Oláh Dorottya

Tanácsadó szakpszichológus, integratív gyermekterapeuta

Időpontfoglalás

bemutatkozás

“A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. - J.W.Goethe”

Oláh Dorottya vagyok, pszichológusként az a munkám, hogy óvodás- és iskoláskorú gyermekeknek és szüleiknek segítsek a gyerekek éltével kapcsolatos nehézségekben. Azt tapasztalom, hogy a problémák közepette is sokkal több erő rejlik a családokban, mint azt hinnék. Nekem az a feladatom, hogy ezeket az erőforrásokat megkeressem és a nehézségekkel való megküzdésben támogassam a gyermekeket és szüleiket. 

A fenti idézetben Goethe gyökerek és szárnyak képét rajzolja elénk. A gyökerek számomra itt azt jelentik, hogy a családi történetek, a szülők személyisége mind alapkövek, melyen a gyermek építkezik, míg megerősödve készen áll a probléma megoldására.  A szárnyak pedig? Mindaz, amivel egy gyerek képessé válik repülni: a gyökereiből és a saját tapasztalataiból kialakult személyisége, a készségei és annak tudása, hogy bíznak benne.

2006-ban diplomáztam pszichológusként a Károli Gáspár Református Egyetemen, ezt követően a tanulmányaimat folytatva serdülő- és bábjáték terapeuta, majd integratív gyermekterapeuta végzettséget szereztem. Úgy éreztem, hogy jobban megértem majd a gyermekeket, ha családterápiás, rendszerszemléletű ismertekben mélyítem a tudásom, ezért elvégeztem az Eötvös Loránd Tudományegyetemen a tanácsadó szakpszichológusi szakirányú továbbképzést. A nagyobb képzések mellett lehetőségem nyílt rövidebb, gyakorlati fókuszú workshopokon, tanfolyamokon részt venni. 

A munkám során mindig a szülőkkel közösen határozzuk meg a változás irányát. Általában a gyermek egyéni foglalkozásai és a szülőkonzultációk alkotják egy pszichológusi folyamat részeit. Ugyanakkor tartok kifejezetten gyerekek számára alkalmakat (pl: iskolaérettségi vizsgálat), vagy a szülők számára konzultációkat (pl: kognitív-, viselkedésterápiás gyereknevelési eszközök, módszerek). 

Gyakran keresnek fel, ha a gyermek túlzóan szorong, fél az új helyzetekben, ha lámpalázas felelés előtt, de akkor is, ha beilleszkedési nehézségei vannak, ha romlik a tanulmányi eredménye. Segítek a vesztességek feldolgozásában, indulatkezelési nehézségekben, szobatisztasági gondokban, vagy testvérféltékenység esetén is.

 

képzései és képesítései

Gyász és Gyerekek

Révész Renáta Liliána

2019

A gyász másképp érinti a gyermekeket, mint bennünket felnőtteket. Ezen a workshopon gyakorlati eszközöket tanultam a támogatásukhoz.

Óvodás és kisiskolás korú gyermekek kortárs közösségben tapasztalható magatartásproblémáinak hatékony megoldási stratégiái

Vadaskert Alapítvány

2017

A magatartási problémák rendezéséhez kognitív-és viselkedésterápiás módszerekkel segíthetjük a gyerekeket. Munkámban is szívesen alkalmazom ezt a szemléletet, de rendszeresen tartok szülők számára is konzultációkat.

Család- és párterápiás tanácsadó szakpszichológus

Eötvös Lóránd Tudományegyetem

2014-2016

A magatartási problémák rendezéséhez kognitív-és viselkedésterápiás módszerekkel segíthetjük a gyerekeket. Munkámban is szívesen alkalmazom ezt a szemléletet, de rendszeresen tartok szülők számára is konzultációkat.

Integratív gyermekterapeuta

Integratív Pszichoterápiás Egyesület

2007-2009

Az Integratív Pszichoterápiás Egyesületnél gyakorlatias terápiás elmélettel és módszerekkel gazdagított képzésen vehettem részt, amely segít megérteni a különböző életszakaszban járó gyermekek fejlődési szükségleteit, a szülő-gyermek interakcióra gyakorolt hatását.

