Időről időre mindenkinek jól esnek a nagy gesztusok, de nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy az egészéges kapcsolatok a felek mindennapi jóllétét elősegítő apró cselekedetektől virágoznak. Cikkünkben ezekre hozunk példákat.

A legújabb kutatások szerint az egészséges kapcsolatokban élő emberek számos olyan szokást építenek be mindennapjaikba, amelyek csendben javítják a kapcsolat minőségét, elősegítik az elköteleződést és/vagy a stabilitást. Lássuk, melyek ezek.

Cikkünkből kiderül:

  • Akadályozhatják-e a baráti kapcsolataink a sikeres párkapcsolatot?
  • Milyen összefüggés van az alvás és a jó párkapcsolat között?
  • Nosztalgiázás: az élet megrontója vagy a kapcsolat megmentője?

1. Kommunikáljunk hatékonyabban!

Az egészséges kapcsolatokban élő emberek jók az effektív kommunikációban és a közös döntések meghozatalában, ezt a képességet nevezzük kollaboratív kommunikációs hatékonyságnak. A problémamegoldó készségtől eltérően az együttműködő kommunikációs hatékonyság a partneri koordináció kulcsfontosságát ragadja meg. 

A párok, azáltal, hogy jobban megértik egymást, gyorsabban tudnak döntéseket hozni is és kevesebb feszültséget élnek meg a döntéshozatali helyzetekben.

Ahelyett tehát, hogy mindenáron igyekeznénk saját akaratunkat érvényesíteni, igyekezzünk párunkkal közösen megoldást találni. Ha például az a vita fő tárgya, hogy ki mosogat el vacsora után, a visszatérő konfliktushelyzet megoldására eloszthatjuk egymás között a hét napjait vagy akár vállalhatja egyikünk a mosogatást, cserébe a másikunk választhat egy másik házimunkát, ami pedig az ő felelőssége lesz. Illetve az is megoldás lehet, ha az egyikünk mosogat másikunk pedig törölget, így a házimunka elvégzése is közös programmá alakul, lehetőséget adva közben a beszélgetésre.

2. Aludjunk eleget!

A jó alvás saját magunk testi és lelki egészségéhez is kulcsfontosságú, de a párkapcsolati siker szempontjából is elengedhetetlennek tűnik. Amikor nem alszunk eleget, feszültebbek vagyunk, ami pedig a párkapcsolatunkra is rányomhatja a bélyegét. Az elegendő alvás lehetővé teszi, hogy elkerüljük a negatív előítéleteket, amelyek hátrányosan befolyásolják a kapcsolatunk minőségét. 

3. Ölelkezzünk!

A szeretet mindennapos kifejezése olyan csendes egyezmény, amely támogatja a párkapcsolati jóllétet. Kísérletek kimutatták, hogy például

az ölelkezés közvetlen hatással van a párkapcsolati elégedettség növekedésére,

továbbá, hogy azok a partnerek, akik fizikailag is kimutatják szeretetüket, beleértve az ölelkezést is, általában elégedettebbek a kapcsolatukban.

Fontos, hogy fizikailag is kimutassuk szeretetünket. / Fotó: Unsplash/Toa Heftiba

4. Szánjunk megfelelő mennyiségű időt a baráti kapcsolatokra!

Mennyi időt töltsünk a barátainkkal, ha párkapcsolatban vagyunk? Egy kutatás során ezt a kérdést tették fel férfiaknak. Az eredmények azt mutatták, hogy azon férfiak párkapcsolati elégedettsége volt nagyobb, akik a partnerük mellett a barátai kapcsolataikra is időt szántak. Persze ebben az esetben is egy fordított U alakú görbe érvényes, hiszen egy bizonyos idő felett a barátokkal töltött idő már negatívan befolyásolhatja a párkapcsolati elégedettséget. Ezt az egyensúlyt magunknak szükséges párkapcsolaton belül megtalálnunk.

5. Nosztalgiázzunk!

A legújabb kutatások szerint a nosztalgia egy speciális típusának, a romantikus nosztalgiának a gyakorlása erősebb párkapcsolatot jelez előre.

A romantikus nosztalgia magában foglalja a partnerrel eltöltött múltbeli szép időkre való reflektálást. Szánjuk tehát erre rendszeresen időt!

6. Játsszunk!

A játékosság mint rendszeres interakciós stílus az egyébként unalmas pillanatokat a kapcsolatot erősítő lehetőséggé változtathatja. Azok a partnerek, akik a játékosságot interakciós módszerként használják fel, általában elégedettebbek a kapcsolatukban. Ez azt sugallja, hogy a játék nem csak a gyerekeknek fontos: ez egy olyan elköteleződési szokás, amely lehetővé teszi, hogy ápoljuk a párkapcsolatunkat.

Egy egészséges kapcsolat fenntartása munkát igényel. Nem a rövid életű nagy gesztusok jelentik a garanciát a kapcsolat fennmaradására. Az egészséges kapcsolatban élő partnerek életük rendszeres részévé teszik az olyan apró cselekedeteket, mint a játék és a nosztalgiázás. Így ezek a látszólag jelentéktelen cselekedetek fenntartják kapcsolatukat a stressz és táplálják azt az öröm idején. Ez persze nem azt jelenti, hogy sosem gyakorolhatunk partnerünk felé gáláns gesztusokat, de kapcsolatunkat inkább a mindennapi kis cselekedetek teszik hosszú távúvá!

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.

6 Quiet Conventions of the Healthiest Relationships

Nyitókép: Pexels/Helena Lopes