„Az érzelmi reagálás – a másikra való ráhangolódás és a másik támogatása – a szerelem kulcsfontosságú meghatározó eleme” – fogalmazta meg dr. Sue Johnson. Párterapeuta, klinikai pszichológus, író, aki életét a kapcsolatok gyógyítására tette fel. Dr. Sue Johnson idén április végén hunyt el, cikkünkkel rá emlékezünk.

Dr. Sue Johnson angol származású, utolsó éveiben Kanadában élő és dolgozó pszichológus volt. 2024. április 23-án életének 76. évében rákbetegségben hunyt el. Munkássága felbecsülhetetlen. Több könyv és pszichológiai módszer megalkotója, ezekből a leghíresebbek a Hold me tight!, vagyis Ölelj át!, valamint az Érzelem Fókuszú Terápia módszere (ÉFT). Az ÉFT térhódítása és relevanciája vitathatatlan, külföldön és hazánkban is előszeretettel alkalmazzák család- és párterápia során.

Az Érzelem Fókuszú Terápia segít abban, hogy:

 • a személyek jobban megértsék saját működésüket, érzelmeiket
 • hatékonyabban tudják kommunikálni érzéseiket a párjuk felé
 • a szükségleteiket úgy tudják kifejezni egymásnak, hogy az a másik számára is elfogadható legyen
 • igazán jelen tudjanak lenni egymással a felek
 • az érzelmi eltávolodás megálljon, és újraközeledés legyen
 • megértsék a konfliktusok gyökerét
 • megértsék saját viselkedésük következményeit

Home - Dr. Sue JohnsonDr. Sue Johnson párterapeuta (forrás: www.drsuejohnson.com)

A párterápia hasznossága

Szerencsére egyre több pár dönt úgy, hogy pszichológushoz fordul, nemcsak a fennálló nehézségek kezelése végett, hanem akár a megelőzés céljából is. Izgalmas és hasznos lehet egy normatív krízis előtt álló párnak ellátogatni közös terápiára, annak érdekében, hogy minél gördülékenyebben menjen a változó időszak átvészelése, és a pár megerősödve tudjon kilépni a normatív krízis időszakából. Ilyen lehet a házasságkötés vagy a gyermekvállalást megelőző időszak. A párterápia segíthet

a gördülékenyebb kommunikáció kialakításában:

a pár tagjai gyakran tudják, hogy mit szeretnének, vagy épp mit nem, mégis nehezen fejezik ki ezt partnerüknek. A párterápia biztonságos környezetet teremt ahhoz, hogy a felek a nehezebb témákban is nyitottak tudjanak lenni egymás felé, és ki tudják fejezni igényeiket vagy épp félelmeiket.

Párterápia során elengedhetetlen, hogy a felek elkötelezettek legyenek a változás felé.

Magyarországon a párterápia során jellemző módon két terapeuta van jelen, ezzel megteremtve az egyensúlyt a párokkal. Két kliens és két pszichológus.

Mikor ajánljuk a párterápiát?

A konszenzus úgy szól, hogy amikor a párt vagy családot egyben, tehát mindenkit érintő kérdésekről van szó, akkor érdemes párterápiára menni, és nem egyéni folyamatba kezdeni. Persze gyakran ezt nehéz megkülönböztetni, valamint az egyén hat a családra és a család is visszahat az egyénre, ám ebben segítünk most eligazodni.

Párterápia lehet a legjobb megoldás, ha:

 • gyakoriak a konfliktusok közöttetek
 • nem juttok dűlőre egy-egy kérdésben, ami mindkettőtöket érint
 • nehézség van a szexuális életetekben
 • nehezen kommunikálsz a pároddal számodra fontos dolgokról

Egyéni terápiát javaslunk, ha:

 • egyéni nehézségeid vannak, például: munkahelyi stressz, életmódváltás
 • a származási családoddal van konfliktusod, amelyikbe te magad születtél
 • elköteleződési nehézségeid vannak, amely nem a partneredtől függ, hanem alapvetően jellemző rád

Hogyan néz ki egy párterápia, és mik lehetnek a célok?

Több módszer is létezik, és a terapeuták egyéni hozzáállása is változhat. Általában 4-8-12 alkalmas strukturált ülések vannak az adott problémakörtől függően. Egy ülés általában másfél óra, két vagy három hetente, esetleg havonta találkoznak a párok a terapeutákkal.

