Július 6-a a csók hivatalos világnapja. Talán első hallásra furcsának tűnhet, hogy világnapot szentelünk a csókolózásnak, de ha jobban megvizsgáljuk, egy olyan tevékenységről beszélünk, amely számos pozitív hatással lehet az életünkre. Nem véletlen, hogy rengeteg dalszövegben, versben, művészeti alkotásban jelenik meg, és ha jobban belegondolunk, olyan filmet is nehezen találunk, amelyben el ne csattanna egy csók a történet során. A csókolózás az intimitás kapuja: vágyat ébreszt, szerelmet közvetít, és elmélyíti a kapcsolatot.

Társadalmi szempontból a csók a különböző érzelmek, például a szerelem, a barátság, vagy akár a tisztelet kifejezésének kulturálisan elfogadott módja. A fajtái és kifejezésmódja világszerte sajátosak és eltérőek lehetnek, mégis az emberi viselkedés egyetemes formájának tekinthetjük, amely túllép a társadalmi és kulturális határokon.

A csókolózás talán az emberiség egyik kedvenc nonverbális romantikus viselkedése, amely számos fiziológiai és pszichológiai előnnyel jár. A tanulmányok szerint egy jó csók fokozhatja a vágyat, az érzelmi kapcsolatot, és a partnerrel való elégedettséget is, hiszen jelentős szerepet játszik az érzelmi és fizikai jóllét fenntartásában egy romantikus kapcsolatban. Íme néhány tény, amiért megéri csókolózni!

1. Fokozódó kötődés

Csókolózás során a szervezetünkben oxitocin, azaz szeretethormon szabadul fel, amely amellett, hogy stresszcsökkentő hatású, elősegíti a kötődés és ragaszkodás érzését. Ilyenkor tehát nem csak azt éljük meg, hogy biztonságban lehetünk azzal a személlyel, akivel csókot váltunk, de növekedik a bizalmunk is a másik iránt, nem beszélve arról, hogy úgy érezhetjük, nem vagyunk egyedül.

2. Feszültségcsökkentés

Fontos kiemelni a csók stresszcsökkentésben és feszültségoldásban betöltött szerepét is, a csókolózás ugyanis hatással van a stresszkezeléssel kapcsolatos élettani folyamatainkra. Összefüggésben áll az alacsonyabb kortizol- és koleszterinszinttel, amely hatására csökken a feszültségérzetünk. A csók következtében felszabaduló dopamin és szerotonin – az oxitocinnal egyetemben – szintén elősegítik a jó közérzetet, a szeretet érzését, és elégedettebbé, euforikusabbá és boldogabbá tesznek minket.

3. Immunerősítő hatás

További izgalmas tény lehet, hogy a csókolózás erősíti az immunrendszert. A csók közbeni „nyálcsere" során különféle kórokozóknak és baktériumoknak tesszük ki a szervezetünket, ez pedig ellenállóbbá tesz minket a betegségekkel szemben. Ilyenkor ráadásul a nyálmirigyeink serkentése által fokozódik a nyáltermelés, ami segít megelőzni a fogszuvasodást is.

4. Vérnyomáscsökkentés

Az izgalom, amit csókolózás közben tapasztalunk, felgyorsítja a szívverésünket, melynek hatására kitágulnak az ereink és megnő a véráramlásunk, ami a vérnyomás csökkenéséhez vezet.

A csók tehát nem csak átvitt értelemben tesz jót a szívünknek!

Ráadásul az erek kitágulása és a vérnyomás csökkenése enyhítheti a fejfájást is.

5. Nő a vonzerő

A csók az egyik első olyan megjelenése a fizikai intimitásnak, amelyet a párok megosztanak egymással. Egy jó csók felélesztheti és fokozhatja a fizikai vonzalmat, növelheti a társunk vonzerejét. Ezáltal megalapozhatjuk a kapcsolaton belüli intimitást, és megkönnyíthetjük a másik előtti kitárulkozást is.

6. Az érzelmi kapcsolat építése

A „jól csókoló” személyeket gyakran figyelmesebb partnernek tekintjük, odaadóbbnak érzékeljük, és könnyebben tudunk kapcsolódni velük. A csókolózás felerősíti az érzelmi kapcsolatot két ember között, hatására könnyebben megnyílunk, és bizalmasabban állunk a társunkhoz.

7. Szinkronitás

Egy jó csók nem csak a technikán múlik, elengedhetetlen a társunk vágyaira és válaszaira hangolódni hozzá. Aki jól csókol, az nagyobb valószínűséggel van összhangban a partnere szükségleteivel, érzékeli a társa vágyait vagy akár érzelmeit, ami jobb általános kommunikációhoz vezet.

8. Kommunikációs forma

A fiziológiai és érzelmi előnyökön túl a csók a nonverbális kommunikációban is jelentős szerepet játszik. Közvetíti a szeretetünket, vágyunkat, igényünket az érzelmi kapcsolódásra. Segítségével szavak nélkül is tökéletesen kifejezhetjük az érzéseinket, a szerelem nyelvén kommunikálhatunk.

9. Önbizalomnövelés

Amikor csókolózunk, azt is határozottan érzékelhetjük, hogy rajtunk kívül a partnerünk is jól érzi magát. Ez pedig emeli az önbecsülésünket, hiszen azt észleljük, hogy a másik éppen olyan vonzónak talál minket, mint mi őt. A csók hatására csökken a kortizolszintünk, ami javítja az önértékelésünket.

10. Fiatalon tart

Minél többet csókolózunk, annál többször feszítjük meg az arcizmainkat, ami által azok tónusosabbá, feszesebbé válnak. Egy csók során az arcunk akár 2-34 izmát is aktivizálhatjuk, ezeknek az izmoknak a rendszeres használata pedig olyan, mint az arc edzése. Ez növelheti a kollagéntermelést, ezáltal hozzájárul a feszesebb és fiatalosabb bőr megőrzéséhez.

A kutatások szerint azok a párok, akik többször csókolják meg egymást, magasabb párkapcsolati és szexuális elégedettségről számolnak be.

A partnerünk rendszeres megcsókolása tehát javíthatja a kapcsolati elégedettséget, és különösen fontos lehet a hosszú távú kapcsolatokban.

A csókolózás a kötődés kézzelfogható kifejeződése, javíthatja a bizalmat és magát a kapcsolatot, illetve csökkentheti az attól való félelmet, hogy egyedül kell szembenéznünk a kihívásokkal és helytállnunk az élet viszontagságaiban.

Eibl-Eibesfeldt, I. (1971). Love and hate: The natural history of behavior patterns. Holt, Rinehart and Winston.

Floyd, K. (2006). Communicating affection in intergenerational relationships. Communication Studies, 57(3), 283-300.