A kapcsolat kezdeti szakasza általában izgalmakkal teli, ilyenkor mindkét fél igyekszik önmaga legjobb verzióját mutatni. Noha természetes, hogy szeretnénk partnerünkben jó első benyomást kelteni, vannak olyan fontos jelek, melyek a rózsaszín köd hatására elkerülhetik a figyelmünket. Cikkünkben ezért azt vizsgáljuk meg, mire érdemes odafigyelni az ismerkedési szakasz és a kapcsolat kezdetén.

Ahhoz, hogy bármely kapcsolat működőképes legyen, elengedhetetlen, hogy a kölcsönös tisztelet, a bizalom, az empátia és az egészséges kommunikáció alapjaira épüljön. Az ismerkedési szakasz kezdetén azonban könnyű elhitetni a másikkal, hogy ezek az alapok megvannak. A továbbiakban hét olyan szituációt vizsgálunk meg, melyek segíthetnek abban, hogy megalapozott döntést tudjunk hozni arról, érdemes-e folytatni a kapcsolatot.

Cikkünkből kiderül:

  • Fontos megfigyelni, hogy partnerünk hogyan reagál stresszes és feszült helyzetekben.
  • Testünk jelzései segíthetik a helyzetfelismerést.
  • Az erős párkapcsolati alap kialakításához elengedhetetlen a következetesség és a bizalom.

1. Hogyan reagál, amikor stresszhatás éri?

Fontos, hogy adaptív megküzdési stratégiákkal rendelkezzünk, és stressz esetén megfelelő módon tudjuk kommunikálni párunk felé, hogyan tud ő hozzájárulni ahhoz, hogy nekünk könnyebb legyen. Természetesen van, aki jobban, más kevésbé stresszel eltérő szituációkban. Amit azonban fontos megfigyelni, hogy párunk hogyan reagál a stresszhelyzeteinkre. Bezárkózik és elhallgat? Nem reagál, amikor kommunikálni próbálunk? Esetleg rajtunk vezeti le a feszültséget?

A stressz az élet elkerülhetetlen része, épp ezért, ha párunk elzárkózik előlünk, vagy rajtunk tölti ki a feszültséget, az előbb-utóbb a kapcsolatra is rányomja a bélyegét.

2. Hogyan kommunikál velünk és másokkal, amikor mérges?

Figyeljük meg, hogyan viselkedik a párunk, amikor mérges! Elkezd bennünket vagy másokat szidni? Kiabál vagy szidalmaz, amíg el nem éri, amit akar? A stresszes helyzeteken túl a konfliktuskezelés, a haragunk kordában tartása és megfelelő kommunikációja is jelentős szerepet játszik az egészséges kapcsolat kialakításában.

3. Hogyan reagál, amikor nem kapja meg, amit szeretne, vagy amikor nemet mondunk neki?

Már a randizás korai szakaszában fontos tisztázni mindkét fél részéről a terveket és az ismerkedés mögött meghúzódó valódi szándékokat. Figyeljük meg, hogy partnerünk hogyan reagál a határszabásra, vagy amikor valamivel kapcsolatban visszautasítjuk. Képes velünk együtt dolgozni a megoldáson, vagy megpróbál bűntudatot kelteni bennünk, amiért nem cselekszünk/döntünk/viselkedünk úgy, ahogy azt ő szeretné?

4. A tettei összhangban vannak a szavaival?

Ha valakit még nem ismerünk, időre van szükség, hogy a bizalom kialakuljon.

A bizalom felépítéséhez pedig szükség van arra, hogy a tettek összhangban legyenek a kimondott szavakkal, vagyis ha azt ígéri, megtesz valamit, az történjen is meg.

Ha például azt mondja nekünk a partnerünk, hogy nagyon kedvel bennünket, de alig keres, vagy mindig az utolsó pillanatban mondja le a megbeszélt találkozókat, vajon mennyire igazodnak tettei ahhoz, amit mond? A randizás korai szakaszában érdemes elgondolkodni, hogy a tettei milyen történetet mesélnek nekünk.

5. Hogyan reagál a testünk a jelenlétében?

Noha a kezdetekben természetes, hogy izgulunk, figyeljük meg, hogyan reagál testünk a jelenlétére néhány randevút követően. Nyugodtnak vagy feszültnek érezzük magunkat? Ha feszültnek érezzük magunkat, vizsgáljuk meg, mi idézheti ezt elő, illetve volt-e korábban hasonló tapasztalatunk?

A testi érzeteinkre való ráhangolódás rengeteg plusz információval láthat el bennünket, így érdemes odafigyelni testünk jelzéseire. 

6. Hogyan beszél a volt párjáról vagy más emberekről?

Az, ahogyan a volt párjáról vagy más emberekről beszél, szintén számos információt szolgáltat számunkra. „Őrültnek” nevezi a volt párját? Sokszor emlegeti őt? Gyakran mond rosszat másokról?

Ha másokat mindig megbélyegez, és csak bennünket és saját magát tartja kivételnek, az hárításra és az önreflexió hiányára utalhat. 

7. Következetes és megbízható?

A kapcsolat előrehaladtával úgy érezzük, hogy következetes, vagy gyakran változtatja az álláspontját, a korábban felvázolt terveit? Hevesen kifejezi a szeretetét, majd teljesen elzárkózik tőlünk, vagy konzekvensen jelen van a mindennapjainkban? Ahhoz, hogy egy kapcsolatban biztonságban tudjuk érezni magunkat, elengedhetetlen a következetesség és a bizalom.

Ma már egyre több lehetőség van online és személyes ismerkedésre egyaránt, de talán pont emiatt sokkal nehezebb is kiismernünk a másikat. A fenti módszerek ugyanakkor segíthetnek felismerni az esetleges baljós előjeleket, és általuk mérlegelhetjük, hogy érdemes-e folytatnunk a megkezdett ismerkedést.