Itt állunk az új év küszöbén, és ilyenkor szeretünk visszatekinteni az elmúlt időszakra. Mi is örömmel tettük meg ezt, hiszen közel 1000 cikk született a Mindset Szaklapba ebben az évben. Most egy csokorba gyűjtöttük számotokra, melyek voltak a legolvasottabb cikkeink 2021-ben.

10. Egy lépéssel mindig előtted jár – a machiavellista személyiség
(10.345 megtekintés)
Szilágyi Kinga

Írásunkban a sötét triász tagjai közül a machiavellista személy működésmódját tárjuk fel életének számos területén. Cikkünkből többek között választ kaphatunk arra, hogy miért távolságtartóak másokkal szemben és miért félnek bizalmas kapcsolatokat kialakítani, valamint arra is, hogy milyen összefüggései mutatkoztak a Big Five dimenzióival.

9.  A négy zsarnok – az érzelmi manipuláció formái
(10.534 megtekintés) 
Borbély Lilla

A manipuláció egyik erős változata az érzelmi zsarolás, mely során a hozzánk közel állók nyílt vagy rejtett formában azzal fenyegetnek bennünket, hogy megbüntetnek, ha nem az ő igényeik szerint járunk el. Zsarnokaink tudják, milyen fontos számunkra a velük való kapcsolat, ismerik a gyenge pontjainkat. Függetlenül attól, mennyire szeretnek minket, felhasználják ezeket az érzékeny információkat, hogy elérjék, amit szeretnének. Milyen típusai vannak az érzelmi zsarolásnak? Milyen folyamatok állnak mögötte? Hogyan semlegesíthetjük a hatásukat? Borbély Lilla tanácsadó- és iskolapszichológus cikke.

8. A fizikai vonzalom jelei, avagy hogyan derítsd ki, tetszel-e a másiknak? 
(10.977 megtekintés)
Kacsur Adrienn

Sokaknak ismerős lehet a szituáció: vajon engem néz az a helyes srác/lány, vagy csak azért nézett ide, mert én is ránéztem? Talán mindegy is. A hosszabb szemkontaktus egyértelműen a fizikai vonzalom egyik jele. Mik vannak még? Hogyan tudom eldönteni egy-két randi alapján, hogy passzolunk-e? Cikkünkben néhány apró jelet gyűjtöttünk össze azért, hogy könnyebben boldogulj a sokszor nehezen értelmezhető utalások világában!

7. Hogyan legyek pszichológus? 
(12.158 megtekintés)
Danka Bianka

Februárhoz közeledve a középiskolásokra óriási teher nehezedik. El kell dönteniük, hogy mit szeretnének tanulni, és hogy mi az a szakma, amiben remélhetőleg egész életükben szívesen dolgoznának. A pszichológia szakok egyre népszerűbbek a felnövekvő generációk körében. Mi sem mutatja ezt jobban annál, hogy egyre több helyen tanulhatunk pszichológiát, és egyre színesebb a képzési paletta. Emiatt azonban nem könnyű feladat eligazodni a különböző szakok között. Hogyan indulhatunk el a pszichológussá válás útján? Ki az, aki egyáltalán annak hívhatja magát? Milyen irányai vannak, és mennyi időbe telik a különböző szakokat elvégezni? Cikkünkből megtudhatjátok!

6. Készülj fel a nárcisztikus személlyel való kommunikációra! 
(15.343 megtekintés)
Adamik
Eszter

Az interneten rengeteg cikk és blogbejegyzés található arról, hogyan lépj ki a nárcisztikus személlyel való kapcsolatból. Viszont a kapcsolat végleges megszakítása bizonyos élethelyzetekben nem elképzelhető az érintettek számára. Cikkünkben támpontokat kaphatsz ahhoz, hogy mire figyelj, ha nárcisztikus személlyel kell együttműködnöd, hogyan tudod érdekeidet érvényesíteni, továbbá mit tehetsz annak érdekében, hogy saját önértékelésed ne sérüljön.

