolkozást, ha a legvadabb elképzeléseidről is órákig beszélsz. A kevesebb néha több.

Pissy

Ha nyomás alatt elérhetetlenné válsz mások számára és szeretsz kimaradni a konfliktusokból, akkor valószínűleg túlságosan tartózkodónak tűnsz, amikor ideges vagy. Igaz lehet rád az is, hogy konfliktus esetén visszavonulót fújsz, és inkább kilépsz az adott helyzetből vagy kerülöd a másokkal való találkozást. Sokszor úgy tűnhet, hogy érzéketlen és hideg vagy, mivel stresszhelyzetben nem veszed figyelembe mások igényeit. Bár számodra az az ideális, ha probléma esetén egyedül vagy, érdemes odafigyelned arra is, hogy adott esetben másoknak több kommunikációra és támogatásra van szükségük. Ne hagyd, hogy a munkatársaid úgy érezzék, hogy sztoikus vagy a nehézségeket illetően. Fogalmazd meg a saját álláspontodat, ne akarj kimaradni a megoldásból. Éreztesd másokkal, hogy számíthatnak rád és támogasd őket, ha szükségük van erre.

Giovanni Gatto

A macskák legfőbb vezérét, Giovanni Gattót rendkívül idegesítette, amikor megzavarták mosakodás közben. Téged is érzékenyen érint, ha valaki megpróbálja felülírni az általad eltervezett napirendet? Ha ez így van, de mégsem kommunikálod, akkor könnyen beleeshetsz abba a hibába, hogy mindent megígérsz másoknak, amiket aztán mégsem teljesítesz, inkább a saját fejed után mész. Emiatt kiismerhetetlen lehetsz a kollégáid számára, akik sohasem lehetnek biztosak abban, hogy betartod azt, amiben megállapodtatok. Ne hagyd figyelmen kívül mások kéréseit, inkább oszd meg velük a saját terveidet és próbálj kompromisszumos megoldást találni. Te is rosszabbul jársz azzal, ha elvállalsz olyan feladatokat, amiket úgysem tudsz teljesíteni. Ezzel a saját szavahihetőségedet teszed kockára.

Nem mindenki „alkalmazza” a felsorolásban említett mechanizmusokat, vannak olyan személyek is, akik produktív módon tudják kezelni a stresszt. Bizonyos személyek akár többféle kontraproduktív mechanizmust is alkalmaznak, és szituációfüggő, hogy éppen melyik viselkedést mutatják. Az ilyen személyek jellemzően nehezebben kezelik a stresszt, ezért az ő esetükben szélesebb a „viselkedési repertoár”, ami kiszámíthatatlanabbá teszi őket, hiszen egy kívülálló sohasem fogja tudni, hogy éppen melyik működés fog aktivizálódni náluk. Ezért érdemes mielőbb elkezdeni időt fordítani arra, hogy valamilyen produktív módon vezessék le a feszültséget, például különböző relaxációs technikák alkalmazásával vagy akár sportolással. Jó hír, hogy a kontraproduktív mechanizmusok akár 3-4 hónap alatt fejleszthetőek.

 

Felhasznált irodalom: Hogan, R. (1982). A socioanalytic theory of personality. Nebraska Symposium on Motivation, 55-89. Hogan, R. & Hogan, J. (2007). Hogan Personality Inventory Manual. Third edition. Hogan Assessment Systems. Tulsa, USA. Roberts, Brent W., & R. Hogan (2001). Personality psychology in the workplace. American Psychological Association. Washington DC.