Woodcock-Johnson Kognitív Képességek Tesztje (WJNK)

dr. Katona Nóra

2008

Megismertem, hogy egy alapos képességvizsgálattal, megláthatjuk milyen feladatok jelentenek kihívást egy gyermek számára, és melyek azok, amiket a korát megelőzve tud.

Pszichodráma Önismereti csoport

2005-2007

A pszichológusokként nemcsak az elméleti és gyakorlati ismeretekre van szükségünk, hanem hogy először önmagunkat ismerjük meg.

Serdülő- és bábjátékterápia

Magyar Individuálpszichológiai Egyesület

2005-2006

A bábjáték- és a játékterápia a legkisebbek nyelve. Nem könnyű az érzelmeinkről beszélni, tudatosítani a viselkedést egy adott helyzetben, azonban játék során a gyermekek a pszichológus vezetésével természetes és korrektív módon fejezhetik ki az érzéseiket.

Gyermekrajztesztek projektív elemzése

dr. Vass Zoltán

2005

A képi kifejezés pszichológiája által megismerhetjük a gyermek lelki történéseit.

Tranzakcióanalízis 101-es tanfolyam

Magyar Tranzakcióanalitikus Egyesület

2005

A tranzakcionalitikus képzés során az emberi kapcsolatok működésének mozgatóit, ezeknek a kommunikációs megnyilvánulásait ismertük meg.

Okleveles pszichológus

Károli Gáspár Református Egyetem

2001-2006

Az ötéves egyetemi tanulmány alatt az emberi lélek működéséről tanulhattam.

szakmai tapasztalat

Óraadó oktató

Károli Gáspár Református Egyetem

2022- jelenleg is

Az egyetemi órákon arra törekszem, hogy a személyes tapasztalatok által gazdagodjon a hallgatók elméleti tudása.

Gyerekpszichológus, családkonzulens

Kispesti Szociális Szolgáltató Centrum

2014-2022

A családsegítőben gyermekek számára nyújtottam pszichológiai konzultációkat, a szülők számára gyermeknevelési tanácsadást. Családkonzulens munkatársammal együtt pedig abban segíthettem, hogy a családok megismerjék a működésüket, felismerjék az ismétlődő kommunikációs mintáikat.

Óvodapszichológus

Eszterlánc Montessori Kétnyelvű Óvoda

2016-2019

Belsős képzésekkel, konzultációkkal támogattam az óvodapedagógusok munkáját.

Iskolapszichológus

Pesterzsébeti Pedagógiai Szakszolgálat

2010-2014

Iskolapszichológusi feladatokat láttam el. Az egyéni konzultációk mellett osztályokban tartottam közösségfejlesztő foglalkozásokat, konfliktuskezelő, kommunikációfejlesztő, vagy épp tanulástechnika csoportokat.

Óvodapszichológus

Chinoin Szociális és Jóléti Alapítvány Vadgesztenye Óvodája

2009-2010

Az óvodába járó gyerekek szűrését, pszichés támogatását végeztem, iskolaérettségi vizsgálattal segítettem a nagycsoportos gyerekeket.

Gyermekpszichológus

Budapest Főváros Önkormányzatának Kossuth Lajos Gyermekotthona és Általános Iskolája

2006-2009

Állami gondozásban élő fiatalokat támogattam. A munkámban az egyéni konzultációk mellett a csoportvezetés is fontos helyet foglalt el. Így önismereti csoportot, illetve tematikus csoportokat vezettem. (pl: pályaválasztás, konfliktuskezelés stb.)

Pszichológus

Mindset Pszichológiai Tanácsadó Központ

2022-

2022 őszétúl a Mindset csapat tagjaként gyerekeknek és szüleiknek segítek a gyerekek életável kapcsolatos nehézségekben. Az egyéni foglalkozások mellett személyiségfejlesztő tréningeket tartok diákok számára a Develent program keretein belül.

beszélt nyelvek

DENémet

érdeklődés

Kirándulás

Tánc

Vallás

Társasjátékok

köszönetnyilvánítás

25

köszönetnyilvánítás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180