Félhomályos szoba, melyet csak a gyertya fénye világít be. A földön hanyatt fekvő emberek. Valamire várnak, még nem tudják milyen élményben lesz részük. A finom csendet hirtelen megtöri az első nagy kondulás. Szinte beleremeg a tér - bizsereg az egész test, és viszi magával az elmét is. Miben rejlik a hangtálazás csodája, miért nevezik „gyógyító hang”-nak ezt a meditációs módszert?  

A hangoknak ősi kapcsolata van a meditációval és a gyógyítással. A hanggal való gyógyítás évezredekre visszavezethető hagyomány, mely a világ számos kultúrájában jelen van. Egyik ismert formája a tibeti vagy himalájai hangtálazás, melyet a tibeti szerzetesek spirituális szertartások során alkalmaznak. Az úgynevezett „hangfürdő”-t tibeti hangtálakkal, másnéven éneklő tálakkal, harangokkal és csengettyűkkel hozzák létre, mely során mámoros, az egész testet átható zenei hatás jön létre. Különlegessége abban rejlik, hogy a hangélmény nem csak a halláson, hanem tapintható fizikai rezgéseken és frekvenciákon keresztül is megnyilvánul.

A hangfürdőzés mára széles körben elterjedt relaxációs módszer, melyet a meditáció mellett alternatív, kiegészítő terápiaként is szoktak alkalmazni az egészség elősegítése érdekében.

A hangok gyógyító erejének tudományos magyarázata még gyerekcipőben jár, de a jelenleg rendelkezésre álló kutatások ígéretes eredményeket mutatnak. Egy több mint 400 tudományos cikket magába foglaló tanulmányban erős bizonyítékot találtak arra, hogy a zene fizikai és szellemi szinten is hozzájárul egészségünkhöz, elősegítve a hangulat javítását és a stressz csökkentését. Érdekes eredmény, hogy a fájdalomcsillapítás szempontjából a zenei ritmusnak kiemelt szerepe van.

Naponta egy óra hangfürdőzésben való részvétel hatékonyan segít csökkenteni a feszültséget, a haragot, a szorongást, a depressziót és a fáradtságot, mindeközben pedig növeli a jóllét érzését.

A hangfürdők során főként hangtálakkal zenélnek, de kisebb arányban megjelennek kristály énektálak, gongok, Ting-sha-k (apró cintányérok), harangok és didgeridook is.  


Számos különböző elmélet létezik arról, hogyan kapcsolhatók össze a hangélmények a mély ellazultság állapotával és a fizikai fájdalomcsillapítással. Az egyik elmélet szerint a létrejövő hang az egész testre gyakorolt vibrációs ingereken keresztül fejti ki jótékony hatásait. A hang stimulálja a fájdalomérzésért felelős rostokat, ezzel csökkentve a fájdalmat. Egy vizsgálat során fibromialgiában (krónikus izomrosti fájdalomban) szenvedő emberek tíz alkalmas, alacsony frekvenciájú, hangstimulációs kezelést kaptak. A kezelés hatására enyhültek a betegek fájdalmai, javult az alvási minőségük és többségük csökkenteni tudta a fájdalomcsillapító adagját is.

A hang alapú rezgésekről kimutatták, hogy segítik az ízületi gyulladásban, a menstruációs görcsökben és a műtét utáni fájdalomban szenvedők tüneteinek csökkentését.

Emellett javítja a mobilitást, csökkenti az izomfájdalmat- és merevséget, fokozza a vérkeringést és csökkenti a vérnyomást.  


A másik uralkodó elméleti megközelítés az agyhullámokat helyezi előtérbe. A binaurális ütemek elmélete szerint bizonyos frekvenciák hallgatása szinkronizálja és megváltoztatja az agykérgi aktivitást, ezáltal pedig módosult tudatállapotot hoz létre. Binaurális ütemek akkor keletkeznek, amikor két kissé eltérő frekvenciájú hangot hallunk egyszerre. Az agyhullámokat négy kategóriába szokták besorolni: béta, alfa, théta és delta.

Az egyes éberségi és tudatállapotok az agy más és más részein különböző frekvenciájú agyhullámokat generálnak. A bétahullámok az agyhullámok leggyorsabb típusai, melyek akkor fordulnak elő, amikor az agy aktív mentális tevékenységet végez, éber tudati állapotban van. Az alfahullámok egy nyugodtabb, ellazult állapotban jönnek létre, amikor az agy pihen vagy meditál. A théta hullámok az álmodáshoz, a gyors szemmozgású (REM) alvásfázisához és a mély meditáció állapotához kapcsolódnak. A théta agyhullámok akkor is előfordulhatnak, amikor az ember az autópályán vezet, vagy hosszú ideig fut. Végül, de nem utolsó sorban, a leglassabbnak mondható agyhullámok a delták, melyek a mély, álom nélküli alváshoz, a transzállapotokhoz és a hipnózishoz kapcsolódnak.

A binaurális ütemeknek köszönhetően az agyhullámok frekvenciája szinkronizálódik, és attól függően, hogy mely frekvencián szól a hang, mély relaxációs állapotokhoz vezet, melyek a béta hullámokhoz vagy a meditatív transzszerű théta hullámokhoz kapcsolódnak. Az agyhullámok változása által a hangtálazás jótékony hatással van az immunrendszer működésére is, növeli az immunsejtek termelődését.

A hangfürdőzés harmonizálja a sejtek működését, mélyrelaxációs állapotot hoz létre és jelentősen csökkenti a stresszhormonokat (pl. kortizolt).  


Hogyan lehet alkalmazni?

Földön fekve, csukott szemmel, a hangtálat a tested különböző pontjaira vagy magad mellé helyezve ajánlott használni. Relaxáció során szokták alkalmazni vezetett meditációval együtt. Fontos kiemelni azonban, hogy bár nagy általánosságban a hangtálazásnak nincs negatív mellékhatása, bizonyos kutatási eredmények szerint a hangtál alkalmazása nem ajánlatos fejfájásra való hajlam, epilepszia és várandósság esetén.

A hangok gyógyító ereje mögött rejlő háttérfolyamatok kutatása jelenleg is zajlik. Az eddigi eredmények alapján megállapítható, hogy a hangfürdőzés jelentős mértékben oldja a feszültségeket és a stresszt, valamint növeli az egészségmutatókat. A hangtálak által létrehozott mélyrelaxációs állapot rendkívül széleskörű terápiás lehetőséget rejt magában, a hangrezgések által pedig különleges testi érzeteket, tudati állapotokat tapasztalhatunk meg.  

Felhasznált szakirodalom:

https://www.psychologytoday.com/us/blog/urban-survival/201907/the-healing-power-sound-meditation. Letöltve: 2021.10.03.

https://www.verywellmind.com/tibetan-singing-bowls-for-healing-89828. Letöltve: 2021.10.03.

https://www.healthline.com/health/dangers-of-singing-bowls#summary. Letöltve: 2021.10.03.