5. A trauma nem maga az esemény, hanem a hatására benned lezajló folyamat – Dr. Máté Gábor a trauma bölcsességéről
(17.397 megtekintés)

Czapák Zita

A trauma egy láthatatlan erő, amely formálja az életünket. Átalakítja az életmódunkat, azt, ahogyan szeretünk, és még azt is befolyásolja, ahogyan a világot látjuk és értelmezzük. Ez legmélyebb sebeink gyökere. Dr. Máté Gábor új jövőképet kínál nekünk: egy trauma-informált társadalmat, amelyben a szülők, tanárok, orvosok, politikai döntéshozók és jogi személyek nem a viselkedésmódok megjavításával, diagnózisok felállításával, tünetek gyógyszeres elnyomásával és ítélkezéssel fordulnak az emberek felé. Helyette arra törekednek, hogy megértsék az aggodalmat keltő magatartások és betegségek forráspontját a sérült emberi lélekben.

4. Szeretlek is, meg nem is? – Borderline és nárcizmus a pszichiáter szemével
(19.233 megtekintés)

Horváth Kitti

Melyek a borderline és a nárcisztikus személyiségzavar jelei? Valóban a korai kötődés időszakára vezethetők vissza a későbbi problémák? Mi történik egy nárcisztikus és egy borderline párkapcsolatában? A Jog és Pszichológia február végi eseményén dr. Keresztes Zoltán pszichiáter, pszichoterapeuta többek között ezekre az izgalmas kérdésekre is választ adott. Tudósításunk.

3. Egy nárcisztikus szülő tíz ismérve
(24.986 megtekintés)
Szajli Claudia

Komoly problémát jelent, hogy azok a gyermekek, akik szüleik árnyékában nőnek fel, nem kapnak lehetőséget arra, hogy kibontakozzanak, hogy önálló gondolataik és céljaik legyenek. Sokan küzdenek azzal, hogy nem kapják meg szüleiktől a feltétlen szeretetet, mely elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. Egy nárcisztikus szülő befolyása alatt felnőni nagy kihívást jelent. De vajon mi állhat nevelési módszereinek hátterében? Hogyan jellemezhetünk egy nárcisztikus szülőt? Cikkünkből kiderül!

2. 36 kérdés, amitől szerelembe esel – mítosz vagy tudomány?
(39.588 megtekintés)
Pesthy Orsolya

Néhány éve hódította meg az internetet az a 36 kérdés, melyet ha felteszel valakinek, állítólag szerelembe esik veled. A kérdések olyan népszerűségre tettek szert, hogy azokról TED előadás és Big Bang Theory epizód is született. De vajon ez csak egy városi legenda vagy pedig tudományosan alátámasztott módszer? Cikkünkből kiderül!

1. Hogyan ismétlődnek újra negatív kapcsolati élményeink? – A sémák szerepe a párválasztásban
(731.877 megtekintés)
Sal Dorottya

„Megint átvertek. Pedig azt hittem, ő normális.” „Túl rendes hozzám. Minden tökéletes lenne, de valami mégsem stimmel.” Ha nem is a saját életünkben, de a közvetlen környezetünkben valószínűleg mindannyian találkoztunk már hasonló gondolatokkal. A férfi, akinek minden kapcsolata két hétig tart, vagy a nő, aki mágnesként vonzza a nárcisztikusokat – sztereotipikus, mégis sokan felismerni vélünk ilyen mintákat önmagunkon, barátainkon, ismerőseinken. Nézzük meg kicsit közelebbről, mi okozhatja önsorsrontó kapcsolódási stratégiáink folyamatos újraismétlődését!

Köszönjük, hogy a Mindset Szaklapot olvassátok!
Maradjatok velünk 2022-ben is, hogy együtt fedezzük fel a pszichológia sokszínű arcát!