A párterápia alapvető célja, hogy amennyiben a két fél elkötelezett abban, hogy a kapcsolat jobb legyen, a terapeuták segítenek ennek kialakításában. Ez lehet a megcsalás után a bizalom visszaépítése, konfliktusok kezelése, felkészülés a házasságra, a gyermekvállalásra, de akár annak az eldöntése is lehet egy cél, hogy együtt maradjon-e a pár vagy sem. Ez utóbbit sokszor fájó lehet a felek számára beismerni, viszont fontos, hogy elsősorban ez a kérdés rendeződjön, hiszen csak ezután tud elindulni a munka afelé, hogy az elkötelezett kapcsolat kivirágozzon, megerősödjön.

Az ember társas lény – mindannyian kapcsolódásra vágyunk.

Kizáró okok

A legtöbb párterapeuta szigorúan tartja magát ahhoz a szabályhoz, hogy amennyiben a pár bármelyik tagjának külső kapcsolata van, addig nem kezdenek bele a párterápiába. Hiszen csak akkor lehet dolgozni egy kapcsolaton, ha elkötelezettek vagyunk a másik felé, és a figyelmünket, energiáinkat nem osztjuk meg egy külső kapcsolattal. Emellett, ha testi és/vagy érzelmi bántalmazás áll fenn, akkor nagyon szigorú szabályok mentén vállalják a párt a terapeuták: sem érzelmi, sem fizikai bántalmazás nem történhet a párterápia során. Amennyiben ilyen eset van, elsősorban ezt az állapotot szükséges rendezni. Hasonló a helyzet az alkohol vagy más függőségek esetén – nem mindig, de gyakran szükséges a függő félnek egy ideig absztinensnek lennie, vagyis önkéntesen tartózkodnia a tudatmódosítótól, és csak ezt követően érdemes a párterápiába kezdeni.

Tiszteletnyilvánítás

Dr. Sue Johnson számos előadást tartott élete során, és könyvei is az eladási listák élén állnak. Még a magyarországi ÉFT Egyesülettel is volt egy online beszélgetése 2020-ban. Ennek során a koronavírus izolációs hatására hívta fel a figyelmet, és hogy mennyire fontos, hogy az emberek kitartsanak egymás mellett a legnagyobb nehézségekben is. A párterapeuta szerint minden ember közelségre, támogatásra vágyik, éppen ezért figyelnünk szükséges rá, hogy ne szigetelődjünk el, hanem megtaláljuk azokat a forrásokat, embereket, akikkel kapcsolódni tudunk.

„A >>legjobbnak lenni<< valójában csak akkor lehetséges, ha mélyen kapcsolódsz a másikhoz. Az elszigeteltség a bolygóknak szól, nem az embereknek.”

Dr. Sue Johnson munkásságával arra tette fel az életét, hogy a párokat közelebb hozza egymáshoz. A Mindset Pszichológia elkötelezett párterapeutáinál sincs ez másképp! Hiszünk abban, hogy minden nehézségből van kiút, és együtt még erősebbek lehetünk.

Párterápia keretében dolgoznátok kapcsolatotokon? Várunk rendelőnkben! Ismerd meg szolgáltatásunk részleteit, időpontfoglalásért vedd fel velünk a kapcsolatot!

Dr. Sue Johnson magyarul megjelent könyvei:

Sue Johnson (2011). Ölelj át! - Beszélgetések az életre szóló szerelem lehetőségeiről. Park Kiadó

Sue Johnson (2024). Ölelj át! - 7 lépés az életre szóló szerelemért. Harmat Kiadó Alapítvány

Angol kötetei:

Sue Johnson (2013). Love Sense - The Revolutionary New Science of Romantic Relationships. Hachette Book Group

James L. Furrow, Gail Palmer, George Faller, Susan M. Johnson & Lisa Palmer Olsen (2019). Emotionally Focused Family Therapy: Restoring Connection and Promoting Resilience. Routledge

Felhasznált irodalom:

Susan Johnson (2019). Attachment in action—changing the face of 21st century couple therapy, Current Opinion in Psychology, (25) 101-104.